Materialåtervinningsbara plastförpackningar (Design for recycling)
Nivå: Basnivå
Plastförpackningar ska vara designade för materialåtervinning som bidrar till mer cirkulära plastflöden
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11467:1
- Grupp:
- Förpackningar inom vård och omsorg
Kriterietext
Leverantören ska vid utförande av kontraktet använda sekundära och/eller tertiära förpackningar i plast som ska vara designade för materialåtervinning. Plastförpackningar och förslutningar av plast ska uppfylla följande:
- Plastförpackningen1 samt eventuell förslutning2 ska vara tillverkad av monomaterial3 av en av följande plaster, alternativt separerbara4 delar av följande plaster:
- Polyeten (PE)
- Polypropen (PP)
- Ofärgad Polyetentereftalat (PET)
- Metalldelar ska inte ingå i förpackningen1, förslutningen2 eller etiketten.
- Plastförpackningen ska inte vara infärgad med kimrök (carbon black).
- Plastförpackningen ska inte ha tryck som täcker mer än 60 % av förpackningens yta.
Etiketter
Etiketter på plastförpackningarna ska uppfylla ett av följande två krav:
- Etiketter ska bestå av samma material som förpackningen.
- Om förpackning består av PET så ska etiketten bestå av PP eller PE.
Etiketter ska vara möjliga att tvätta bort enligt följande:
- Förpackningar av PE och PP ska ha etiketter med vattenlösligt lim, som kan tvättas bort vid temperaturer lägre än 60°C.
- Förpackningar av PET ska ha etiketter som är möjliga att tvätta bort i alkalisk lösning vid temperatur lägre än 70 °C.
Etiketter ska inte täcka mer än 60 % av förpackningens yta.
Undantag
Eventuella tätningar undantas förutsatt att de är lätt separerbara från förpackning och förslutning.
1Plastförpackningen omfattar både hårda och mjuka förpackningar till exempel flaska, burk, påse, tråg eller liknande.
2Förslutning omfattar: kapsyler/lock.
3Monomaterial är plaster som i sin materialsammansättning består av en typ av plastpolymer, exempelvis polyeten.
4Separerbara delar avser förpackningsdelar som enkelt kan tas isär innan de lämnas till återvinning.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Förpackningsspecifikation (inklusive flaska, burk, tråg, påse, och förslutning) som minst visar:
- Material som används i förpackning, förslutning och eventuell tätning.
- Förpackningens och förslutningens färg.
- Material som etiketten består av.
- Information om möjlighet att tvätta bort etiketten i enlighet med kravet.
- Information om hur stor andel av förpackningens yta täcks av etiketten.
- Information om hur stor andel av förpackningens yta som täcks av tryck.
- Företagets egendeklaration inklusive teknisk dokumentation av kravuppfyllelse som verifierats av ett ackrediterat verifieringsorgan, ackrediterade för uppgiften enligt ISO/IEC 17029, eller likvärdig standard.
Förslag till uppföljning
Följ upp att de uppgifter som leverantören har lämnat visar att angivna material i förpackningsspecifikationen är i enlighet med kravet.
Information om kriteriet
Det här kravet är formulerat som en teknisk specifikation där kravet ska vara uppfyllt redan då leverantören lämnar sitt anbud. Leverantören ska på begäran kunna styrka att kravet uppfylls under anbudsprövningen.De krav på material i förpackningar och förslutningar som ställs i kravet bidrar till en högre kvalitet på den återvunna råvaran. Det kan driva en ökad efterfrågan på återvunnet material i kombination med att det finns en större volym på marknaden.
Omfattning
- Kravet omfattar både hårda (styva) och mjuka (flexibla) plastförpackningar. Kravet innebär att endast förpackningar av monomaterial av PE, PP eller ofärgad PET uppfyller kravet i dagsläget. Notera att LDPE (light density) och HDPE (high density) omfattas då de är varianter av PE. Detta innebär att halogenerade plaster, så som till exempel PVC, inte kan användas i förpackningar.
- Kravet bör inte ställas på förpackningar av flerskiktsmaterial (laminat) av olika plaster som inte uppfyller kravet, till exempel så kan sterila primärförpackningar inom vården bestå av flerskiktsmaterial, vilket även kan gälla sekundärförpackningar. Tjockare förpackningar kan krävas för till exempel fuktkänsliga produkter om förpackningen utgörs av en monomer plastförpackning. Det är skäl till att flerskiktsmaterial används till primärförpackningar.
- Förpackningar som kan vara en integrerad del av en medicinteknisk produkt eller ett läkemedel och ska då bedömas vara en del av produkten och inte en förpackning.
Det är viktigt att föra en dialog med marknaden innan kravet ställs för att bedöma för vilka produktgrupper och förpackningsnivåer som kravet kan tillämpas på och om det finns en efterfrågan på marknaden. Läs mer om marknadsanalys
Egendeklaration enligt ISO/IEC 17029.
Det finns idag ett begränsat antal ackrediterade verifieringsorgan för ISO/IEC 17029 (Bedömning av överensstämmelse - Allmänna principer och krav för validerings- och verifieringsorgan) eftersom det är en relativt ny standard. Detta kan komma att ändras, särskilt om efterfrågan på att verifiera kravuppfyllelse på detta sätt ökar. Mer information om standarden och ackrediterade verifieringsorgan finns på Swedacs webbplats.
Motiv
Förpackningar ska vara designade/konstruerade på ett sådant vis att förpackningen enkelt kan sorteras och materialåtervinnas. Design för återvinning är en förutsättning för en cirkulär ekonomi, vilket också framhävs i EU:s plaststrategi.1 Det är därför viktigt att en förpackning designas för att kunna vara återvinningsbar och att producenter av förpackningar tar hänsyn till cirkularitet i designstadiet. Det är av betydelse att kunna samla in och återanvända förpackningar och emballage i verksamhetsavfall i större omfattning för att främja en cirkulär omställning och att dessa inte används till energiutvinning.
Genom att prioritera de produkter och plaster där det redan finns etablerade återvinningssystem kan stora miljövinster göras. Polyeten (PE), polypropen (PP) eller ofärgad, formblåst polyetentereftalat (PET) är plaster som kan återvinnas, när de används som monomaterial, i dagens system.
Läs mer på Sveriges avfallsportal (sopor.nu) och inom kommunalt ansvar för insamlingen av förpackningar från 1 januari 2024 (tidigare Förpacknings-och tidningsinsamlingen, FTI), eller på Näringslivets producentansvar (npa.se), t ex manualer och stöd som styr mot en design av förpackningen som lägger grunden för återvinning.
Infärgade förpackningar eller mörka förpackningar är svårare att återvinna då de dels kan försvåra den optiska sorteringen, dels att den återvunna plasten får en infärgning som inte kan tas bort. I kravet specificeras att förpackningar infärgade med kimrök (Carbon black) inte uppfyller kravet då det framför allt är det pigmentet som försvårar NIR-sortering (Near Infra Red).
Det optimala materialet för etiketterna är att de är av samma material som förpackningen så att de lätt kan tvättas bort och separeras isär, det vill säga en flaska i PP med en etikett i PP är enklast att återvinna. Även om en etikett består av samma material som själva förpackningen så innehåller den tryckfärger, lim och andra ämnen som man kan riskera att få med i återvinningsprocessen.
Det är dock inte alltid möjligt att kräva samma plastmaterial i flaska och etikett. Pappersetiketter bör också undvikas.
Förpackningar är det i särklass största användningsområdet för plast och mjuka plastförpackningar gjorda av olika typer av plastfilm är en av de snabbast växande förpackningstyperna.2 Plastfilmer används till exempel i påsar, omslag och bärkassar. Inom industri och transport används krymp- och sträckfilm i hög utsträckning för att stabilisera, skydda och hålla samman gods. Orsaken till mjuka plastförpackningars popularitet är framför allt styrkan och flexibiliteten som plastfilmer uppvisar, i förhållande till sin vikt. Den vanligaste plastfilmen är gjord av polyeten, antingen lågdensitetspolyeten (LDPE) eller linjär lågdensitetspolyeten (LLDPE).2
1EU:s plaststrategi, januari 2018 (hämtad 210609)
2IVL rapport C520, maj 2020. Hållbar plastanvändning i förpackningsindustrin - med fokus på mjuka plastförpackningar (hämtad 240628)
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11467:1
- Versionsdatum
- 2023-07-05
- Senast granskad
- 2024-05-29
2023-07-05, Krav ID 11467:1: Justerad kravtext.
2021-06-09, Krav ID 11467: Ursorunglig version