Frukt och grönt
Frukt, bär och grönsaker har mycket olika miljöpåverkan beroende på hur och var de odlas samt hur ömtåliga de är. Grova, tåliga grönsaker odlas ofta på friland och har därför en lägre klimatpåverkan än grönsaker som odlas i växthus. Grova grönsaker kan också lagras längre än ömtåliga grönsaker som t.ex. tomat, sallad och gurka.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | ||||
---|---|---|---|---|---|
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | Frukt | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| |||||
GMO-fri vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Frukt | ||
Information om kriteriet Genetiskt modifierade organismer som livsmedel förekommer inte i någon större utsträckning på den europeiska marknaden idag, utan förekommer framför allt i foder till animalieproduktionen. För upphandlande myndigheter som tagit ställning mot GMO kan detta efterfrågas. Livsmedel som innehåller GMO ska vara märkt. Kriterietext Produkter av frukt, grönsaker och bär ska ej innehålla GMO i märkningspliktig mängd.1 | |||||
Information om ursprung - sammansatta produkter vegetabilier | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Frukt | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljölagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För sammansatta produkter som består av flera råvaror med ett vegetabiliskt innehåll över 20 % av enskild vara, ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är odlad och förädlad. | |||||
Returlådor för ökad cirkularitet | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Frukt | ||
Information om kriteriet Användande av returlådor minimerar användandet av engångsemballage samtidigt som det möjliggör för en enklare och effektivare hantering i varuflödet. På avancerad nivå ska returlåda användas i hela värdekedjan för att bidra till en cirkulär omställning och övriga relevanta produktgrupper kan inkluderas efter överenskommelse med leverantör. Kriterietext Processade produkter av frukt och grönt, exempelvis färska, kylda grönsaker och rotsaker/potatis som är skalade, tvättade, skurna, och förkokta produkter ska levereras i returlåda i hela värdekedjan från primärproducent/förädlingsföretag till kök, det vill säga en återanvändningsbar förpackning som är utformad för att under sin livscykel återanvändas i ett återanvändningssystem enligt SS-EN 13429:2004.1 ”Förpackningar – Återanvändning” eller likvärdig standard.
| |||||
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Frukt | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | |||||
Socialt ansvarsfull odling | Basnivå | Teknisk specifikation | Frukt | ||
Information om kriteriet Genom att välja varor där hänsyn har tagits till arbetsvillkoren vid odlingen främjas goda arbetsförhållanden. Långsiktig hållbarhet innebär att hänsyn tas även till miljö och ekonomisk hållbarhet för odlarna. Kriterietext Produkter ska vara odlade under arbetsförhållanden som uppfyller följande: :
| |||||
Socialt ansvarsfull odling | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Frukt | ||
Information om kriteriet Genom att välja varor där hänsyn har tagits till arbetsvillkoren vid odlingen främjas goda arbetsförhållanden. Långsiktig hållbarhet innebär att hänsyn tas även till miljö och ekonomisk hållbarhet för odlarna. Kriterietext Produkter ska vara odlade under arbetsförhållanden som uppfyller följande:
Odlaren ska dessutom garanteras en kostnadstäckande minimiersättning, premie på priset (påslag på världsmarknadspriset), långsiktiga handelsrelationer mellan producenten och importören samt förfinansiering. | |||||
Efterskördsbehandling - frukt | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Frukt | ||
Information om kriteriet Efterskördsbehandlingar är kemiska växtskyddsmedel som används på frukt mot svampangrepp eller i tillväxtreglerande syfte (t.ex. för att förlänga hållbarheten). Kravet syftar till att minska användningen av dessa ämnen och att inte exponera konsumenter i onödan för högre resthalter av dessa ämnen. Kriterietext Kemiska växtskyddsmedel som är fungicider får inte användas för att behandla äpplen efter skörd. | |||||
Ekologisk vara - tillägg frukt & grönt | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Frukt | ||
Information om kriteriet Ekologisk produktion innebär att ett hållbart jordbruk eftersträvas. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Produkter ska uppfylla kriterier enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter, samt följande krav:
| |||||
Energihushållning i växthus | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Frukt | ||
Information om kriteriet Den största klimatpåverkan vid växthusodling står uppvärmningen för. Upphandlande myndigheter kan därför efterfråga att energiförsörjningen vid uppvärmning av växthus utgörs av förnybar energi. Kriterietext Energiförsörjningen vid uppvärmning av växthus för grönsaksodling ska utgöras av minst 80 % av förnybara energikällor, dvs. vattenkraft, vindkraft, solenergi, biobränsle på årsbasis eller av högst 2,5 kWh/m² fossil energi per odlingsvecka. | |||||
Returlådor | Basnivå | Teknisk specifikation | Frukt | ||
Information om kriteriet Användande av returlådor minimerar användandet av engångsemballage samtidigt som det möjliggör för en enklare och effektivare hantering i varuflödet. Kravet syftar till att minska antalet engångsemballage inom livsmedel, främst wellpapp, och därmed bidra till ett effektivare resursutnyttjande. Kriterietext Hel, färsk frukt och grönt ska levereras i returlådor från leverantör till kök, det vill säga en återanvändningsbar förpackning som är utformad för att under sin livscykel återanvändas i ett återanvändningssystem enligt SS-EN 13429:2004.1 ”Förpackningar – Återanvändning” eller likvärdig standard. | |||||
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | Grönsaker | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| |||||
Information om ursprung - sammansatta produkter vegetabilier | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Grönsaker | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljölagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För sammansatta produkter som består av flera råvaror med ett vegetabiliskt innehåll över 20 % av enskild vara, ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är odlad och förädlad. | |||||
Efterskördsbehandling - grönsaker | Basnivå | Teknisk specifikation | Grönsaker | ||
Information om kriteriet Efterskördsbehandlingar är kemiska växtskyddsmedel som används på t.ex. frukt, lök och potatis mot svampangrepp eller i tillväxtreglerande syfte (t.ex. för groningshämning eller för att förlänga hållbarheten). Kravet syftar till att minska användningen av dessa ämnen och att inte exponera konsumenter i onödan för högre resthalter av dessa ämnen. Kriterietext Kemiska växtskyddsmedel som är fungicider får inte användas för att behandla färsk eller kyld matpotatis och rotsaker efter skörd. Lök får endast behandlas med maleinhydrazid under odlingsperioden. Behandlad lök får endast säljas efter 1 februari på säsongens skörd. | |||||
Returlådor för ökad cirkularitet | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Grönsaker | ||
Information om kriteriet Användande av returlådor minimerar användandet av engångsemballage samtidigt som det möjliggör för en enklare och effektivare hantering i varuflödet. På avancerad nivå ska returlåda användas i hela värdekedjan för att bidra till en cirkulär omställning och övriga relevanta produktgrupper kan inkluderas efter överenskommelse med leverantör. Kriterietext Processade produkter av frukt och grönt, exempelvis färska, kylda grönsaker och rotsaker/potatis som är skalade, tvättade, skurna, och förkokta produkter ska levereras i returlåda i hela värdekedjan från primärproducent/förädlingsföretag till kök, det vill säga en återanvändningsbar förpackning som är utformad för att under sin livscykel återanvändas i ett återanvändningssystem enligt SS-EN 13429:2004.1 ”Förpackningar – Återanvändning” eller likvärdig standard.
| |||||
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Grönsaker | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | |||||
GMO-fri vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Grönsaker | ||
Information om kriteriet Genetiskt modifierade organismer som livsmedel förekommer inte i någon större utsträckning på den europeiska marknaden idag, utan förekommer framför allt i foder till animalieproduktionen. För upphandlande myndigheter som tagit ställning mot GMO kan detta efterfrågas. Livsmedel som innehåller GMO ska vara märkt. Kriterietext Produkter av frukt, grönsaker och bär ska ej innehålla GMO i märkningspliktig mängd.1 | |||||
Ekologisk vara - tillägg frukt & grönt | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Grönsaker | ||
Information om kriteriet Ekologisk produktion innebär att ett hållbart jordbruk eftersträvas. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Produkter ska uppfylla kriterier enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter, samt följande krav:
| |||||
Energihushållning i växthus | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Grönsaker | ||
Information om kriteriet Den största klimatpåverkan vid växthusodling står uppvärmningen för. Upphandlande myndigheter kan därför efterfråga att energiförsörjningen vid uppvärmning av växthus utgörs av förnybar energi. Kriterietext Energiförsörjningen vid uppvärmning av växthus för grönsaksodling ska utgöras av minst 80 % av förnybara energikällor, dvs. vattenkraft, vindkraft, solenergi, biobränsle på årsbasis eller av högst 2,5 kWh/m² fossil energi per odlingsvecka. | |||||
Returlådor | Basnivå | Teknisk specifikation | Grönsaker | ||
Information om kriteriet Användande av returlådor minimerar användandet av engångsemballage samtidigt som det möjliggör för en enklare och effektivare hantering i varuflödet. Kravet syftar till att minska antalet engångsemballage inom livsmedel, främst wellpapp, och därmed bidra till ett effektivare resursutnyttjande. Kriterietext Hel, färsk frukt och grönt ska levereras i returlådor från leverantör till kök, det vill säga en återanvändningsbar förpackning som är utformad för att under sin livscykel återanvändas i ett återanvändningssystem enligt SS-EN 13429:2004.1 ”Förpackningar – Återanvändning” eller likvärdig standard. | |||||
Resthalter av bekämpningsmedel | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Grönsaker | ||
Information om kriteriet Att minska innehållet av resthalter av bekämpningsmedel i livsmedel är en viktig hälsofråga för konsumenten, men även positivt ur miljösynpunkt då krav på en låg nivå av resthalter leder till minskad användning av bekämpningsmedel och en minskad risk för spridning av kemiska ämnen i jordbruket. Kriterietext Frysta och torkade grönsaker ska innehålla < 10 ppb/kg rester av växtskyddsmedel. |
Frukt, bär och grönsaker har mycket olika miljöpåverkan beroende på hur och var de odlas samt hur ömtåliga de är. Grova, tåliga grönsaker odlas ofta på friland och har därför en lägre klimatpåverkan än grönsaker som odlas i växthus. Grova grönsaker kan också lagras längre än ömtåliga grönsaker som t.ex. tomat, sallad och gurka.
Den största klimatpåverkan vid växthusodling står uppvärmningen för. Vilket bränsle som används till uppvärmningen har en direkt betydelse för hur mycket växthusgaser som produktionen genererar. Generellt sett kräver frilandsodling mindre energi jämfört med växthusproduktion, men högre energianvändning än traditionella jordbruksgrödor.
Många av de frukter och grönsaker som konsumeras i Sverige har på senare år uppmärksammats för bristande arbetsvillkor vid odling. Det gäller framför allt vid produktion i lågkostnadsländer på det södra halvklotet, men även vid produktion av grönsaker i södra Europa. I Sverige har bärplockningen uppmärksammats de senaste åren med bristande arbetsvillkor och låga löner, eller ingen utbetalning av lön. Upphandlande myndigheter kan efterfråga att leverantörer säkerställer att grundläggande arbetsvillkor ska garanteras.
Totalt sett ligger den svenska självförsörjningsgraden av frukt och grönt på ca 20 %. Det sker därmed en betydande import av frukt och grönsaker till Sverige. Det finns dock stora skillnader beroende på produkt. För t.ex. morötter ligger självförsörjningen på ca 90 % och vissa produkter, som bananer och citrusfrukter kan inte odlas i Sverige.
Använd det kriterium eller de kriterier passar ert behov, målsättningar och uppföljningsförmåga. Ange i ditt upphandlingsdokument specifikt vilka produkter som ska uppfylla kravet, och var noga med att informera dig om marknadstillgång. Viktigt är också att ange hur anbudsgivaren ska svara på kriterierna och vilka verifikat som ska lämnas.