Returlådor för ökad cirkularitet
Nivå: Avancerad nivå
Användande av returlådor minimerar användandet av engångsemballage samtidigt som det möjliggör för en enklare och effektivare hantering i varuflödet. På avancerad nivå ska returlåda användas i hela värdekedjan för att bidra till en cirkulär omställning och övriga relevanta produktgrupper kan inkluderas efter överenskommelse med leverantör.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11462
- Grupp:
- Frukt
Kriterietext
Processade produkter av frukt och grönt, exempelvis färska, kylda grönsaker och rotsaker/potatis som är skalade, tvättade, skurna, och förkokta produkter ska levereras i returlåda i hela värdekedjan från primärproducent/förädlingsföretag till kök, det vill säga en återanvändningsbar förpackning som är utformad för att under sin livscykel återanvändas i ett återanvändningssystem enligt SS-EN 13429:2004.1 ”Förpackningar – Återanvändning” eller likvärdig standard.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Anslutningsavtal till ett återanvändningssystem enligt SS-EN 13429:2004 ”Förpackningar – Återanvändning” eller likvärdig standard, exempelvis Svenska Retursystem AB
Förslag till uppföljning
Kontrollera att leverantören har anslutningsavtal till Svenska Retursystem AB eller annat återanvändningssystem enligt standarden ”Förpackningar – Återanvändning” SS-EN 13429:2004" eller likvärdig standard.
Information om kriteriet
I kravet undviks ompackning hos grossist eftersom returlåda används i hela värdekedjan från primärproducent/förädlingsindustri till kök. Kravet gör det möjligt att efter överenskommelse med leverantör inkludera även andra produktgrupper, exempelvis kött och chark samt mejeriprodukter som ost och smör.
I kravet undantas produkter som packas i engångsemballage som transportförpackning hos primärproducent/förädlingsföretag, till exempel banan, exotisk frukt och chili. Kravet kan användas i kombination med baskravet.
Det är viktigt att dialog och marknadsanalys görs innan kravet ställs för att bedöma vilka typer av anbudslämnare som har möjlighet att ansluta sig till ett retursystem och vilka ytterligare produkter som är lämpliga att leverera i returlåda. Anslutning till ett retursystem måste även implementeras i den egna verksamheten, exempelvis tillämpning av returpant och samordnad varudistribution. Läs mer om marknadsanalys
Svenska Retursystem driver och utvecklar dagligvarubranschens gemensamma retursystem för distribution av varor. Alla aktörer i branschen samverkar för att utveckla ett så effektivt och miljöanpassat system som möjligt. Distributionen sker med returlådor och returpallar. Läs mer om Svenska Retursystem
Motiv
Klimatpåverkan från förpackningar har olika stor påverkan i förhållande till det livsmedel som förpackats. För att bidra till en cirkulär omställning kan returlåda användas i hela värdekedjan. När det gäller frukt och grönt bedöms förpackningens klimatpåverkan i förhållande till produkten vara medelstor (5 - 25 procent) till stor (>25 procent).1 Även för andra typer av livsmedel är det önskvärt att minska antalet engångsförpackningar och därmed bidra till effektivare resursutnyttjande.
Returlådor som används vid hantering livsmedel kan innebära en minskad miljöbelastning eftersom returlådorna och returpallarna används hundratals gånger och därefter återvinns. Returlådorna och returpallarna är också anpassade för att användas i automatiserade processer. En samordnad tvätt av returenheter säkerställer också att vattenförbrukningen minimeras och tvätteffekten utnyttjas maximalt. Returemballage och returlådor har en lång livslängd och kan även återvinnas efter det att enheterna är uttjänta.
Svenska Retursystem inledde 2020 ett samarbete med Svenska Retursystem inledde 2020 ett samarbete med Svenska Bryggerier för att ta fram en returpall i 100% materialåtervunnen plast till Systembolaget. Målet är att all materialåtervunnen plast på sikt ska komma från Sverige till den produktion som planeras ske i Tjeckien. Den nya pallen som ska tas fram som en prototyp ska bestå av 100% materialåtervunnen plast, vara 100% återvinningsbar och med en livslängd på 15 år. Pallen ska stegvis ersätta de äldre pallarna och ingår i en satsning på mer cirkulära, hållbara och mer kontrollerade logistikflöden.2
1Klimatpåverkan från primärförpackningar från primärförpackinngar för olika livsmedelsgrupper. Underlag till klimatcertifiering. Rapport 2009:1 (hämtad 24-06-24).
2Svenska Retursystem (hämtad 21-04-28).
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11462
- Versionsdatum
- 2021-06-09
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar.
2022-12-22: Ursprunglig version