Start

Är det tillåtet att direktupphandla från ett företag som har bolagsformen enskild firma?

Kan jag som enskild firma ha direktupphandling med en kommun (upp till 587 000)?

Anders

Publicerad 16 juli 2019

Hej Anders,

Upphandlingslagstiftningen innehåller inga bestämmelser som reglerar vilken bolagsform en leverantör ska ha för att kunna delta i en offentlig upphandling. En upphandlande organisation får inte ställa upp villkor om att en leverantör ska ha en viss bolagsform för att få lämna en anbudsansökan eller ett anbud. En upphandlande organisation får däremot ställa krav på att leverantören ska vara registrerad i ett aktiebolag-, handelsbolag- eller föreningsregister eller motsvarande register.

Något hinder för den upphandlande organisationen att direktupphandla av en leverantör på grund av att denna har bolagsformen enskild firma finns alltså inte.

Vad är en direktupphandling?

En leverantör kan inte själv bestämma att en organisation ska genomföra sin direktupphandling hos en viss leverantör. Det är den upphandlande organisationen som självständigt beslutar om det finns ett behov av att genomföra ett inköp och därefter om inköpet i så fall omfattas av möjligheten att genomföra en direktupphandling.

En direktupphandling är enkelt uttryckt ett upphandlingsförfarande som den upphandlande organisationen får använda sig av när exempelvis värdet av upphandlingen inte överstiger direktupphandlingsgränsen.

Till skillnad från andra upphandlingsförfarande vid direktivstyrd upphandling så gäller inte några särskilda förfaranderegler. Vid direktupphandling finns inte heller något krav på annonsering. En direktupphandling kan därför, i sin enklaste form, vara att organisationen kontaktar en leverantör och kommer överens med denne om leverans.

Även vid direktupphandling gäller emellertid att de grundläggande upphandlingsprinciperna ska iakttas. För att läsa mer om principernas betydelse vid direktupphandling generellt sett, se Högsta förvaltningsdomstolens dom HFD 2018 ref. 60.

Källhänvisningar
  • 1 kap. 16 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – definition av leverantör
  • 19 a kap. 1 § LOU – med direktupphandling avses ett förfarande för tilldelning av kontrakt eller ingående av ramavtal utan krav på att den upphandlande myndigheten först ska informera om sin avsikt att upphandla genom en annons om anbudsinfordran
  • 19 a kap. 2 § LOU - direktupphandling får användas om värdet av upphandlingen beräknas understiga 700 000 kronor (direktupphandlingsgränsen).
Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

17 juli 2019 (Uppdaterat 01 februari 2022)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.