Vildfångad fisk och skaldjur
Hållbart fiske sker på bestånd som är långsiktigt livskraftiga och utan att överskrida den biologiska reproduktionsförmågan. Upphandlande myndigheter kan bidra till att bestånd inte överutnyttjas och att ekosystemen bevaras genom att ställa krav på att den råvara som köps in kommer från livskraftiga bestånd och att fisket anpassar fiskemetoder för att minimera negativa effekter på andra arter i form av bifångster och skadade habitat.
KravID
10399:2
Kriterienivå
Basnivå
Kriterietyp
Teknisk specifikation
Kriterietext
Produkter av vildfångad fisk-/skaldjursråvara ska komma från livskraftiga bestånd som upprätthålls genom ett uthålligt uttag där fisk- och skaldjursresurser inte överexploateras. Dessutom ska följande krav uppfyllas:
- Strukturen, produktiviteten och mångfalden i ekosystemet ska bevaras genom att valda fiskeredskap är anpassade för att minimera negativa effekter på andra arter i form av bifångster och skadade habitat.
- Det aktuella fisket ska ha en ändamålsenlig förvaltning. Det kan exempelvis ske genom en förvaltningsplan eller annat system för beståndsuppskattning och rådgivning som kan inkludera överenskommelser kring åtgärder om beståndet minskar.
- Certifiering med tillhörande märkning som uppfyller kravet, exempelvis MSC eller KRAV.
- Annan dokumentation som bevisar att kravet uppfylls.
Leverantören ska på begäran av den upphandlande myndigheten lämna bevis att kravet är uppfyllt under anbudsprövningen.
Hållbart fiske sker på bestånd som är långsiktigt livskraftiga och utan att överskrida den biologiska reproduktionsförmågan. Enligt FAOs definition i State of World Fisheries and Aquaculture 2018 är bestånd fiskade inom biologiskt hållbara nivåer om lekbiomassan (den könsmogna mängden fisk) är på eller över nivån associerad med maximalt hållbar avkastning MSY, se mer FAO-SOFIA, 2018 och Miljövårdsberedningen Promemoria 2006:1. För att ett fiske ska vara hållbart bör sakkunniga inom bland annat fiskbiologi, miljövård, etologi, fiskemetoder och redskapsutveckling bedöma att beståndet klarar fisket långsiktigt. Förvaltningen bör därtill vara ändamålsenlig och spårbarheten god.
Referenser
Från och med 2019 ska KRAV – certifierade fiskefartyg omfattas av en MSC – certifiering. KRAV certifierade produkter lever därför upp till kriterierna i Krav ID 10399:2 Vildfångad fisk och skaldjur.
Fisk och skaldjur har många positiva hälsoeffekter och vi rekommenderas att äta mer, gärna två till tre gånger i veckan enligt Livsmedelsverket. Livsmedelsverket avråder samtidigt förskolor skolor och sjukhus från att servera viss fisk på grund av höga halter miljöföroreningar. Läs mer i Livsmedelsverkets råd[1].
Fisk och skaldjur har många positiva hälsoeffekter och vi rekommenderas att äta mer, gärna två till tre gånger i veckan enligt Livsmedelsverket. Samtidigt avråder Livsmedelsverket förskolor, skolor och sjukhus från att servera viss fisk på grund av höga halter miljöföroreningar[1].
- KravId
- 10399
- Kriterienivå
- Basnivå
- Kravtyp
- Teknisk specifikation
- Föremål för upphandling
- Fisk-och skaldjursråvara med hållbarhetskrav.
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
Aktuellt KravID: 10399:2
Versionsdatum: 2019-06-26 10:49:59
2019-06-26, Krav ID 10399:2: Ändrat nivå från avancerad till bas, förtydligat parametrar genom exemplifiering av åtgärder för bevarande av ekosystem samt ändamålsenlig förvaltning. Tillagt förslag till bevis: KRAV certifiering 2016-12-16, Krav ID 10399:1: Tidigare version.