Cerealier och övriga spannmålsprodukter
Cerealier som flingor och müsli samt övriga spannmålsprodukter som mjöl, gryner och pasta tillverkas av olika sädesslag som t.ex. vete, havre, korn, råg och majs.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | |||
---|---|---|---|---|
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | ||||
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| ||||
Information om ursprung - sammansatta produkter vegetabilier | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljölagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För sammansatta produkter som består av flera råvaror med ett vegetabiliskt innehåll över 20 % av enskild vara, ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är odlad och förädlad. | ||||
GMO-fri vara | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet För upphandlande myndigheter som tagit ställning mot GMO kan detta efterfrågas. Miljöpåverkan från genmodifierade organismer är inte helt klarlagd. Livsmedel som innehåller GMO ska vara märkt. Kriterietext Produkter av spannmål och socker ska ej innehålla GMO i märkningspliktig mängd.1 | ||||
Ej stråförkortningsmedel | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Stråförkortningsmedel är ett växtskyddsmedel som används inom spannmålsodling för att minska risken för liggsäd. En minimerad användning eller ingen användning av stråförkortningsmedel innebär en minskad risk för rester i livsmedel och spridning av kemiska ämnen i miljön. Kriterietext Icke-sammansatta produkter av en råvara, t.ex. mjöl, bestående av spannmålsråvara av vete, havre och korn ska ha odlats utan användning av tillväxtreglerande medel. | ||||
Kadmiumhalt i produkten | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Kadmium som ackumuleras i marken kan innebära långsiktiga hälso- och miljörisker. Kadmium kan tas upp av växternas rotsystem och tillförs till åkermarken genom luftföroreningar och användning av handelsgödsel. Även rötslam och stallgödsel kan bidra till tillförseln av kadmium till åkermarken. Kriterietext I icke-sammansatta produkter av en spannmålsråvara av vete och/eller havre ska kadmiumhalten inte överstiga 0,1 mg/kg våtvikt1. | ||||
Vete odlat med BAT gödsel | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Produkt som är framställd med mindre resurskrävande och/eller renande tekniker kan bidra till minskad klimatpåverkan. Kriterietext Råvara av vete i produkten ska ha framställts med el från förnyelsebara energikällor1 (vattenkraft, vindkraft, solenergi, biobränsle, spillvärme eller nordisk elmix) vid torkning och lagring samt odlats med gödsel från produktionsanläggning som använder sig av lustgasrening. |
Cerealier som flingor och müsli samt övriga spannmålsprodukter som mjöl, gryner och pasta tillverkas av olika sädesslag som t.ex. vete, havre, korn, råg och majs.
Vid odling av spannmål är koldioxid och lustgas de helt dominerande växthusgaserna som uppstår vid användning av fossil energi, transport osv. samt när kväve omsätts i marken och vid produktion av mineralgödsel. Vid konventionell odling av spannmål och socker används växtskyddsmedel. Växtskyddsmedel används för att skydda växter och växtprodukter mot svampangrepp, skadedjur eller konkurrerande växter. Användningen av växtskyddsmedel regleras genom EU-gemensamma bestämmelser. Från och med den 1 januari 2014 ska alla yrkesmässiga odlare inom hela EU tillämpa s.k. integrerat växtskydd. Syftet är att minska beroendet av kemiska växtskyddsmedel.
Stråförkortningsmedel är ett växtskyddsmedel som används för att för att minska risken för liggsäd på spannmål. En minimerad användning eller ingen användning av stråförkortningsmedel innebär en minskad risk för rester i livsmedel och spridning av kemiska ämnen i miljön.
Cerealier och spannmålsprodukter samt sammansatta produkter med ett innehåll av spannmål på minst 20 % av enskild vara.
Exempel på produkter som omfattas av kriterierna:
-
Flingor
-
Mjöl
-
Gryner
-
Müsli
-
Pasta
-
Couscous
-
Bulgur
-
Matvete
-
Mathavre
-
Bovete