Vildfångad fisk och skaldjur
Nivå: Basnivå
Hållbart fiske sker på bestånd som är långsiktigt livskraftiga och utan att överskrida den biologiska reproduktionsförmågan. Upphandlande myndigheter kan bidra till att bestånd inte överutnyttjas och att ekosystemen bevaras genom att ställa krav på att den råvara som köps in kommer från livskraftiga bestånd och att fisket anpassar fiskemetoder för att minimera negativa effekter på andra arter i form av bifångster och skadade habitat.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10399:2
- Grupp:
- Fisk och skaldjur
- Engelska:
Kriterietext
Produkter av vildfångad fisk-/skaldjursråvara ska komma från livskraftiga bestånd som upprätthålls genom ett uthålligt uttag där fisk- och skaldjursresurser inte överexploateras. Dessutom ska följande krav uppfyllas:
- Strukturen, produktiviteten och mångfalden i ekosystemet ska bevaras genom att valda fiskeredskap är anpassade för att minimera negativa effekter på andra arter i form av bifångster och skadade habitat.
- Det aktuella fisket ska ha en ändamålsenlig förvaltning. Det kan exempelvis ske genom en förvaltningsplan eller annat system för beståndsuppskattning och rådgivning som kan inkludera överenskommelser kring åtgärder om beståndet minskar.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Certifiering med tillhörande märkning som uppfyller kravet, exempelvis MSC eller annan märkning som uppfyller kravet.
- Annan dokumentation där det framgår att kravet är uppfyllt.
Förslag till uppföljning
Uppföljning under avtalsperioden kan ske exempelvis genom stickprov vid ett eller flera tillfällen på produkter på vilka kravet har ställts. Leverantören kan visa att produkterna uppfyller kraven med till exempel:
- Produktmärkning, exempelvis MSC-märkning eller annan märkning
- Annan dokumentation där det framgår att kravet är uppfyllt.
Information om kriteriet
Från och med 2019 ska KRAV – certifierade fiskefartyg omfattas av en MSC – certifiering. KRAV certifierade produkter lever därför upp till kriterierna i Krav ID 10399:2 Vildfångad fisk och skaldjur.
För att säkra upp valmöjligheter i beställningsarbetet i den rådande marknadssituationen på marknaden kombinera gärna kravställningar på vildfångad fisk (10399:2), odlad fisk (10459:2) och KRAV (11362) med WWF:s Fiskguides bedömningar (11325 gula och gröna ”fisken”) samt (11326 gröna ”fisken”).
Observera att marknadstillgången snabbt kan skrifta beroende på om enskilda fisken erhåller eller förlorar sin certifiering inom exempelvis MSC, ASC och KRAV alternativt bedömningen i WWF:s Fiskguiden avseende grönt, gult och rött. Även förädlingsindustrin kan snabbt byta fiske, art, ursprung och prestanda på råvara under avtalstiden.
Motiv
Hållbart fiske sker på bestånd som är långsiktigt livskraftiga och utan att överskrida den biologiska reproduktionsförmågan. Enligt FAOs definition i State of World Fisheries and Aquaculture 2018 är bestånd fiskade inom biologiskt hållbara nivåer om lekbiomassan (den könsmogna mängden fisk) är på eller över nivån associerad med maximalt hållbar avkastning MSY, se mer FAO-SOFIA, 2018. För att ett fiske ska vara hållbart bör sakkunniga inom bland annat fiskbiologi, miljövård, etologi, fiskemetoder och redskapsutveckling bedöma att beståndet klarar fisket långsiktigt. Förvaltningen bör därtill vara ändamålsenlig och spårbarheten god.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10399:2
- Versionsdatum
- 2019-06-26
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Tillägg i Förslag till bevis "Annan dokumentation där det framgår att kravet är uppfyllt" samt tillägg av hela rubriken "Förslag till uppföljning" samt Tillagt om marknadsinformationen i "Hur kriteriet ska användas".
2019-06-26, Krav ID 10399:2: Ändrat nivå från avancerad till bas, förtydligat parametrar genom exemplifiering av åtgärder för bevarande av ekosystem samt ändamålsenlig förvaltning. Tillagt förslag till bevis: KRAV certifiering 2016-12-16, Krav ID 10399:1: Tidigare version.