Ekologisk vara - tillägg mjölk
Nivå: Avancerad nivå
I ekologisk produktion ska foder till stor del produceras på den egna gården, vara utan GMO-innehåll samt vara odlat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och mineralgödsel. Upphandlande myndigheter som använder hållbarhetskriteriet på avancerad nivå för ekologisk vara- tillägg mjölk bidrar även till att ytterligare åtgärder för djurvälfärd och miljöhänsyn genomförs, exempelvis längre betesvistelse.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10450:2
- Grupp:
- Mjölk och mjölkprodukter av komjölksråvara
- Engelska:
Kriterietext
Produkter av mjölkråvara ska komma från ekologisk produktion i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter, samt följande krav:
- Samtliga nötkreatur i produktionen ska vistas ute minst 2 månader utöver betesperioden på minst 60 dygn.
- Djur över 6 månaders ålder ska vistas ute på betesmark minst 12 timmar per dygn under betesperioden, så som den definieras i produktionslandet.
- Djurhållaren ska arbeta i enlighet med en dokumenterad plan för förebyggande hälsoarbete, inklusive smittskydd, och uppföljning med veterinär vid tecken på bristande djurhälsa. Förebyggande medicinering, med undantag för vaccinering, är inte tillåten.
- Vid operativa ingrepp ska djuren förutom bedövning ges smärtlindring.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Märkning som uppfyller kravet, exempelvis KRAV eller annan märkning som uppfyller kravet.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan ske exempelvis genom stickprovskontroller av levererade produkter. Då kontrolleras/granskas de uppgifter som leverantören har lämnat i anbudet, exempelvis genom:
- att uppgifter om produktmärkning, exempelvis KRAV-märkning eller annan märkning är korrekta.
- att det av annan tillhandahållen dokumentation framgår att kravet är uppfyllt.
Hur kravet ska användas
Hållbarhetskriteriet på avancerad nivå för ekologisk vara – tillägg nötkött innebär förutom att det EU-ekologiska regelverket ska vara uppfyllt även längre gående krav djurvälfärd och miljöhänsyn, exempelvis längre betesvistelse.
I Jordbruksverkets föreskrifter SJVFS 2019:18 6 kap. 4-7 §§ anges hur många dygn djuren minst ska hållas på bete eller på annat sätt ges tillfälle att vistas utomhus sommartid. I norra Sverige är det 60 dygn, Mellansverige 90 dygn och i södra Sverige är det 120 dygn. Finns ingen lagstiftad nivå där produktionen sker gäller minst två månader utöver 60 dygn.
Kriteriet begränsar marknadstillgången för enskilda produkter, exempelvis viss typ av ost.
Förordning (EU) 2018/848 började tillämpas 1 januari 2022 och ersatte då förordning (EG) 834/2007.
Motiv
Kriterier för ekologisk vara bidrar bland annat till miljökvalitetsmålet En giftfri miljö och Ett rikt växt och djurliv. På en ekologisk gård finns i genomsnitt ca 30 procent fler arter av växter och pollinerare än på en konventionell gård1.
Det avancerade kriteriet för ekologisk vara innefattar flera mervärden ur djurvälfärds och miljösynpunkt. Exempelvis är utevistelseperioden längre vilket ger djuren en ökad möjlighet att tillgodose sitt naturliga betesbeteende. Mjölkkor ska vara ute större delen av dygnet under betesperioden och en stor del av djurens foderintag kommer därför från betet. Utökad betesdrift kan bidra positivt till den biologiska mångfalden som är avgörande för funktionen och stabiliteten i ekosystemen. Djurhållare ska arbeta förebyggande för att djurens hälsa ska vara god och följa en genomtänkt plan för strategiskt förebyggande djurhälsoarbete och uppföljning med veterinär vilket är en viktig åtgärd för att hålla antibiotikaanvändningen på en låg nivå.
Samtliga operativa ingrepp ska ske med bedövning och smärtlindring. Att behandla djur som kännande varelser genom att minimera deras upplevelser av smärta är centralt för djurvälfärden. Dessutom är djur som upplever smärta sannolikt mindre produktiva och studier visar att kronisk smärta förändrar djurens metabolism till det sämre2. Smärtlindring utöver bedövning i samband med operativa ingrepp har visats minska djurets symptom på smärta vid både avhorning och kastrering3.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10450:2
- Versionsdatum
- 2020-12-21
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar
2020-12-21, Krav ID 10450:2: Ändrade tilläggskrav: ”Djur ska under betesperioden kunna vistas ute större delen av dygnet och ha fri tillgång till bete” har ändrats till ”samtliga djur ska vistas ute minst 2 månader utöver betesperioden om minst 60 dygn.” inkluderat beteskrav om minst 12 timmar per dygn för samtliga djur över 6 månader. Kalvning ska kunna ske avskilt från andra djur och kalvar ska få dia minst ett dygn har ändrats till plan för förebyggande hälsoarbete och smärtlindring vid operativa ingrepp. Förtydligat betesperiod, så som den definieras i produktionslandet.
2015-03-03: Tillagt i kravtext: Kalvning ska kunna ske avskilt från andra djur. Kalvar ska få dia minst ett dygn. 2014-06-23: Ursprunglig version