Ägg
Upphandlande myndigheter kan ställa krav på en mer hållbar produktion vid upphandling av ägg. Det inkluderar krav på djurhälsa- och välfärd, ansvarsfullt producerat foder och minskad användning av antibiotika.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | ||||
---|---|---|---|---|---|
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| |||||
Information om ursprung sammansatta produkter - ägg och mjölk | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet Information om ursprung hos mjölk och ägg kan vara upplysande för upphandlande myndigheter gällande produkten, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som gällt vid produktionen. Kriterietext För sammansatta produkter med ett innehåll av äggråvara och/eller mjölkråvara över 20 % ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är producerad och förädlad. | |||||
Produktionsform - frigående system inomhus | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet Frigående höns rör sig fritt inomhus i stora stallar med strö på golvet. Hönsen har en stor totalarea att röra sig på vilket är gynnsamt för skelett- och benstyrka, men även deras möjligheter att undkomma varandra. De får även goda möjligheter att sprätta och utföra andra naturliga beteenden. Kriterietext Hela ägg och produkt av ägg ska ha producerats av värphöns som har haft tillgång till värprede, sandbad och sittpinne och kan röra sig fritt i stallet. | |||||
Antibiotikaförskrivning | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet En hög användning av antibiotika innebär en risk för att antibiotikaresistensen ökar. Bakterier som har utvecklat resistens mot antibiotika är ett internationellt växande folkhälsoproblem. Resistensutvecklingen har ett samband med överanvändning av antibiotika och det är därför viktigt att antibiotika inte används i förebyggande syfte vid animalieproduktion. Kriterietext Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat. Dokumenterade rutiner för antibiotikaanvändning ska finnas på produktionsnivå. Dokumentation ska vara tillgänglig vid förfrågan. | |||||
Mer hållbart producerad fodersoja | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet Odling av soja kan innebära stora miljörisker på grund av en hög användning av bekämpningsmedel, jorderosion samt risk för markomvandling och avskogning i artrika skogs- och savannområden. Upphandlande organisationer kan ställa krav som ökar förutsättningarna för omställning till mer hållbar produktion av soja. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur där fodersojan1, om den ingår i djurfodret, är producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av fodersojans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (principen Credits/Book and Claim). | |||||
Ej syntetiska färgämnen i foder | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet Syntetiska färgämnen, t.ex. canthaxanthin (s.k. R-fraser), i foder till värphöns ger ägget en starkt färgad gula men förbättrar inte fodrets kvalitet för djuret. Syntetiska färgämnen kan öka risken för att utveckla allergier hos barn. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från värphöns som inte fått foder som innehåller syntetiska färgämnen. | |||||
Ej näbbtrimning av värphöns | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet Näbbtrimning av värphöns tillämpas i många länder. Det innebär att en del av den övre och den undre näbbhalvan bränns eller strålas bort med infrarött ljus när kycklingen är 1-2 dagar. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från djur vars näbb inte förändrats vid uppfödningen, t.ex. genom trimning. Kravet gäller även föräldragenerationen. | |||||
Hälsoredovisningssystem | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet Friska djur är en viktig aspekt för djurvälfärden. Dessutom är det en viktig aspekt för miljöbelastning eftersom friska djur också producerar mer effektivt. En låg dödlighet i produktionen är en betydelsefull indikator. Kriterietext Ägg ska komma från en producent som arbetar i enlighet med ett hälsoredovisningssystem med hälsoparametrar för djurvälfärd. Parametrar ska följas upp på ett systematiskt sätt, orsaker ska analyseras, avvikelser ska dokumenteras och leda till lämpliga åtgärder i samråd med en veterinär eller produktionsrådgivare för att avhjälpa problemen. Hälsoredovisningssystemet ska minst omfatta följande:
| |||||
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| |||||
Information om ursprung sammansatta produkter - ägg och mjölk | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet Information om ursprung hos mjölk och ägg kan vara upplysande för upphandlande myndigheter gällande produkten, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som gällt vid produktionen. Kriterietext För sammansatta produkter med ett innehåll av äggråvara och/eller mjölkråvara över 20 % ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är producerad och förädlad. | |||||
Produktionsform - ekologisk produktion | Basnivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion ger möjligheter för hönsen att röra sig fritt, vilket är gynnsamt för skelett- och benstyrka och de ger även goda möjligheter för hönsen att sprätta och utföra andra naturliga beteenden. De får ekologiskt foder och djurbeläggningen är lägre vid ekologisk produktion. Kriterietext [Definiera vilka produkter som avses] ska uppfylla kriterierna enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | |||||
Antibiotikaförskrivning | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet En hög användning av antibiotika innebär en risk för att antibiotikaresistensen ökar. Bakterier som har utvecklat resistens mot antibiotika är ett internationellt växande folkhälsoproblem. Resistensutvecklingen har ett samband med överanvändning av antibiotika och det är därför viktigt att antibiotika inte används i förebyggande syfte vid animalieproduktion. Kriterietext Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat. Dokumenterade rutiner för antibiotikaanvändning ska finnas på produktionsnivå. Dokumentation ska vara tillgänglig vid förfrågan. | |||||
Mer hållbart producerad fodersoja | Basnivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet Odling av soja kan innebära stora miljörisker på grund av en hög användning av bekämpningsmedel, jorderosion samt risk för markomvandling och avskogning i artrika skogs- och savannområden. Upphandlande organisationer kan ställa krav som ökar förutsättningarna för omställning till mer hållbar produktion av soja. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur där fodersojan1, om den ingår i djurfodret, är producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av fodersojans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (principen Credits/Book and Claim). | |||||
Ej syntetiska färgämnen i foder | Basnivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet Syntetiska färgämnen, t.ex. canthaxanthin (s.k. R-fraser), i foder till värphöns ger ägget en starkt färgad gula men förbättrar inte fodrets kvalitet för djuret. Syntetiska färgämnen kan öka risken för att utveckla allergier hos barn. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från värphöns som inte fått foder som innehåller syntetiska färgämnen. | |||||
Ej näbbtrimning av värphöns | Basnivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet Näbbtrimning av värphöns tillämpas i många länder. Det innebär att en del av den övre och den undre näbbhalvan bränns eller strålas bort med infrarött ljus när kycklingen är 1-2 dagar. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från djur vars näbb inte förändrats vid uppfödningen, t.ex. genom trimning. Kravet gäller även föräldragenerationen. | |||||
Hälsoredovisningssystem | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet Friska djur är en viktig aspekt för djurvälfärden. Dessutom är det en viktig aspekt för miljöbelastning eftersom friska djur också producerar mer effektivt. En låg dödlighet i produktionen är en betydelsefull indikator. Kriterietext Ägg ska komma från en producent som arbetar i enlighet med ett hälsoredovisningssystem med hälsoparametrar för djurvälfärd. Parametrar ska följas upp på ett systematiskt sätt, orsaker ska analyseras, avvikelser ska dokumenteras och leda till lämpliga åtgärder i samråd med en veterinär eller produktionsrådgivare för att avhjälpa problemen. Hälsoredovisningssystemet ska minst omfatta följande:
| |||||
Ekologisk vara - tillägg kyckling, höns och ägg | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och de naturliga kretsloppen samt sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas livskraft och djurens hälsa. Kriterietext Råvara från kyckling, höns och ägg ska vara producerade i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. Produkterna ska dessutom uppfylla följande krav:
| |||||
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| |||||
Information om ursprung sammansatta produkter - ägg och mjölk | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet Information om ursprung hos mjölk och ägg kan vara upplysande för upphandlande myndigheter gällande produkten, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som gällt vid produktionen. Kriterietext För sammansatta produkter med ett innehåll av äggråvara och/eller mjölkråvara över 20 % ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är producerad och förädlad. | |||||
Produktionsform - inredd bur | Basnivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet Forskning har visat att både inredda burar, där hönsen går i mindre grupper, och frigående system, där hönsen går i större grupper, uppfyller EUs uppställda funktionskrav och djurskyddsbestämmelser om att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Oavsett produktionssystem är det viktigt att hönan kan värpa i rede, sitta på sittpinne och ströbada. Kriterietext Hela ägg och produkt av ägg ska ha producerats av höns som har haft tillgång till värprede, sandbad och sittpinne. | |||||
Antibiotikaförskrivning | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet En hög användning av antibiotika innebär en risk för att antibiotikaresistensen ökar. Bakterier som har utvecklat resistens mot antibiotika är ett internationellt växande folkhälsoproblem. Resistensutvecklingen har ett samband med överanvändning av antibiotika och det är därför viktigt att antibiotika inte används i förebyggande syfte vid animalieproduktion. Kriterietext Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat. Dokumenterade rutiner för antibiotikaanvändning ska finnas på produktionsnivå. Dokumentation ska vara tillgänglig vid förfrågan. | |||||
Mer hållbart producerad fodersoja | Basnivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet Odling av soja kan innebära stora miljörisker på grund av en hög användning av bekämpningsmedel, jorderosion samt risk för markomvandling och avskogning i artrika skogs- och savannområden. Upphandlande organisationer kan ställa krav som ökar förutsättningarna för omställning till mer hållbar produktion av soja. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur där fodersojan1, om den ingår i djurfodret, är producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av fodersojans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (principen Credits/Book and Claim). | |||||
Ej syntetiska färgämnen i foder | Basnivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet Syntetiska färgämnen, t.ex. canthaxanthin (s.k. R-fraser), i foder till värphöns ger ägget en starkt färgad gula men förbättrar inte fodrets kvalitet för djuret. Syntetiska färgämnen kan öka risken för att utveckla allergier hos barn. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från värphöns som inte fått foder som innehåller syntetiska färgämnen. | |||||
Ej näbbtrimning av värphöns | Basnivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet Näbbtrimning av värphöns tillämpas i många länder. Det innebär att en del av den övre och den undre näbbhalvan bränns eller strålas bort med infrarött ljus när kycklingen är 1-2 dagar. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från djur vars näbb inte förändrats vid uppfödningen, t.ex. genom trimning. Kravet gäller även föräldragenerationen. | |||||
Hälsoredovisningssystem | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet Friska djur är en viktig aspekt för djurvälfärden. Dessutom är det en viktig aspekt för miljöbelastning eftersom friska djur också producerar mer effektivt. En låg dödlighet i produktionen är en betydelsefull indikator. Kriterietext Ägg ska komma från en producent som arbetar i enlighet med ett hälsoredovisningssystem med hälsoparametrar för djurvälfärd. Parametrar ska följas upp på ett systematiskt sätt, orsaker ska analyseras, avvikelser ska dokumenteras och leda till lämpliga åtgärder i samråd med en veterinär eller produktionsrådgivare för att avhjälpa problemen. Hälsoredovisningssystemet ska minst omfatta följande:
| |||||
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system utomhus | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| |||||
Information om ursprung sammansatta produkter - ägg och mjölk | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Frigående system utomhus | ||
Information om kriteriet Information om ursprung hos mjölk och ägg kan vara upplysande för upphandlande myndigheter gällande produkten, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som gällt vid produktionen. Kriterietext För sammansatta produkter med ett innehåll av äggråvara och/eller mjölkråvara över 20 % ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är producerad och förädlad. | |||||
Produktionsform - frigående system utomhus | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Frigående system utomhus | ||
Information om kriteriet Produktionsformer frigående system utomhus ger hönsen möjlighet till att röra sig fritt i stora stallar inomhus med strö på golvet. Dessutom gäller att hönsen har tillgång till utevistelse året runt. Kriterietext Hela ägg och produkt av ägg ska ha producerats av värphöns som har tillgång till värprede, sandbad och sittpinne och kan röra sig fritt i stallet samt har tillgång till utevistelse året runt. | |||||
Antibiotikaförskrivning | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Frigående system utomhus | ||
Information om kriteriet En hög användning av antibiotika innebär en risk för att antibiotikaresistensen ökar. Bakterier som har utvecklat resistens mot antibiotika är ett internationellt växande folkhälsoproblem. Resistensutvecklingen har ett samband med överanvändning av antibiotika och det är därför viktigt att antibiotika inte används i förebyggande syfte vid animalieproduktion. Kriterietext Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat. Dokumenterade rutiner för antibiotikaanvändning ska finnas på produktionsnivå. Dokumentation ska vara tillgänglig vid förfrågan. | |||||
Mer hållbart producerad fodersoja | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system utomhus | ||
Information om kriteriet Odling av soja kan innebära stora miljörisker på grund av en hög användning av bekämpningsmedel, jorderosion samt risk för markomvandling och avskogning i artrika skogs- och savannområden. Upphandlande organisationer kan ställa krav som ökar förutsättningarna för omställning till mer hållbar produktion av soja. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur där fodersojan1, om den ingår i djurfodret, är producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av fodersojans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (principen Credits/Book and Claim). | |||||
Ej syntetiska färgämnen i foder | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system utomhus | ||
Information om kriteriet Syntetiska färgämnen, t.ex. canthaxanthin (s.k. R-fraser), i foder till värphöns ger ägget en starkt färgad gula men förbättrar inte fodrets kvalitet för djuret. Syntetiska färgämnen kan öka risken för att utveckla allergier hos barn. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från värphöns som inte fått foder som innehåller syntetiska färgämnen. | |||||
Ej näbbtrimning av värphöns | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system utomhus | ||
Information om kriteriet Näbbtrimning av värphöns tillämpas i många länder. Det innebär att en del av den övre och den undre näbbhalvan bränns eller strålas bort med infrarött ljus när kycklingen är 1-2 dagar. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från djur vars näbb inte förändrats vid uppfödningen, t.ex. genom trimning. Kravet gäller även föräldragenerationen. | |||||
Hälsoredovisningssystem | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Frigående system utomhus | ||
Information om kriteriet Friska djur är en viktig aspekt för djurvälfärden. Dessutom är det en viktig aspekt för miljöbelastning eftersom friska djur också producerar mer effektivt. En låg dödlighet i produktionen är en betydelsefull indikator. Kriterietext Ägg ska komma från en producent som arbetar i enlighet med ett hälsoredovisningssystem med hälsoparametrar för djurvälfärd. Parametrar ska följas upp på ett systematiskt sätt, orsaker ska analyseras, avvikelser ska dokumenteras och leda till lämpliga åtgärder i samråd med en veterinär eller produktionsrådgivare för att avhjälpa problemen. Hälsoredovisningssystemet ska minst omfatta följande:
|
Vid äggproduktion står fodret för den allra största delen av klimatpåverkan, ca 80 % och djurhållningen står för ca 20 %. Det går det åt mellan 2,0 till 2,2 kg foder för att producera 1 kg ägg. En höna lägger dock många ägg under sin livstid så det foder hon äter omvandlas relativt effektivt till protein. Utsläppen av växthusgaser blir cirka 1,5 - 2,5 kg koldioxidekvivalenter per kg ägg.
Produktion av ägg i konventionell produktion sker i huvudsak på två olika sätt, antingen av värphöns som lever i inredd bur eller av värphöns som lever i frigående system. Forskningsläget, som bedömts av Statens veterinärmedicinska anstalt, har visat att både inredda burar, där hönsen hålls i mindre grupper, och frigående system, där hönsen går i mycket stora grupper, uppfyller uppställda funktionskrav och djurskyddsbestämmelser om att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.
Från och med den 1 januari 2012 måste enligt direktiv 1999/74/EG alla värphöns ha tillgång till inredda burar med värprede, sprättyta och sittpinne. I Sverige är det sedan 2004, när den sista dispensen löpte ut, förbjudet att använda oinredda burar även om den EU-gemensamma lagstiftningen tillåtit detta inom EU fram till den 1 januari 2012.
Ekologisk äggproduktion skiljer sig från den konventionella produktionen genom att hönsen ska ha tillgång till utevistelse och att fodret ska vara ekologiskt producerat. De har också mer utrymme i stallarna, mer utrymme på sittpinnar och i värpreden, dagsljusinsläpp och grovfoder.
I Sverige har konsumtionen av ägg ökat något under senare tid. Självförsörjningen för ägg är hög, ca 92 %. Importen består framför allt av ägg som ingår i bearbetade livsmedel.
Använd det kriterium eller de kriterier passar ert behov, målsättningar och uppföljningsförmåga. Ange i ditt upphandlingsdokument specifikt vilka produkter som ska uppfylla kravet, och var noga med att informera dig om marknadstillgång. Viktigt är också att ange hur anbudsgivaren ska svara på kriterierna och vilka verifikat som ska lämnas.