Fisk och skaldjur
Fisk och skaldjur har många positiva hälsoeffekter och vi rekommenderas att äta mer, gärna två till tre gånger i veckan enligt Livsmedelsverket. Samtidigt avråder Livsmedelsverket förskolor, skolor och sjukhus från att servera viss fisk på grund av höga halter miljöföroreningar[1].
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | ||||
---|---|---|---|---|---|
Informationskrav beredd eller konserverad produkt - fisk och skaldjur | Avancerad nivå | Särskilda kontraktsvillkor | 11112:1 | ||
Information om kriteriet Tydlig information om var fisken är fångad och med vilket redskap eller odlingsmetod underlättar för konsumenten och ökar möjligheterna att förmedla information om hållbarhetsaspekter i livsmedelskedjan. Upphandlande myndigheter som använder särskilda kontraktsvillkor för beredda och konserverade produkter bidrar till en ökad spridning av information om relevanta spårbarhetsparametrar. Kriterietext Leverantören ska senast vid avtalsstart och därefter under hela avtalsperioden lämna följande skriftlig information om fisk-/skaldjursråvaran för beredda och/eller konserverade produkter* som omfattas av kontraktet, bestående av en eller flera fisk/skaldjursråvaror med ett innehåll av fisk och/eller skaldjur över 20 %:
*Beredda eller konserverade produkter av fisk och skaldjur avser de produkter som omfattas av varukoderna 1604 och 1605 i Tulltaxan, det vill säga beredda och konserverade produkter med en viktprocent över 20 av fisk, kräftdjur, blötdjur och/eller andra ryggradslösa djur. Se exempel på produkter i information om hållbarhetskriteriet. | |||||
Odlad fisk och skaldjur | Basnivå | Teknisk specifikation | 10459:2 | ||
Information om kriteriet Vattenbruk, det vill säga odling av fisk, skaldjur och blötdjur, i marin- eller sötvattensmiljö påverkar den omgivande miljön på olika sätt. Även landbaserade vattenbruk innefattar viss miljöpåverkan. Spårbarhet av foderråvara och åtgärder för att minimera utsläpp av näring och kemikalier i den omgivande miljön är viktiga hållbarhetsaspekter för vattenbruk oavsett odlingsmetod. Upphandlande myndigheter kan bidra till att vattenbruk sker med hänsyn till omgivande ekosystem genom att ställa krav på miljöbedömning och hälsoplan. Kriterietext Vattenbruksprodukter ska komma från produktion som minst uppfyller följande:
| |||||
Vildfångad fisk och skaldjur | Basnivå | Teknisk specifikation | 10399:2 | ||
Information om kriteriet Hållbart fiske sker på bestånd som är långsiktigt livskraftiga och utan att överskrida den biologiska reproduktionsförmågan. Upphandlande myndigheter kan bidra till att bestånd inte överutnyttjas och att ekosystemen bevaras genom att ställa krav på att den råvara som köps in kommer från livskraftiga bestånd och att fisket anpassar fiskemetoder för att minimera negativa effekter på andra arter i form av bifångster och skadade habitat. Kriterietext Produkter av vildfångad fisk-/skaldjursråvara ska komma från livskraftiga bestånd som upprätthålls genom ett uthålligt uttag där fisk- och skaldjursresurser inte överexploateras. Dessutom ska följande krav uppfyllas:
| |||||
Ej rödmarkerad eller sårbar fisk och skaldjur | Basnivå | Särskilda kontraktsvillkor | 11325 | ||
Information om kriteriet Cirka en tredjedel av världens fiskbestånd är enligt FAO överfiskade och fisketrycket på bestånd som bedöms som sårbara behöver minskas. Genom särskilda kontraktsvillkor för ej rödmarkerad eller sårbara fisk och skaldjur kan upphandlande myndigheter bidra till att säkerställa att produkter som levereras inte kommer ifrån bestånd som bedöms som sårbara. Även odlad fisk och skaldjur omfattas av kontraktsvillkoret. Kriterietext Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera fisk- och/eller skaldjursprodukter som inte kommer från arter och/eller bestånd som bedöms som ”rödmarkerade” eller sårbara i en lista, resursöversikt eller liknande som återspeglar tillståndet för fiskbestånd i olika fångstområden och/eller vattenbrukets miljöpåverkan. Bedömningen i listan eller resursöversikten kan för vildfångade arter omfatta parametrar som exempelvis:
För odlade arter:
Den upphandlande myndigheten eller enheten bestämmer vilket underlag, det vill säga vilken lista, resursöversikt eller liknande, som ska ligga till grund för villkoret. Följande lista eller resursöversikt ligger till grund för villkoret (se förteckning över listor i bilaga): [………………………………………….…]
Om den angivna listan eller resursöversikten uppdateras under avtalstiden kommer den upphandlande myndigheten att underrätta leverantören om den uppdaterade versionen. ”Rödmarkerade” eller sårbara fisk- och/eller skaldjursbestånd kan exempelvis tillkomma eller försvinna från listan eller översikten vid en uppdatering. Leverantören ska börja tillämpa det uppdaterade underlaget senast inom [30] dagar från underrättelsen. | |||||
Fisk och skaldjur från hållbara bestånd och hållbart vattenbruk | Avancerad nivå | Särskilda kontraktsvillkor | 11326 | ||
Information om kriteriet Fiske utnyttjar en vild resurs och hållbar användning av världens fiskebestånd är en av de viktigaste hållbarhetsaspekterna inom produktområdet fisk och skaldjur. För odlad fisk och skaldjur dominerar ofta foderanvändningen miljöavtrycket men även hälsoplan och ekosystempåverkan är relevanta hållbarhetsparametrar. Genom särskilda kontraktsvillkor kan upphandlande myndigheter säkerställa att produkter som levereras bedöms komma ifrån hållbara bestånd och vattenbruk. Kriterietext Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera produkter av vildfångad fisk-/skaldjursråvara som kommer från bestånd som på vetenskaplig grund bedöms som hållbart nyttjade gällande följande parametrar:
Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera produkter av odlad fisk-/skaldjursråvara som kommer från vattenbruk som bedöms som hållbara gällande följande parametrar:
Detta kan exempelvis uttryckas genom att arten/beståndet/vattenbruket är grönmarkerad, det vill säga bedömd som hållbar/t, i en lista eller resursöversikt som bedömer ovan nämnda parametrar. Den upphandlande myndigheten eller enheten bestämmer vilket underlag, det vill säga vilken lista, resursöversikt eller liknande, som ska ligga till grund för villkoret. Följande lista eller resursöversikt ligger till grund för villkoret (se förteckning över listor i bilaga): [………………………………] Om underlaget uppdateras under avtalstiden ska den upphandlande myndigheten underrätta leverantören om den uppdaterade versionen. Grönmarkerade fisk- och/eller skaldjursbestånd kan exempelvis tillkomma eller försvinna från listan eller översikten vid en uppdatering. Leverantören ska börja tillämpa det uppdaterade underlaget senast inom [30] dagar från underrättelsen. | |||||
Minskad miljö och klimatpåverkan från fiskefartyg och produktionsanläggningar | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | 11362 | ||
Information om kriteriet Fiskefartyg påverkar inte bara miljön genom sitt fiske utan också genom utsläpp från motorer och kylsystem. För beredda produkter påverkar även beredningsindustrins anläggningar miljöavtrycket av slutprodukten. Genom att ställa krav på att den fiskråvara som köps in kommer från energieffektiva fiskefartyg och produktionsanläggningar, kan upphandlande myndigheter bidra till att fiskets övriga miljö och klimatpåverkan minskas. Kriterietext Produkter av vildfångad fisk-/skaldjursråvara ska komma ifrån produktion som uppfyller följande krav:
0,10 L per kg hel landad sill, makrill eller skarpsill
Leverantören ska på begäran av den upphandlande myndigheten lämna bevis att kravet är uppfyllt under anbudsprövningen. | |||||
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | 11009 | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. |
Fisk och skaldjur har många positiva hälsoeffekter och vi rekommenderas att äta mer, gärna två till tre gånger i veckan enligt Livsmedelsverket. Samtidigt avråder Livsmedelsverket förskolor, skolor och sjukhus från att servera viss fisk på grund av höga halter miljöföroreningar[1].
Upphandlande myndigheter som upphandlar fisk och skaldjur med hänsyn till hållbarhetsaspekter kan bidra till miljömålen hav i balans, en levande kust och skärgård och levande sjöar och vattendrag[2] samt mål 14 om hav och marina resurser i agenda 2030.
Fiske är den enda formen av matproduktion i stor skala som utnyttjar en vild resurs. En av de viktigaste hållbarhetsaspekterna för vildfångad fisk och skaldjur är därför att använda bestånden på ett hållbart sätt. Cirka en tredjedel av världens kommersiellt nyttjade fiskbestånd (33%) är idag överfiskade och fisketrycket på dessa behöver minskas. Majoriteten av bedömda bestånd (60%) nyttjas fullt ut, vilket innebär att de fiskas på en hållbar nivå, men att fisket inte kan ökas. Givet en ökande efterfrågan på vildfångad fisk är möjligheterna att öka uttaget av fisk från havet begränsade, även om allt fiske skulle vara mer hållbart än idag[3].
Samma produkt av fisk och skaldjur kan komma från olika typer av fisken med varierande miljöpåverkan. Genom olika åtgärder, exempelvis genom att välja anpassade redskap, kan påverkan på det omgivande ekosystemet och upptaget av oönskade bifångster minimeras[4].
Vattenbruk pekas ofta ut som lösningen på det vilda fiskets begränsade produktion givet en ökande efterfrågan. Odling av fisk och skaldjur i vattenbruk kräver bland annat foder, vilket ofta är den parameter som dominerar miljöavtrycket. Vattenbruk som inte kräver foder (musslor, alger med mera) har därför miljöfördelar[5]. När foder används är mängd och typ av foder viktiga hållbarhetsparametrar. Möjligheten att helt ersätta exempelvis fiskmjöl och fiskolja i foder med vegetabilisk råvara är dock begränsad, framförallt gällande rovfiskar såsom laxfisk[6].
Vattenbruk kan medföra skadlig påverkan på känsliga ekosystem, övergödning, risk för rymning, spridning av sjukdomar och parasiter, kemikalier och läkemedel[7]. En del av dessa problem kan åtgärdas, exempelvis genom mer slutna system, på land eller i hav, där utbytet med miljön kan kontrolleras i större utsträckning. Detta sker till en kostnad av en större material- och energiåtgång och därför kan till exempel val av energikälla vara en viktig hållbarhetsaspekt[8]. Ett hållbart vattenbruk kan ta olika form beroende på vilka miljöparametrar som är relevanta där odlingen sker. Oavsett om odlingen är vatten- eller landbaserad är det driften och åtgärder för att minimera miljöpåverkan som avgör hållbarhetsprestandan.
År 2017 konsumerades ca 25 kilo hel, motsvarande 12,5 kilo filead, skalad och beredd fisk, skaldjur och alger (ej sill och skarpsill) per person i Sverige. Knappt 30% av konsumtionen är från inhemsk produktion inom yrkes och fritidsfiske samt vattenbruk. Drygt 70% importeras främst från Norge, Danmark och Kina[9]. Regnbåge och röding var 2017 de vanligast producerade matfiskarterna i det svenska vattenbruket[10].
[1] Livsmedelsverket. Bra måltider i förskolan, 2016. Bra måltider i skolan, 2019. Bra måltider på sjukhus, 2020.
[3] FAO-SOFIA, 2018
[7] FAO, 2009
[10] SCB, 2017
Vildfångade och odlade fiskarter och skaldjur. Med skaldjur avses både kräftdjur och blötdjur såsom räkor och musslor, dock ej alger. Krav kan ställas på enkla och beredda produkter med ett fisk- och/eller skaldjursinnehåll med är rimligt att följa upp, till exempel 10%. Möjligheten till uppföljning påverkas av information i kundens marknadsundersökning och leverantörer kan lämna artikelinformation för låg andel råvara i en produkt bara andelen är möjlig att följa upp.
Omfattning på produkter som kan omfattas:
- Färsk, kyld och fryst hel fisk
- Färska, kylda och frysta skaldjur (kräftdjur och blötdjur) med eller utan skal
- Filé ren eller panerad
- Inläggningar med eller utan smaksättning
- Konserver
- Färs och burgare
- Gratäng
- Nuggets
- Kaviar och romprodukter
- Surimi och ”crab-sticks”
Använd det eller de hållbarhetskriterier som passar ert behov, målsättningar och där ni har möjlighet att följa upp kraven som ställts. Ange i ditt upphandlingsdokument specifikt vilka produkter som ska uppfylla ett visst krav. Viktigt är också att ange hur anbudsgivaren ska svara på kriterierna. Gör en noggrann marknadsanalys för att informera dig om marknadstillgång. Se gärna Upphandlingsmyndighetens stöd för marknadsanalys och tidig dialog.
Observera att marknadstillgången snabbt kan skrifta beroende på om enskilda fisken erhåller eller förlorar sin certifiering inom exempelvis MSC, ASC och KRAV alternativt bedömningen i WWF:s Fiskguiden avseende grönt, gult och rött. Även förädlingsindustrin kan snabbt byta fiske, art, ursprung och prestanda på råvara under avtalstiden.
Upphandlande myndigheter får i avtalsvillkoren ange att dokumentation, i särskilda fall och när det finns skäl för detta, ska vara verifierad eller granskad av en oberoende tredje part. Vad betyder det?