Sök
Start / Regler och lagstiftning / De grundläggande upphandlingsprinciperna
De grundläggande upphandlingsprinciperna
De lagar som styr all offentlig upphandling bygger på fem grundprinciper som har sin grund i EU-rätten. Bestämmelserna i upphandlingslagarna ska alltid tolkas mot bakgrund av dem.
Start / Regler och lagstiftning / Regeländringar / Regler för upphandlingar påbörjade före 1 februari 2022 / Upphandling av välfärdstjänster / Bestämt gränsöverskridande intresse
Bestämt gränsöverskridande intresse vid upphandling av välfärdstjänster
Om värdet av en upphandling av välfärdstjänster understiger tröskelvärdet på cirka 7,7 miljoner och saknar ett bestämt gränsöverskridande intresse behöver inte de grundläggande upphandlingsprinciperna tillämpas. Ett bestämt gränsöverskridande intresse betyder att det kan finnas utländska leverantörer som är intresserade av att delta i upphandlingen.
Start / Regler och lagstiftning / Regeländringar / Regler för upphandlingar påbörjade före 1 februari 2022 / Upphandling av välfärdstjänster / Genomföra en upphandling med bestämt gränsöverskridande intresse
Genomföra en upphandling med bestämt gränsöverskridande intresse
Här berättar vi om vad det innebär i praktiken att de grundläggande upphandlingsprinciperna ska tillämpas när en upphandling av en välfärdstjänst som beräknas understiga tröskelvärdet har ett bestämt gränsöverskridande intresse.
Start / Inköpsprocessen steg för steg / Genomför upphandlingen / Avbryta en upphandling
Avbryta en upphandling
En upphandling får avbrytas om det finns sakliga skäl för detta. Ett sådant beslut ska följa de grundläggande principerna i allmänhet. Skäl för att avbryta en upphandling kan till exempel vara bristande konkurrens eller oförutsedda händelser.
Start / Om offentlig upphandling
Om offentlig upphandling
Offentlig upphandling är den process som offentliga organisationer använder för att göra inköp. Det finns regler för hur detta ska gå till. Offentlig upphandling kan också användas för att bidra till hållbar samhällsutveckling.
Start / Regler och lagstiftning / Samarbeta med underleverantörer och andra samarbetspartners / Åberopa andra företags kapacitet
Åberopa andra företags kapacitet
Om särskilda krav på kapacitet ställs som en del i kvalificeringen på en leverantör, kan en leverantör åberopa ett annat företags kapacitet för att uppfylla kraven och kunna delta i en upphandling.
Start / Regler och lagstiftning / Regeländringar / Förenklingar av upphandlingsreglerna 1 februari 2022
Förenklingar av upphandlingsreglerna 1 februari 2022
Från och med den 1 februari 2022 infördes förenklingar av upphandlingsreglerna. Förändringarna rör i första hand sådan upphandling som inte styrs av EU:s upphandlingsdirektiv, det så kallade icke-direktivstyrda området, och upphandlingar som endast delvis styrs av dessa direktiv. Här redogör vi för ändringarna och vad som kan vara bra att tänka på i samband med en upphandling.
Start / Regler och lagstiftning / Andra regler som kan bli aktuella / Säkerhetsskyddad upphandling / Lagar och regler för säkerhetsskyddade upphandlingar
Lagar och regler för säkerhetsskyddade upphandlingar
Här kan du läsa mer om olika lagar och regler som finns för säkerhetsskyddade upphandlingar. Som upphandlande organisation ska ni i upphandlingar som omfattas av säkerhetsskydd se till att följa både säkerhetsskyddslagstiftningen och upphandlingslagstiftningen.
Start / Inköpsprocessen steg för steg / Förbered upphandlingen / Upphandlingsförfaranden / Direktupphandling
Direktupphandling
Vid en direktupphandling finns inga formkrav på hur upphandlingen ska genomföras. Det gör direktupphandling till en enkel process utan krav på annonsering eller anbud i visst format. Den vanligaste situationen då direktupphandling används är om det som ska köpas har ett värde som understiger direktupphandlingsgränsen.
Start / Regler och lagstiftning / Förhandling
Förhandling vid offentlig upphandling
Förhandling är ett bra och många gånger viktigt verktyg för att parterna i en affärsuppgörelse ska nå en överenskommelse. Till skillnad från i privat sektor finns det ett antal olika bestämmelser som reglerar förhandling i samband med offentlig upphandling. Bestämmelserna reglerar exempelvis när man får förhandla, processen kring förhandlingen samt vad man får förhandla om.