Start

Får man ställa krav på frukt, bär, grönsaker och potatis med hänvisning till svensk lagstiftning?

Publicerad 28 april 2020
Kan man ställa krav på att frukt, bär, grönsaker, potatis ska vara producerade i enlighet med krav motsvarande svensk lagstiftning på samma sätt som man gör med kött, mejeri och ägg? Det går att hänvisa till svensk lagstiftning inom djurhållning när det gäller kött, mejeri, ägg, men vad gäller det för frukt, bär, grönsaker och potatis?

Christina Odén

Publicerad 28 april 2020

Hej Christina,

I den nationella livsmedelsstrategin anges att ambitionen för offentlig sektor bör vara att ställa krav och välja livsmedel som motsvarar samhällets ambitioner, till exempel när det handlar om miljö, djurskydd och socialt ansvar.

I samhällets ambitioner ingår givetvis regelverk och förordningar men vår rekommendation är att använda hållbarhetskriterier för att uppnå samhällets ambitioner - inte ställa krav på svensk lagstiftning i sin helhet.

Just nu pågår förvaltning av animaliekriterierna och i arbetet ingår att ta fram kravpaket. Så här ser det ut i Kriteriebiblioteket för nötkött och griskött.

Målsättningen är att det ska finnas kravpaket inom varje produktgrupp för att göra det enklare att upphandla enligt livsmedelsstrategins ambition.


Enligt plan kommer vegetabilier som frukt och grönt att förvaltas 2021. Mer information om det arbetet kommer att publiceras i Livsmedelsbloggen.

Om något är oklart är du välkommen att återkomma.

Hälsningar,

Monica

Segmentsansvarig Livsmedel

29 april 2020

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.