Start
Elektriker installerar LED-belusning.

Stora pengar att spara på byte av lampor

Publicerad 16 februari 2021
  • Trendens

Genom att byta armaturer och installera styrsystem kan man spara upp till 90 procent energi. Det säger Christofer Silfvenius, belysningsspecialist på Energimyndigheten.

Innehåll på denna sida

Christofer Silfvenius, Belysningsspecialist på Energimyndigheten
Christofer Silfvenius, belysningsspecialist på Energimyndigheten.

Den vanligast förekommande offentliga ljuskällan är lysrör, berättar Christofer. Beroende på hur gammal installationen är kan man spara 50–70 procent på att byta till LED-baserade produkter och ännu mer genom att använda styrsystem som timer och sensorer.

"Modern belysning, som går att styra och övervaka digitalt ger stora besparingar, inte bara i minskad energianvändning."

Det finns idag LED-ersättare till alla sorters lysrör, oavsett fysiska mått. Modern belysning, som går att styra och övervaka digitalt ger stora besparingar, inte bara i minskad energianvändning. Genom sin långa livslängd kräver de mindre underhåll än en del äldre belysning.

Energimyndighetens beräkningar från 2016 visar att all belysning i Sverige förbrukar cirka 11 TWh per år, men att den skulle kunna mer än halveras om man bytte ut gammal belysning, inklusive lysrör, till LED. För att påskynda arbetet finns nya lagkrav från EU, vilket gör att lysrören ska vara utfasade från och med den 1 september 2023.

Stora pengar att spara på byte av lampor
Genom att byta armaturer och installera styrsystem kan man spara upp till 90 procent energi.

11 TWh ...

... förbrukade svensk belysning 2016 men det skulle kunna mer än halveras om man bytte ut gammal belysning.

Relaterade länkar och dokument