Start

Vad avses med eventuella överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter?

Publicerad 17 juni 2019
Hej,

på er webbplats (se https://www.upphandlingsmyndigheten.se/hallbarhet/socialt-ansvarsfull-upphandling/arbetsrattsliga-villkor/villkor-enligt-kollektivavtal/olika-satt-for-leverantorer-att-uppfylla-de-arbetsrattsliga-villkoren/) anger ni följande:

"Glöm inte att begära ut eventuella överenskommelser som parterna har tagit fram som berör lön, arbetstid och semester. Sådana överenskommelser kan gälla för offentlig upphandling, men även för utstationering av arbetskraft. Dessa kan ses som underlag för att fastställa de arbetsrättsliga villkoren."

Vad avses här med "eventuella överenskommelser"? Är det överenskommelser utöver själva kollektivavtalen?

Med vänliga hälsningar,
Fredrik

Fredrik

Publicerad 17 juni 2019

Hej Fredrik,

Ja, i vissa fall kan arbetsmarknadens parter ha kompletterat kollektivavtalet med villkor som berör bland annat lön, arbetstid eller semester som kan vara av intresse när ni ska fastställa de arbetsrättsliga villkoren.

Ibland förekommer det även överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter gällande vilka villkor de anser ska gälla vid upphandlingar och vid utstationerad arbetskraft. Vad som då är viktigt att komma ihåg är att dessa överenskommelser inte bör ses som centrala kollektivavtal som ska gälla för alla arbetstagare.

Hoppas detta gav ett förtydligande av det textstycke du refererar till.

Med vänlig hälsning,

Lena

19 juni 2019

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.