Start

Hållbarhetskriteriet för efterskördsbehandling grönsaker (kravID 10391:1)

Publicerad 06 februari 2017
I hållbarhetskriterierna för Frukt och grönt tas bl a efterskördsbehandling upp. I en kommentar i materialet står det att kravet endast omfattar färska produkter och inte frysta, torkade, inlagda eller liknande. Hur kommer sig detta? Försvinner växtskyddsmedel och groningshämmare vid frysning och torkning eller varför omfattas inte de produkterna av detta krav?

John Eskilsson

Publicerad 06 februari 2017

Hej John,

Kriteriet omfattar färska produkter eftersom kravet även ska vara möjligt att följa upp vid tilldelning och under avtalsperioden. Det finns många olika sorters växtskyddsmedel och en stor mängd olika typer av frukt och grönt som odlas globalt. Ett generellt krav skulle kräva mycket stora resurser för att kartlägga odlingsmetoderna och att säkerställa möjligheterna till verifiering av kravet i praktiken. Myndigheten arbetar dock aktivt för att förenkla användningen och omfattningen av hållbarhetskriterierna vilket innebär att kriteriet kan komma att förändras i framtiden.

Monica

Segmentsansvarig Livsmedel

6 februari 2017

Hej,

Jag blev tidigare informerad om att kriteriet/kravet för efterskördsbehandling hävdes för industripotatis, stämmer det?

Mvh
Johan

Johan

5 juni 2018

Hej,

Kriteriet 10391 (precis som alla våra hållbarhetskriterier) är frivilligt att använda för den offentliga kunden på lämplig del av sortimentet. Den offentliga kunden kan givetvis använda kriteriet om de efter marknadsanalys ser att det finns produkter inom segmentet industripotatis som uppfyller kravet.

Däremot är myndighetens rekommendation att kund bara bör ställa krav på efterskördsbehandling om relevant marknadsanalys först görs. Detta eftersom marknaden snabbt kan förändras och mer hållbara producenter aktivt kan främjas av offentlig kunds aktiva val.

Hälsningar

Monica

Segmentsansvarig Livsmedel

5 juni 2018

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.