Olika typer av investeringskalkyler
För att kunna avgöra om ett inköp är en bra investering är det viktigt att se till de långsiktiga kostnaderna. Beroende på investeringens natur finns det olika typer av investeringskalkyler. En investeringskalkyl kan bygga på en beräkning av livscykelkostnader (LCC).
Innehåll på denna sida
- Investeringskalkyler för hållbara affärer
- Nuvärdesmetoden
- Annuitetsmetoden
- Payback- eller återbetalningsmetoden
- Internränte- eller avkastningsmetoden
- Företagsekonomiska kalkyler
- Pengar har ett tidsvärde
- Ekonomiska parametrar i en LCC-beräkning
- Känslighetsanalys tar hänsyn till osäkerhet i kalkylen
- Utfall från känslighetsanalys
Investeringskalkyler för hållbara affärer
Många offentliga inköp gäller varor, tjänster och byggentreprenader som ska användas under lång tid. Det kan vara investeringar i skolor, sjukhus och simhallar men också inköp av fordon och IT-utrustning som har en betydligt kortare livslängd än en byggnad.
För att ett inköp ska bli en långsiktigt hållbar affär är det nödvändigt att göra en investeringskalkyl. LCC är ett sätt att beräkna och jämföra kostnader mellan olika alternativ men det finns också andra sätt.
LCC för långsiktigt hållbara inköp
En investeringskalkyl kan fungera som ett beslutsunderlag för i olika situationer, som exempelvis:
- huruvida man ska genomföra en investering eller avstå
- om man ska välja mellan olika investeringar när man har beslutat att genomföra en investering men det finns flera olika alternativ att välja mellan.
Det finns olika anledningar till att man behöver jämföra investeringar och påverkar vilken typ av kalkyl man använder.
Nuvärdesmetoden
På grund av inflation minskar pengars värde över tid. När en investering görs måste man därför räkna med den ränta/avkastning man skulle fått om pengarna istället sattes in på banken. Nuvärdesmetoden används för att jämföra återkommande investeringar med samma livslängd. Det går även att jämföra investeringar med olika livslängd med hjälp av nuvärdesmetoden men det förutsätter att det är investeringar av engångskaraktär.
Nuvärdesmetoden räknar om alla betalningar över tid till en specifik tidpunkt, ett nuvärde. Denna tidpunkt är densamma som tidpunkten för investeringen, därav namnet nuvärde. Beräkningarna sker genom en diskonteringsfaktor som är kalkylräntan över tid. För enstaka betalningar kallas detta för nuvärdesfaktor. För återkommande betalningar är benämningen nusummefaktor som är summan av de enskilda nuvärdesfaktorerna.
Metoden syftar inte till att beräkna lönsamhet och kan därför användas även vid investeringar som inte generar några inbetalningar. Nuvärdesmetoden kan också ta hänsyn till restvärdet på investeringen vid livslängdens slut.
En LCC-kalkyl är oftast baserad på den så kallade nuvärdesmetoden men kan även bygga på andra typer av investeringskalkyler. Våra LCC-kalkyler bygger på nuvärdesmetoden.
Annuitetsmetoden
Annuitetsmetoden bör användas när olika alternativ är svåra att jämföra på grund av att investeringens livslängd skiljer sig åt. Metoden bedömer också om en investering är lönsam eller inte genom att titta på värdet av annuitetsfaktorn. Denna metod liknar nuvärdesmetoden men går steget längre och räknar om nuvärdet över investeringens valda livslängd genom att använda en annuitetsfaktor.
Metoden visar lika stora belopp per år, annuiteter, vilket ger ett värde för varje år under investeringens livslängd. Annuiteterna speglar både den initiala investeringen och löpande kostnader med hänsyn till livslängden. Metoden är därför fördelaktig att använda vid jämförelse av investeringar med olika livslängd eftersom man kan jämföra årliga kostnader.
Payback- eller återbetalningsmetoden
Payback-metoden visar hur lång tid det tar innan en investering är återbetald. Metoden är användbar för att beräkna huruvida en investering hinner återbetala sig eller inte utifrån en given tidsram.
Payback-metoden kräver att en investering är förknippad med inbetalningar eller lägre kostnader. Metoden kan användas med eller utan kalkylränta, det vill säga om kalkylräntan motsvarar noll procent.
Metoden kan användas för att belysa risker med en längre återbetalningstid. Den tar inte hänsyn till tidsvärdet på kapital eftersom den inte nuvärdesberäknar över tid. Metoden tar heller inte hänsyn till in- och utbetalningar efter den förutbestämda återbetalningstiden.
Internränte- eller avkastningsmetoden
Internräntemetoden bedömer när en investering möter avkastningskraven. Den beräknar den procentuella årliga avkastningen för en investering genom att jämföra internräntan med kalkylräntan. För att en investering ska vara lönsam behöver internräntan vara högre än kalkylräntan.
Metoden bedömer främst om en enskild investering är lönsam. Metoden kan användas för att jämföra investeringar med samma livslängd men bör inte användas för investeringar som enbart har utbetalningar eftersom den främst beräknar avkastning.
Pengar har ett tidsvärde
En LCC-kalkyl i offentlig upphandling har inte det primära syftet att beräkna en framtida avkastning men bygger på samma grundprincip som en företagsekonomisk investeringskalkyl, nämligen att pengar har ett tidsvärde.
Man kan se jämförelserna i en investeringskalkyl som växelkursen mellan pengar i dag och pengar i framtiden. En LCC-kalkyl är därför ett bra beslutsunderlag oavsett om investeringen ska ge avkastning eller inte.
Ekonomiska parametrar i en LCC-beräkning
En LCC-beräkning inkluderar en del parametrar som är rent ekonomiska. Dessa bör tas fram i samarbete med organisationens ekonomifunktion.
Livslängd är en av grundstenarna i en LCC-beräkning och beskriver hur länge en produkt ska användas. Antal år som kalkylen grundar sig på bör vara baserat på den uppskattade tiden som produkten kommer att användas, inte den faktiska livslängden. I bokföringsekonomiska termer talar man om nyttjandetid.
Den ekonomiska livslängden kan vara kortare men aldrig längre än den tekniska. För många produkter finns en rekommenderad teknisk livslängd att utgå ifrån. Glöm inte att val av livslängd har en påverkan på miljön eftersom en längre nyttjandetid gynnar en minskad resursanvändning.
Val av livslängd kan, beroende på vad som ska upphandlas, kopplas till organisationens redovisning:
- För mindre inköp som inte ska tas upp som avskrivningar är denna parameter mest en förutsättning för att kunna jämföra olika produkter och anbud.
- För större inköp och projekt som klassas som investeringar i bokföringen bör valet av år även återspegla den ekonomiska livslängden (nyttjandetiden). Det är därför viktigt att antalet år stämmer överens med investeringsbudgetens beräkningar.
Livslängden har en betydande roll i utfallet av en LCC-beräkning och i jämförelsen mellan olika alternativ.
- En kortare livslängd (färre antal år) ger en större vikt åt inköpspriset medan en längre livslängd (fler antal år) ger drift- och underhållskostnader större vikt. En längre livslängd ger alltså mindre relevans åt den grundläggande investeringen.
- Av samma anledning påverkar även valet av livslängd hur stor roll den miljömässiga effekten får spela. Mer miljövänliga alternativ har ofta ett högre inköpspris men kostnaden på lång sikt blir lägre. Miljöanpassade produkter blir på så sätt ofta billigare när man ser till totalkostnaden.
- Det kan hända att man räknar med en total livslängd på exempelvis 15 år. Två anbud kommer in. Ett för en produkt som håller i 15 år och ett för en produkt som håller i 10 år. För det senare måste man beräkna vad det kostar att göra en extra investering år 10 för att kunna behålla systemet i 15 år.
I LCC-kalkyler som är baserade på nuvärdesmetoden räknar man om, diskonterar, samtliga framtida kostnader och intäkter till dagens värde för att kunna få ett jämförbart värde mellan olika alternativ. För en nuvärdesomräkning behöver organisationen bestämma vilken ränta man ska utgå ifrån, den så kallade kalkylräntan.
Ibland kallas kalkylränta även för diskonteringsränta. Det är upp till varje organisation att bestämma vilken kalkylränta man sätter. Generellt ska denna spegla organisationens kapitalkostnad. Kalkylräntan kan vara nominell eller realränta. Realräntan är den nominella räntan minus inflationen.
Det är vanligt att man i upphandlande organisationer använder sig av internräntan som kalkylränta i LCC-beräkningar. Det går att använda sig av internräntan i en LCC-kalkyl men det är viktigt att komma ihåg att kalkylränta inte är detsamma som internränta.
Internräntan anger den procentuella lönsamheten för en investering. Om man beräknar investeringar enligt internräntemetoden jämför man internräntan mot kalkylräntan för att bedöma lönsamhet. Om internräntan är högre än kalkylräntan anses investeringen vara lönsam.
Vilken typ av ränta som används är upp till den enskilda organisationen att bestämma. Det viktigaste är att genom ett medvetet val av kalkylräntan blir organisationen konsekvent och transparent med vilken ränta man använder och kan på så vis jämföra olika kalkyler.
En LCC-kalkyl har i första hand inte syftet att undersöka huruvida en investering är lönsam eller inte. En LCC-kalkyl används främst för att jämföra olika alternativ oavsett avkastning.
SKR tar fram rekommendationer för internränta för kommuner och regioner.
Känslighetsanalys tar hänsyn till osäkerhet i kalkylen
Alla investeringskalkyler avser att utvärdera något som ligger i framtiden. De innehåller därför en del osäkerhet. Räntan är en osäker faktor i en LCC-kalkyl. Valet av räntenivå påverkar resultatet av totalkostnaden. En hög ränta påverkar drift- och underhållskostnaderna och ger dessa mindre vikt i den totala kalkylen.
För att få en förståelse för hur kalkylräntan påverkar den slutgiltiga kostnaden kan man använda sig av känslighetsanalyser som visar hur utfallet skulle se ut om kalkylräntan förändras.
En känslighetsanalys tillåter organisationen att själv laborera med olika scenarier för att analysera risker i investeringar. Osäkerhetsfaktorn är beroende av organisationens interna arbete kring budgetprocess och rutiner för användningen av LCC. En LCC-kalkyl kan ha en inbyggd känslighetsanalys som visar hur ändringar i olika parametrar kan påverka utfallet.
Vad en känslighetsanalys faktiskt innehåller kan se olika ut. Här beskrivs några av de parametrar som kan finnas i en känslighetsanalys.
I en känslighetsanalys jämförs totalkostnaden med utgångspunkt från den angivna kalkylräntan med om kalkylräntan hade förändrats. Ofta jämförs angiven kalkylränta med om räntan varit 0 procent. Det är också bra om den angivna kalkylränta jämförs med en ränta som är högre. Helst bör en känslighetsanalys på kalkylräntan göras med lika stor förändring på den högre räntan som på den lägre räntan, det vill säga om:
- kalkylräntan är oförändrad över tid
- kalkylräntan ökar med xx procent
- kalkylräntan minskar med xx procent
Ju längre livslängd eller större andel driftskostnader, desto större effekt får kalkylräntan på utfallet. Det är därför viktigt att kalkylräntan väljs ut i samarbete med organisationens ekonomiavdelning för att stämma överens med budgetens beräkningar.
En analys av driftkostnader jämför utfallet utifrån prisförändringar. Beroende på vad som ska upphandlas är driftkostnaderna olika men det kan exempelvis vara elpriser vid upphandling av belysning eller drivmedel vid upphandling av fordon.
I känslighetsanalysen kan man då jämföra utfallet utifrån om:
- priserna är oförändrade över tid
- priserna stiger med xx procent
- priserna minskar med xx procent.
Stigande driftskostnader visar att mer resurseffektiva produkter är ett bra sätt att värja sig mot framtida prisökningar av exempelvis el. Sjunkande priser för drift ger inköpspriset en större viktning i kalkylen.
Prisökningarna i en känslighetsanalys bör justeras för inflationen genom en nuvärdesberäkning. Att beräkna en prisökning på exempelvis 20 procent är inte en uppskattning om hur mycket driftpriserna i verkligheten kommer att förändras utan visar på parameterns känslighet för eventuella prisförändringar.
Livslängden kan påverka resultatet av en LCC-beräkning. Även om livslängden inte är med i en utvecklad känslighetsanalys kan man ändra indata i kalkylen för att se hur detta påverkar utfallet. En kortare livslängd ger större vikt åt inköpspriset medan en längre livslängd ger större vikt åt drift- och underhållskostnader.
Man kan även göra en känslighetsanalys av restvärdet eftersom detta ofta är en osäker parameter.
Utfall från känslighetsanalys
Utfallet från en känslighetsanalys kommer att skilja sig åt beroende på vad som köps. Ju större investeringar eller högre förbrukning av exempelvis energi under användningsfasen desto större skillnader i resultatet kommer en ändring i kalkylränta, livslängd eller driftskostnad att visa.
Känslighetsanalysen kan vara bra att tillämpa för att analysera de faktorer som ligger utanför organisationens kontroll, exempelvis eventuella konsekvenser av ränteförändringar eller förändringar i energipriser. Det är dock viktigt att komma ihåg att känslighetsanalyserna speglar bästa och värsta scenario. Det är inte säkert att känslighetsanalysen blir verklighet. Så länge man känner sig säker på de parametrar man använt sig av bör man inte låta känslighetsanalysen vara avgörande i beslutet.
Att välja en kalkylränta som speglar organisationens genomsnittliga lånekostnader och en livslängd som speglar den tekniska livslängden är det bästa organisationen kan göra för att värja sig mot risker vid investeringar. Tänk på att en ogenomtänkt kalkylränta ökar risk för ett alltför optimistiskt utfall i LCC-kalkylen.