Start

Hållbarhetskriterier avseende alkylfenoletoxilater i textil

Publicerad 11 april 2023
Hej,
I en upphandling ställs krav på alkylfenoletoxylater i en halt på 25/mg/kg. Det sägs att kravet är taget från er men jag kan inte hitta detta krav hos er gällande textil, finns det kravet i någon annan produktkategori?
Det senaste kravet som ni haft som jag hittade gällande alyfenoletoxylater för textil var 100mg/kg. Stämmer detta?

Mikaela Johansson

Publicerad 11 april 2023

Hej Mikaela!

Tidigare hade vi inom textil ett kriterium om alkylfenoletoxilater. I det begränsandes alkyfenoletoxilater i de textila produkterna i halter över 100mg/kg textil. Kravet avvecklades vid förra revisonen då det sedan februari 2021 finns lagkrav som begränsar nonylfenoletoxilater. Nonylfenoletoxilater är den vanligaste alkylfenoletoxilaten i textilier. Begränsningen finns som post 46 i REACH bilaga XVII och omfattar textilier som tvättas i vatten.

Inom engångstextilier har vi ett krav om alkylfenoletoxilater, Alkylfenoletoxilater KravID 11203. I det kravet begränsas alkylfenoletoxilater i halter över 100mg/kg engångstextil. Engångstextil omfattas inte av begränsningen i REACH bilaga XVII och vi har bedömt att det därmed är relevant att behålla kriteriet för engångstextil.

Läs mer
Läs mer om nonylfenoletoxilater i textil på Kemikalieinspektionens webbplats.

Med vänlig hälsning,

Susanna

11 april 2023

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Från och med vecka 23 till och med vecka 33 når du Frågeservice via chatt måndag och fredag klockan 9–12 och via telefon tisdag–torsdag klockan 9–12. Vecka 28 och 29 är Frågeservice helt stängd.