Regler om reserverad upphandling
En reserverad upphandling innebär att vissa leverantörer får en positiv särbehandling. Det gäller leverantörer som annars skulle ha svårt att konkurrera om kontrakt. Syftet är att stödja integration av personer med funktionsnedsättning eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Informationen på denna sida gäller för upphandlingar enligt
- lagen om offentlig upphandling (LOU)
- lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF)
- lagen om upphandling av koncessioner (LUK).
Bestämmelserna om reserverad upphandling
Bestämmelser om reserverad upphandling finns i LOU, LUF och LUK. De innebär i korthet att upphandlande organisationer, under vissa förutsättningar, får positivt särbehandla vissa leverantörer som annars skulle sakna möjligheter att få kontrakt under normala konkurrensförhållanden. Endast leverantörer som uppfyller dessa förutsättningar får delta i upphandlingen.
Bestämmelserna är i princip desamma i de olika lagarna. De innebär att en upphandlande organisation i en upphandling får
- reservera deltagandet för skyddade verkstäder eller för leverantörer vars främsta syfte är social och yrkesmässig integration av personer med funktionsnedsättning eller av personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, eller
- föreskriva att ett kontrakt (eller en koncession) ska fullgöras inom ramen för ett program för skyddad anställning.
En reservation ska antingen ske utifrån första eller andra punkten i bestämmelserna.
Två förutsättningar, verksamhetskravet respektive andelskravet, måste vara uppfyllda för att en leverantör ska kunna delta i en reserverad upphandling enligt punkt 1. Om ett kontrakt ska fullgöras inom ramen för ett program för skyddad anställning (i enlighet med punkt 2) behöver enbart andelskravet vara uppfyllt.
Verksamhetskravet innebär att leverantören ska utgöra en skyddad verkstad eller vara en leverantör vars främsta syfte är social och yrkesmässig integration av personer med funktionsnedsättning eller av personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Andelskravet innebär att minst 30 procent av de som sysselsätts i den skyddade verkstaden eller hos leverantören är personer med funktionsnedsättning eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Syftet med bestämmelserna om reserverad upphandling är att stödja integration av personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden på grund av till exempel (långtids)arbetslöshet, etnicitet eller funktionsnedsättning.
De leverantörer som vill delta i en reserverad upphandling ska uppfylla de förutsättningar som anges i antingen första eller andra punkten i bestämmelsen i respektive lag. Det kan till exempel vara företag som sysselsätter personer inom ramen för olika statliga arbetsmarknadspolitiska program.
Det ska framgå av annonsen till upphandlingen om den genomförs som en reserverad upphandling. Detta framgår i sin tur av standardformulären för annonsering av upphandling enligt LOU, LUF och LUK. Observera att begreppet ”reserverade kontrakt” används i standardformulären.
I EU:s upphandlingsdirektiv används begreppet reserverade kontrakt medan de svenska upphandlingslagarna använder begreppet reserverad upphandling. Det är en frivillig bestämmelse i upphandlingsdirektiven som medlemsstaterna kan välja att införa eller inte införa i de nationella bestämmelserna.
Tillämpning av bestämmelserna
I praktiken innebär en reserverad upphandling att deltagandet i en i övrigt vanlig upphandling reserveras till vissa leverantörer. Reservationen kan avse hela eller delar av kontraktet.
Att tänka på
En reserverad upphandling innebär inte att en upphandlande organisation kan vända sig direkt till en viss leverantör, exempelvis en lokalt etablerad leverantör, och tilldela kontrakt utan upphandling. Bestämmelsen innebär enbart att deltagandet reserveras för vissa leverantörer i ett i övriga delar vanligt upphandlingsförfarande och att den upphandlande organisationen i det avseendet gör ett avsteg från en full konkurrensutsättning.
Den upphandlande organisationen ska kontrollera att den eller de leverantörer som lämnat anbud eller anbudsansökan uppfyller förutsättningarna för att delta i en reserverad upphandling. Dessa förutsättningar ska bestå under avtalets löptid och bör därför omfattas av avtalsvillkoren.
Det finns inte några bestämmelser eller begränsningar av vilka upphandlingar som kan komma i fråga för att reservera deltagandet för vissa leverantörer. Upphandlingen kan avse såväl varor, tjänster som byggentreprenader. Det kan också gälla upphandling av koncessioner.
Det är den upphandlande organisationen som får bedöma om det är lämpligt att använda sig av en reserverad upphandling. För att undersöka förutsättningarna för att genomföra en reserverad upphandling inom ett visst område kan den upphandlande organisationen exempelvis föra dialog med marknadens aktörer.
Exempel på reserverade upphandlingar
Bestämmelserna om reserverad upphandling är förhållandevis nya i Sverige. Det kan därmed vara extra viktigt med en tidig dialog med leverantörer som kan tänkas lämna anbud i en reserverad upphandling.
Fruktkorgar i Söderhamn
Ett av de första och mest spridda exemplen på reserverad upphandling i Sverige gäller en upphandling av fruktkorgar i Söderhamns kommun. Kontraktet tilldelades Stenbackens Boende- och Arbetskooperativ som genom krav i upphandlingen anställde en person som hade svårigheter att komma in på arbetsmarknaden.
Reserverad upphandling av fruktkorgar i Söderhamns kommun (artikel hos Inköp Gävleborg)
Renhållning i Vänersborg
Ett annat pedagogiskt exempel om reserverad upphandling i Sverige är Vänersborgs kommun som under 2017 i en upphandling av renhållning och klottersanering reserverade upphandlingen till leverantörer med medarbetare som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Vinnare blev ett arbetsintegrerande socialt företag som kommunen tidigare hade direktupphandlat, men där affärerna hade växt så kraftigt att det krävdes en annonserad upphandling.
Annan form av reserverad upphandling vid upphandling av välfärdstjänster i LOU
En upphandlande organisation har möjlighet att reservera deltagandet i en upphandling av vissa välfärdstjänster som anges i bilaga 2 a till LOU. Då gäller andra regler än de som beskrivs på denna sida.
Källhänvisningar
- 4 kap. 18 § lag (2016:1145) offentlig upphandling (LOU) – reserverad upphandling
- 4 kap. 16 § lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) – reserverad upphandling
- 4 kap. 8 § lag (2016:1147) om upphandling av koncessioner (LUK) – reserverad upphandling
- artikel 19 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU (LOU-direktivet)
- artikel 28 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/25/EU (LUF-direktivet)
- artikel 24 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU (LUK-direktivet) (reserverad koncession)
- prop. 2015/16:195, s. 455–462 – reserverad upphandling.
Frågor och svar om reserverad upphandling
Här är ett urval av frågor vi har besvarat om reserverad upphandling. Du hittar fler frågor och svar i vår Frågeportal.