Begränsning av specifika ämnen/ämnesgrupper
Nivå: Avancerad nivå
Det finns flera ämnen/ämnesgrupper som orsakar skada i miljön som är svåra att utesluta genom generella krav på ämnens egenskaper. Därför är det viktigt att ställa krav som minimerar mängden av sådana specifika ämnen/ämnesgrupper i produkterna.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11291:1
- Grupp:
- Kosmetiska produkter
Kriterietext
Följande ämnen och ämnesgrupper ska inte ingå1 i produkten:
- EDTA (CAS 60-00-4)
- Ämnen som har utvärderats av EU att vara PBT (Persistent, Bioaccumulative and Toxic), vPvB (very Persistent and very Bioaccumulative)2
- Ämnen på kandidatförteckningen3
- Ämnen som av EU anses vara hormonstörande eller potentiellt hormonstörande4
Undantag:
EDTA i halter under 0,6 mg/g aktivt innehåll (AI) i fast tvål.
1Som ingående ämnen räknas alla ämnen i produkten, även tillsatta additiver i ingredienser (till exempel konserveringsmedel och stabilisatorer). Föroreningar från råvaruproduktion ingår dock inte. Som föroreningar räknas rester från råvaruproduktionen som ingår i produkten i koncentrationer under 0,01 viktsprocent. Ämnen som medvetet och med ett visst syfte tillsatts en råvara betraktas inte som föroreningar oavsett koncentration.
2 Kriterier för att bedöma om ämnet är ett utfasningsämne – PBT/vPvB finns här https://www.kemi.se/prioguiden/start/prios-kriterier-for-utfasningsamnen-och-prioriterade-riskminskningsamnen
3 Kandidatförteckningen: http://echa.europa.eu/candidate-list-table
4 Här avses hormonstörande ämnen på listorna I och II: https://edlists.org/
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Giltig licens för någon av till exempel följande märkningar:
Bra Miljöval för Kosmetika
Svanen (Nordisk miljömärkning) för Kosmetika
- Intyg från produkttillverkaren som visar att inget av de ämnen/ämnesgrupper som anges i kravet ingår i produkten i halter över 0,01viktsprocent. Säkerhetsdatablad samt annan teknisk dokumentation för samtliga ingående ämnen från råvaruleverantörerna ska finnas tillgängliga som underlag för detta.
- Leverantörens egendeklaration inklusive teknisk dokumentation av kravuppfyllelse som verifierats av ett ackrediterat verifieringsorgan, ackrediterade för uppgiften enligt ISO/IEC 17029 eller likvärdig standard.
Förslag till uppföljning
Märkning
Om kravet verifierats med en märkning kontrolleras att det finns en giltig licens för den aktuella produkten. Detta kontrolleras här: Svanen (Nordisk Miljömärkning).
Egendeklaration verifierad av ackrediterat verifieringsorgan
Om en verifierad egendeklaration används som bevis för kravet, begär in leverantörens egendeklaration inklusive dokumentation som visar att kravet uppfylls. Egendeklarationen ska vara verifierad av ett verifieringsorgan ackrediterat för uppgiften enligt ISO/IEC 17029 eller likvärdig standard.
Information om kriteriet
Observera att detta krav inte kan verifieras med säkerhetsdatablad för ingående ämnen.
Det finns idag ett begränsat antal ackrediterade verifieringsorgan för ISO/IEC 17029 (Bedömning av överensstämmelse - Allmänna principer och krav för validerings- och verifieringsorgan) eftersom det är en relativt ny standard. Detta kan komma att ändras, särskilt om efterfrågan på att verifiera kravuppfyllelse på detta sätt ökar. Mer information om standarden och ackrediterade verifieringsorgan finns på Swedacs webbplats.
Miljömål
Motiv
Det finns flera problematiska ämnen/ämnesgrupper som är svåra att utesluta genom generella krav på ämnens eller produkters klassificering. Därför finns det behov av att ställa ytterligare krav på begränsning av specifika ämnen och ämnesgrupper.
- EDTA
Komplexbildaren EDTA är inte lätt nedbrytbar och bryts därför inte ner helt i de kommunala reningsverken1. Det finns idag andra komplexbildare som är nedbrytbara som kan ersätta EDTA.
Persistenta (långlivade), bioackumulerbara och toxiska ämnen (PBT) samt väldigt persistenta och väldigt bioackumulerbara ämnen (vPvB) definieras i REACH annex VIII2. Dessa ämnen har miljöfarliga egenskaper och tillhör gruppen ”särskilt farliga ämnen”. Ämnen som bedömts som PBT eller vPvB ska deklareras på säkerhetsdatabladet om de ingår i halter ≥0,1 vikt% i produkten.
- Ämnen på kandidatförteckningen3
Ämnen med egenskaper som kan medföra allvarliga och bestående effekter på människors hälsa och i miljön förs upp på kandidatförteckningen4. Dessa ämnen:
-är cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska, så kallade CMR-ämnen
-är långlivade, bioackumulerande och toxiska, så kallade PBT-ämnen
-inger motsvarande betänkligheter, till exempel hormonstörande ämnen
- Hormonstörande eller potentiellt hormonstörande ämnen
Hormonstörande ämnen är ämnen som är främmande för kroppen. Dekan påverka kroppens hormonsystem och ge skadliga effekter, till exempel bidra till utveckling av cancer eller påverka ämnesomsättningen och förmågan att få barn5.
De ämnen som omnämns som potentiellt hormonstörande ämnen är de som listas som kategori 1, 2 och 3b för både människors och djurs hälsa i EU:s rapport6 om hormonstörande ämnen
Dessa listor används fram tills att Europeiska kommissionen blir färdig med sitt arbete att skapa en definition för hormonstörande ämnen så att de kan börja regleras genom Reach.
Nya klassificeringar för persistenta och hormonstörande ämnen
Från den 20 april 2023 finns det fyra nya faroklasser i CLP-förordningen:
Faroklass | Farokod |
---|---|
Hormonstörande egenskaper för människors hälsa |
EUH380 EUH381 |
Hormonstörande ämnen för miljön |
EUH430 EUH431 |
Ämnen och blandningar som är långlivade, bioackumulerande och toxiska (PBT) eller mycket långlivade och mycket bioackumulerande (vPvB) |
EUH440 EUH441 |
Ämnen och blandningar som är Långlivade, mobila och toxiska (PMT) eller mycket långlivade och mycket mobila (vPvM) |
EUH450 EUH451 |
Ämnen och blandningar kan klassificeras och märkas i de nya faroklasserna, men det är inte något krav ännu. Från och med 1 maj 2025 måste ämnen klassificeras och märkas i de nya faroklasserna, med en övergångsperiod fram till och med 1 november 2026 för ämnen som har släppts ut på marknaden före 1 maj 2025. Blandningar ska klassificeras och märkas i de nya faroklasserna från och med 1 maj 2026, med en övergångsperiod fram till 1 maj 2028 för produkter som redan har släppts ut på marknaden före 1 maj 2026. Information om klassificering finns under punkt 2 Farliga egenskaper i säkerhetsdatabladet. Information om hormonstörande egenskaper ska finnas med i säkerhetsdatabladets punkt 11 Toxikologisk information och 12 Ekologisk information.
1 https://echa.europa.eu/documents/10162/65615721-ab6d-4f28-b48f-73cf9d8cc529
2 http://ec.europa.eu/environment/chemicals/reach/reviews_en.htm
3 https://echa.europa.eu/sv/substances-of-very-high-concern-identification-explained
4 Länk: https://echa.europa.eu/sv/candidate-list-table
5 https://www.kemi.se/hitta-direkt/kemiska-amnen-och-material/hormonstorande-amnen
6 http://ec.europa.eu/environment/chemicals/endocrine/pdf/final_report_2007.pdf
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11291:1
- Versionsdatum
- 2022-07-07
2022-07-07, Krav ID 11291:1: Uppdatering av kravtext och undantag från kravet.