LCC-verktyg
Att vid ett inköp se till en varas eller tjänsts livscykelkostnad (LCC) gör det möjligt att välja det mest energi- och kostnadseffektiva alternativet. Våra LCC-verktyg kan användas i både behovsanalysen och vid utvärderingen av anbud.
Innehåll på denna sida
Informationen på denna sida gäller för upphandlingar enligt
- lagen om offentlig upphandling (LOU)
- lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF)
Generella och produktspecifika LCC-kalkyler
Att beräkna livscykelkostnaden för ett inköp bör göras när driftkostnaden utgör en stor andel av den totala kostnaden eller när livslängden mellan olika alternativ skiljer sig åt. LCC-beräkningar kan göras som en del av behovsanalysen eller vid utvärderingen av anbud.
Behovsanalysen
Vårt generella verktyg innehåller de mest grundläggande parametrarna som behövs för att göra en analys av livscykelkostnaden. Verktyget gör det möjligt att uppskatta ett inköps totalkostnad över tid.
Det generella verktyget för LCC-kalkyler är främst anpassat för att användas i behovsanalysen. Testa dig fram för att få en uppfattning om hur stor den verkliga kostnaden för en vara eller tjänst kommer att vara under användningsperioden.
Utvärdering av anbud
Vid utvärdering av anbud rekommenderar vi i första hand våra produktspecifika LCC-kalkyler. För dessa produktområden finns standardiserade branschdata lätt tillgängliga.
Hitta hållbarhetskriterier i vår kriterietjänst
I vår kriterietjänst finns färdigformulerade upphandlingskriterier kring LCC inom flera produktområden, du hittar dessa exempelvis under områdena Inomhusbelysning, Utomhusbelysning och Vitvaror.
Produktspecifika LCC-kalkyler
Här finns våra LCC-kalkyler samlade
Med hjälp av detta LCC-verktyg kan du beräkna totalkostnaden vid upphandling av ett belysningssystem. LCC-kalkylen hjälper beställaren att välja den mest energi- och kostnadseffektiva lösningen.
LCC-verktyget kan även vara en hjälp i behovsanalysen för att göra ett överslag på vad ett miljöanpassat alternativ kommer att kosta i jämförelse med en konventionell produkt eller anläggning.
Med hjälp av LCC-kalkylen för utomhusbelysning kan du beräkna totalkostnaden vid upphandling av ett belysningssystem.
Utomhusbelysning är den näst största posten i kommunernas drift- och underhållskostnader och står för omkring en fjärdedel av kostnaderna. Största posten i gatubelysningen är elanvändningen, och belysningskostnaden har ökat med nästan en tiondel de senaste åren på grund av ökande elpriser.
LCC-verktyget kan även vara en hjälp i behovsanalysen för att göra ett överslag på vad ett miljöanpassat alternativ kommer att kosta i jämförelse med en konventionell produkt eller anläggning.
Goda exempel utomhusbelysning
Stockholms stad har utfört LCC-beräkning där befintlig armatur (Byhatt 125W) jämförs med nyanskaffning av keramiska metallhalogenlampor (Iridium 252 50W). Upphandlingen gäller upphandling av 500 st lampor och besparingen som blir resultatet av nyanskaffning visar sig vara betydande.
Hämta LCC-kalkylen från Stockholms stad
Trafikverket har använt sig av LCC-kalkylen för belysningssystem. Befintlig armatur är baserad på den mest vanligt förekommande, 125W kvicksilver. Denna jämförs med ny armatur, 70W högtrycksnatrium, som kan ersätta den befintliga. Beräkningen omfattar en armatur med en ljuskälla och att köpa in ny armatur ger en betydande energibesparing.
Vid upphandling av fordon kan en LCC-kalkyl användas. Ett annat alternativ är att ställa tekniska specifikationskrav i upphandlingen gällande exempelvis energianvändning och koldioxidutsläpp.
Hämta LCC-kalkylen för personbilar
Energianvändningen är en av de mest betydande miljöaspekterna när det gäller storkök. Skolkök står bland annat för den tredje största elanvändningen i skolbyggnader. Insparad energi betyder insparade pengar och det är därför väldigt viktigt att upphandlaren gör beräkningar före eller i samband med upphandlingen.
Ett kalkylverktyg finns framtaget för inköp av frysar och kylar för professionellt bruk. Det är främst anpassat att användas i anbudsutvärderingen. Ett färdigt formulerat LCC-krav samt en handledning om hur man använder kravet finns att ladda ned för att underlätta kravställandet.
Med hjälp av vårt LCC-verktyg kan du beräkna totalkostnaderna vid upphandling av tillfälliga modulbyggnader.
LCC-verktyget fokuserar på modulbyggnader för skolverksamhet. Kalkylen innehåller de kostnadsposter som kan vara relevanta vid beräkning av de totala kostnaderna under byggnadens anskaffning och nyttjandetid.
Ofta upphandlas tillfälliga modulbyggnader utan att hänsyn tas till energiprestanda och driftskostnader, trots att detta innebär betydande kostnader för den upphandlande myndigheten. I LCC-verktyget ingår byggnadens energianvändning för uppvärmning, kyla och fastighetsel. I verktyget är det även möjligt att räkna på klimatpåverkan från energianvändningen och vad en investering i solceller skulle innebära.
LCC-verktyget kan med fördel användas i ett tidigt skede av inköpsprocessen, exempelvis vid en marknadsanalys av olika lösningar och erbjudanden, för att kunna göra strategiska val om det är köp, leasing eller hyra som är lämpligt att upphandla. LCC-kalkylen kan också användas i en anbudsutvärdering. Den bör då kompletteras med kravskrivningar och kontraktsklausuler gällande leverantörens ansvar för att den färdiga modulbyggnaden inte avviker orimligt från värdena som anges i LCC-kalkylen.
Hämta LCC-kalkylen för tillfälliga modulbyggnader
Hämta LCC-kalkylen för tillfälliga modulbyggnader med exempel
Detta verktyg kan användas både i behovsanalysen och i anbudsutvärderingen vid inköp av kaffeautomater och andra vendingautomater. Möjlig energibesparing för kaffeautomater är 10-50 %, för läsk- eller vattenautomater < 50 %. Upphandling är ett bra styrmedel för att påverka marknaden mot mer energieffektiva automater.
Med hjälp av detta verktyg kan du räkna ut totalkostnaden för produkten under användningstiden. Vitvaror står för ungefär 40 % av de hushållens elanvändning. Den offentliga sektorn handlar upp stora volymer vitvaror till de bostäder som förvaltas av de allmännyttiga bostadsföretagen.
Kalkylverktygen för inköp av diskmaskiner, kyl- och frysskåp, tvättmaskiner samt torktumlare kan användas både i behovsanalysen och i anbudsutvärderingen. Om verktyget används i anbudsutvärderingen bör det användas tillsammans med lämpliga prestandakrav.
Parametrar i en LCC-kalkyl
Det är viktigt att det tydligt framgår vilka parametrar som den upphandlande organisationen ska fylla i (interna parametrar) och vilka som ska fyllas i av anbudsgivaren (externa parametrar). Detta för att upphandlingen ska bli så transparent som möjligt.
Interna parametrar fylls i på förhand av den upphandlande organisationen. De är i verktyget rödmarkerade rutor. Dessa avser de interna förutsättningar som är satta för inköpet.
Antal: antal produkter som upphandlingen avser.
Livslängd: antal år som produkten kommer att användas
Kalkylränta: Använd realränta om hänsyn tas till inflation. Realränta = Ränta – Inflation
Utgå från organisationens budgetprocess eftersom detta inte enbart berör inköpet.
Alla kostnader räknas om enligt nuvärdesmetoden och utfallet beror därför till stor del på val av kalkylränta. Även livslängd kommer att påverka utfallet av kalkylens beräkning.
Elpris är en intern parameter
Det kan finnas andra förutsättningar som den upphandlande organisationen måste fylla i beroende på vilken vara eller tjänst det är som ska upphandlas. Exempel kan vara det elpris som organisationen har avtalat.
Externa parametrar är kopplade direkt till varan eller tjänsten. De är alltså inte beroende av organisationen. De externa parametrarna fylls i av anbudsgivaren om LCC-kalkylen används som tilldelningskriterium. Den utgör sedan ett underlag för jämförelsen mellan olika anbudsgivare i utvärderingen.
Om LCC-kalkylen används i behovsanalysen blir de externa parametrarna jämförelsen mellan olika alternativ eller jämförelsen mellan befintlig lösning och en ny.
Investeringar
Dessa poster avser den initiala kostnaden för varan eller tjänsten. Posterna speglar det som man ofta tar hänsyn till vid inköp men utgör enbart en del av totalkostnaden.
Inköpspris per styck: Kostnad för köp av varan inklusive avdrag för eventuella subventioner som utgår med engångsbelopp i och med köpet.
Total installationskostnad: Kostnader för installation, driftsättning och eventuella leveranskostnader för samtliga enheter.
Drift
Löpande kostnader för drift beräknas enligt nuvärdesmetoden för att kunna jämföras med initiala kostnader som tas vid tidpunkten för investeringen. Driftkostnader, tillsammans med underhållskostnader, kan ha stor påverkan på totalkostnaden.
Total driftskostnad per år: här fyller anbudsgivaren i en totalkostnad för drift.
Specificerade driftskostnader: Här fyller anbudsgivaren i stället i uppgifter om exempelvis årlig energianvändning per enhet. Dessa måste vara uppmätta på ett standardiserat sätt för att kunna jämföras.