Ej rödmarkerad eller sårbar fisk och skaldjur
Cirka en tredjedel av världens fiskbestånd är enligt FAO överfiskade och fisketrycket på bestånd som bedöms som sårbara behöver minskas. Genom särskilda kontraktsvillkor för ej rödmarkerad eller sårbara fisk och skaldjur kan upphandlande myndigheter bidra till att säkerställa att produkter som levereras inte kommer ifrån bestånd som bedöms som sårbara. Även odlad fisk och skaldjur omfattas av kontraktsvillkoret.
KravID
11325
Kriterienivå
Basnivå
Kriterietyp
Särskilda kontraktsvillkor
Kriterietext
Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera fisk- och/eller skaldjursprodukter som inte kommer från arter och/eller bestånd som bedöms som ”rödmarkerade” eller sårbara i en lista, resursöversikt eller liknande som återspeglar tillståndet för fiskbestånd i olika fångstområden och/eller vattenbrukets miljöpåverkan.
Bedömningen i listan eller resursöversikten kan för vildfångade arter omfatta parametrar som exempelvis:
- beståndsstorlek
- beståndets reproduktionsförmåga
- fisketryck
- förvaltning
För odlade arter:
- foderanvändning
- kemikalieanvändning
Den upphandlande myndigheten eller enheten bestämmer vilket underlag, det vill säga vilken lista, resursöversikt eller liknande, som ska ligga till grund för villkoret.
Följande lista eller resursöversikt ligger till grund för villkoret (se förteckning över listor i bilaga):
[………………………………………….…]
Om den angivna listan eller resursöversikten uppdateras under avtalstiden kommer den upphandlande myndigheten att underrätta leverantören om den uppdaterade versionen. ”Rödmarkerade” eller sårbara fisk- och/eller skaldjursbestånd kan exempelvis tillkomma eller försvinna från listan eller översikten vid en uppdatering. Leverantören ska börja tillämpa det uppdaterade underlaget senast inom [30] dagar från underrättelsen.
Anbudsgivaren bekräftar i sitt anbud att endast fisk-och skaldjursprodukter som överensstämmer med kontraktsvillkoret kommer att levereras.
- En plan för uppföljning av kontraktsvillkoren tillsammans med leverantören rekommenderas.
- Kontrollera leverans och efterfråga dokumentation som kan styrka att leveranserna skett i enlighet med valt underlag, exempelvis art/vetenskapligt namn, fångstområde och referens till underlag.
Majoriteten av bedömda bestånd (60%) utnyttjas fullt ut, vilket innebär att de fiskas på en hållbar nivå, men att fisket inte kan ökas (FAO-SOFIA, 2018). I vissa fall kan bristfälliga datakällor både om bestånden och hur de nyttjas leda till osäkerhet i bedömningen av vissa bestånd. Det finns även en fördröjning i bedömningarna då naturliga variationer hos bestånden är vanligt förekommande. Metodiken för beståndsuppskattning utvecklas därför kontinuerligt vilket gör att gamla bedömningar kan behöva revideras. Bestånden och därmed de vetenskapliga bedömningarna kan variera kraftigt från år till år.
Upphandlande myndigheter kan prioritera olika när det gäller vilket underlag som anses lämpligt som informationsunderlag till kontraktsvillkoret beroende på bland annat ambition och resurser. Kontraktsvillkoret kan även kombineras med tekniska specifikationer på enskilda positioner. En prioritering avseende de fisk-och eller skaldjursprodukter som upphandlas i stor utsträckning rekommenderas.
Referenser
Den upphandlande organisationen bestämmer vilket underlag, det vill säga vilken lista, resursöversikt eller liknande, som ska ligga till grund för villkoret och anger valt underlag i upphandlingsdokumenten. Den upphandlande myndigheten kan även begära att leverantören i sitt anbud beskriver hur denne kommer att fullgöra villkoret.
Fisk och skaldjur har många positiva hälsoeffekter och vi rekommenderas att äta mer, gärna två till tre gånger i veckan enligt Livsmedelsverket. Livsmedelsverket avråder samtidigt förskolor skolor och sjukhus från att servera viss fisk på grund av höga halter miljöföroreningar. Läs mer i Livsmedelsverkets råd[1].
Fisk och skaldjur har många positiva hälsoeffekter och vi rekommenderas att äta mer, gärna två till tre gånger i veckan enligt Livsmedelsverket. Samtidigt avråder Livsmedelsverket förskolor, skolor och sjukhus från att servera viss fisk på grund av höga halter miljöföroreningar[1].
- KravId
- 11325
- Kriterienivå
- Basnivå
- Kravtyp
- Särskilda kontraktsvillkor
- Föremål för upphandling
- Fisk-och skaldjursråvara med hållbarhetskrav.
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
Aktuellt KravID: 11325
Versionsdatum: 2019-06-26 00:00:00