Kadmiumhalt i produkten
Nivå: Spjutspetsnivå
Kadmium som ackumuleras i marken kan innebära långsiktiga hälso- och miljörisker. Kadmium kan tas upp av växternas rotsystem och tillförs till åkermarken genom luftföroreningar och användning av handelsgödsel. Även rötslam och stallgödsel kan bidra till tillförseln av kadmium till åkermarken.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10373:1
- Grupp:
- Cerealier och övriga spannmålsprodukter
- Engelska:
Kriterietext
I icke-sammansatta produkter av en spannmålsråvara av vete och/eller havre ska kadmiumhalten inte överstiga 0,1 mg/kg våtvikt1.
1"Våtvikt" innebär en vattenhalt på maximalt 12 % efter torkning.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Certifieringssystem som uppfyller kravet, t.ex. IP certifiering på sigillnivå eller likvärdigt.
Föremål för upphandling
Hållbart producerade cerealier och övriga spannmålsprodukter
Hur kravet ska användas
Observera att detta krav är lämpligt att ställa på en-ingrediensprodukter. I sammansatta produkter kan det vara svårt att verifiera att kravet är uppfyllt.
Observera att detta krav är lämpligt att ställa på en-ingrediensprodukter. I sammansatta produkter kan det vara svårt att verifiera att kravet är uppfyllt.
Miljömål
Motiv
Idag är spannmålsprodukter, främst av vete, en av de vanligaste källorna för intag av kadmium för den svenska (icke-rökande) befolkningen. Uppskattningsvis kommer nästan 50 % av allt kadmium i vegetabiliska livsmedel från vetemjöl och andra spannmålsprodukter. Kadmium lagras i eller intill kli-delen och grodden i vetekärnan och därför innehåller fullkorn eller grövre mjöl högre halter av kadmium än finare malt vetemjöl. Alla grödor tar inte heller upp kadmium i samma utsträckning. Råg tar exempelvis upp mindre än vete. Utöver skillnader mellan olika arter, förekommer kan även olika sorter av samma art ha olika upptag. Generellt sett har vårvetet ett högre upptag än höstvetet.
Det lagstadgade gränsvärdet är för kadmium 0,2 mg/kg för vete, kli och groddar samt 0,1 mg/kg för övriga spannmål. Detta krav syftar till att minska kadmiumhalterna och grundar sig på reglerna för Integrerad produktion (IP).
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10373:1
- Versionsdatum
- 2016-12-16
2016-12-16: Ändrad kravnivå från bas till spjutspets. Borttaget ur kravtext: råg och korn. Ändrat gränsvärde för vete och havre från 0,08 mg/kg till 0,1 mg/kg
2012-10-25: Ursprunglig version.