Energi/koldioxidkrav för fordon med maximalt fyra sittplatser utöver förarplatsen
Nivå: Spjutspetsnivå. Finns även som Basnivå och Avancerad nivå
Huvudsyftet med miljökraven på personbilar är att minska klimatpåverkan genom att premiera fordon som kan köras på förnybara drivmedel och har låg drivmedelsförbrukning.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10458:1
- Grupp:
- Personbilar
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Fordon med maximalt fyra sittplatser utöver förarplatsen ska vara godkänt för el*, vätgas, fordonsgas eller annan gas än gasol enligt Transportstyrelsens vägtrafikregister.
För fordonsgas och andra gaser än gasol gäller ett utsläppstak på 190 gram koldioxid per kilometer enligt skattegrundande utsläppsvärde beräknad enligt WLTP.
* Endast rena elfordon och bränslecellsfordon utan förbränningsmotor, det vill säga ej laddhybrider och elhybrider
Förslag till bevis
Uppgifter ur Transportstyrelsens vägtrafikregister eller motsvarande utländska register, eller uppgifter från fordonstillverkaren.
Föremål för upphandling
Köp eller leasing av personbilar.
Hur kravet ska användas
Med personbilar avses i dessa kriterier fordon registrerade som personbilar med maximalt 4 sittplatser förutom förarplatsen.
Miljökraven är utformade för att stödja upphandlare att bidra till att uppfylla målen i det klimatpolitiska ramverket samt följa lokala och regionala beslut som ligger i linje med detta. För att styra i riktning mot målet om 70 % minskade utsläpp av växthusgaser från inrikes transporter till 2030 har stor vikt även fästs vid att utforma kraven så att de på ett ändamålsenligt sätt kompletterar och ligger i linje med övriga styrmedel på transportområdet. Kravet på avancerad nivå motsvarar nivån i Förordningen om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheternas bilar. (SFS 2020-486)
Kraven i spjutspetsnivån är samma som kraven i miljözon för personbilar klass 3.
Kraven i avancerad nivå ligger i linje med bonusnivån i bonus-malus-systemet.
Både spjutspetsnivån och avancerad nivå ligger även till stor del i linje med de krav som kommer att gälla i offentlig upphandling av fordon och transporttjänster från och med 2021 då EU:s nya Clean Vehicles Directive implementeras i svensk lagstiftning.
Kraven i basnivån är tänkt att tillämpas i undantagsfall ifall spjutspetsnivå eller avancerad nivå inte går att tillämpa och de ligger till viss del i linje med de bilar som inte får malus i bonus-malus-systemet. För att främja energieffektiva fordon komplettera krav på basnivån med tilldelningskriterier kravID11404, 11405, 11406 och 1107.
Vid upphandling av begagnade fordon som tillverkats innan WLTP infördes kan följande omräkning göras för att få fram en kravnivå enligt NEDC:
Bensin-, gas- och etanolbilar: (WLTP - 14,5 g/km)/1,08 - 5,8 = NEDC
Dieselbilar: (WLTP - 15,6 g/km)/1,12 - 5,8 = NEDC
Gå till Miljöfordons hemsida för att se vilka utsläpp fordon har. Där kan du även förfina din sökning att omfatta även andra önskemål som till exempel fordon med specifika drivmedel som gas och el eller typ av kaross, växellåda, antal sittplatser eller biltillverkare
Detta krav är högt ställda miljökrav och marknadstillgången till sådana fordon kan vara begränsad. Därför är viktigt att göra en markandsanalys. Kravet kan också göras om till ett tilldelningskriterium och kan då ändras till "För att erhålla [poäng/prisavdrag] ska fordonet vara godkänt för el*, vätgas, fordonsgas eller annan gas än gasol enligt Transportstyrelsens vägtrafikregister.
För fordonsgas och andra gaser än gasol gäller ett utsläppstak på 190 gram koldioxid per kilometer enligt skattegrundande utsläppsvärde i Transportstyrelsens vägtrafikregister.
*Endast rena elfordon och bränslecellsfordon utan förbränningsmotor, det vill säga ej laddhybrider och elhybrider.
För att se vilka fordon uppfyller det avancerade kravet Gå till Miljöfordons hemsida för att lista fordon som uppfyller den avancerade nivån. Där kan du förfina din sökning att omfatta även andra önskemål som till exempel fordon med specifika bränslen som gas och el eller typ av kaross, växellåda, antal sittplatser eller bilmärke.
Viktigt att ställa kompletterande krav vid upphandling av tjänster!
Inom EU krav på hur mycket hälsoskadliga avgasutsläpp bilar får ha för att säljas. Dessa krav har genom åren succesivt skärpts och kraven kategoriseras i s.k. Euroklasser. Genom att i upphandlingar ställa krav på inte bara koldioxidutsläpp utan även Euroklass säkerställs att de fordon som upphandlas har låga utsläpp av luftföroreningar samt med stor sannolikhet även är energieffektiva vid drift med sitt primära drivmedel. Ett lämpligt krav vid upphandling av tjänster är att åtminstone ställa krav på Euro 6, som innebär att bilarna inte är äldre än 2014 års modell. För att säkerställa så låga utsläpp av luftföroreningar som möjligt bör krav ställas på någon av de allra senaste kravnivåerna Euro 6d eller Euro 6d-temp, som båda baseras på en ny och mer realistisk testcykel. En bra översikt över alla utsläppskrav för olika Euro-klasser finns här: https://en.wikipedia.org/wiki/European_emission_standards
- Vid upphandling av tjänster är det viktigt att ställa kompletterande krav på andel förnybart drivmedel för att säkerställa en god koldioxidreduktion och nyttjande av förnybara drivmedel.
Exempelvis:
De drivmedel som används ska kunna redovisas och fordon som kan drivas med biodrivmedel eller el ska till minst 80 % köras på sådant drivmedel.
Procentnivån kan justeras utifrån lokala förutsättningar. Alternativt nyttjas en trappstegsmodell utformad utifrån lokala förutsättningar som stegvis styr mot aktuellt lokalt eller regionalt mål för fossilfrihet.
Den senaste Euroklassen, Euro 6, har uppdaterats ett flertal gånger både vad gäller kravnivåer och testmetoder till följd av att biltillverkares fusk vid utsläppstest uppdagats. En relativt lättsmält förklaring av skillnaderna mellan de olika Euro 6-klasserna, som t.ex. Euro 6d och Euro 6d-temp finns att läsa här: https://www.fleeteurope.com/fr/new-energies-taxation-and-legislation/europe/features/do-you-know-your-euro-6-your-6c-and-6d-temp.
Miljömål
Motiv
Kraven i spjutspetsnivån är samma som kraven i miljözon för personbilar klass 3.
Både spjutspetsnivån och avancerad nivå ligger även till stor del i linje med de krav som kommer att gälla i offentlig upphandling av fordon och transporttjänster från och med 2021 då EU:s nya Clean Vehicles Directive implementeras i svensk lagstiftning.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10458:1
- Versionsdatum
- 2019-12-19
2019-12-19. Krav ID 10458:1: Revidering av kravet. Nya CO2-nivåer enligt WLTP. 2013-07-10, Krav ID 10458: Ursprunglig version.