Start

Finns arbetsrättsliga villkor för hissreparation?

Publicerad 20 december 2019
Hej,

I våra byggupphandlingar ställer vi villkor för arbetstagare som omfattas av Byggavtalet som finns på er hemsida. Men jag undrar om det finns något liknande för tjänster gällande hissreparationer och Hissföretagen?

Tack på förhand!

Maria Fyhr

Publicerad 20 december 2019

Hej,

Vi har inte genomfört någon riskbedömning om det finns en risk för att hissmontörer och/eller hissreparatörer riskerar att få oskäliga arbetsvillkor vid utförandet av kontraktet. Vi har av den anledningen inte heller tagit fram några arbetsrättsliga villkor vid hissreparationen eller hissinstallationer.

Vi har inte kännedom om någon upphandlande myndighet eller enhet har ställt arbetsrättsliga villkor vid en sådan upphandling.

Men rekommendationen är att ta kontakt med Hissföretagen och den arbetstagarpart som är relevant för denna yrkesgrupp och diskutera deras syn på om det är behövligt samt samråda med dem vid ett eventuellt framtagande av villkoren. De kanske även har kännedom om någon annan upphandlande myndighet eller enhet som har ställt arbetsrättsliga villkor i en sådan upphandling.

Läs mer
Läs mer på vår webbplats om arbetsrättsliga villkor enligt kollektivavtal, bland annat hur en behövlighetsbedömning kan genomföras samt fastställandet av arbetsrättsliga villkor.

Lycka till med din upphandling.

Uppdaterad: den 20 december 2019

Med vänlig hälsning.

Lena

20 december 2019

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.