Start

Finns det ett hållbarhetskriterium som innebär att entreprenören ska ta fram en klimatdeklaration?

Publicerad 09 december 2021
Hej,

Jag vill arbeta proaktivt med kommande krav kring klimatdeklarationer.

Min tanke är att ta hjälp av entreprenörerna för att upprätta klimatdeklarationer under 2022.

Har ni en färdig text (mall) som vi kan använda när vi skickar ut förfrågningsunderlag till entreprenörer under nästa år?
Dvs en formulering där vi som beställare vill få hjälp med klimatdeklarationen av entreprenören för det specifika projektet.

Tack på förhand!
/Johan


Johan

Publicerad 09 december 2021

Hej Johan,

I vår kriterietjänst finns ett kriterium med tillhörande kriterietext som avser entreprenörens skyldighet att ta fram en lagstadgad klimatdeklaration (KravID 11493). Detta särskilda kontraktsvillkor kan användas för upphandling av både totalentreprenad eller utförande-entreprenad och för alla typer av byggnader (flerbostadshus, lokaler, skolor, förskolor, etcetera)..

Det kan även nämnas att det många gånger är lämpligt att ställa krav på minskad klimatpåverkan i samband med upphandling av en byggentreprenad. Detta krav kan ställas vid såväl upphandling av projekteringen (KravID 11488) som vid en totalentreprenad (KravID 11489) eller en utförandeentreprenad (KravID 11490). Information om hur kravet förhåller sig till klimatdeklarationen hittar du under rubriken Information om hållbarhetskriteriet.

Läs mer
Mer information om kravet på klimatdeklaration och vad en sådan ska innehålla hittar du i den digitala handboken Klimatdeklaration – en handbok från Boverket som finns publicerad på Boverkets webbplats.

Vänliga hälsningar,

Victoria

Upphandlingsjurist

09 december 2021 (Uppdaterat 16 februari 2022)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.