Start
Ett förrskolebarn äter hälsosam mat.

Karlskronakock med fokus på ekologiskt i förskolan

Publicerad 19 november 2020
  • Livsmedel och måltidstjänster

Stefan Svensson fick 2014 priset årets hållbara offentliga gastronomi av White Guide Junior. Han fick priset för sitt arbete på Annebo förskola i Karlskrona som ledde till Sveriges första kommunala förskola med 90 procent KRAV-certifierade livsmedel. Upphandlingsmyndigheten kontaktade honom under 2017 för att höra hur han ser på utvecklingen för offentlig ekomat.

Om Stefan

Namn: Stefan Svensson  

Titel: Kock på Rågrunds förskola, 

Föreläsare via ekologiskakocken.se 

Kommun: Karlskrona 

År: 2017 

Hur ser du på utvecklingen för offentlig ekomat sedan 2014? 

– Det var helt min egen idé att jag ville KRAV-certifiera köket på Annebo förskola. Idag har detta lett till att hela kommunen är KRAV-certifierade. När jag arbetade på Annebo var problemet att ytterst få artiklar var upphandlade som var ekologiska och KRAV-märkta. Idag är det stor skillnad och hela kostenheten i kommunen kämpar för mer och mer ekologiskt. 

Vad tror du är framgångsnyckeln för en god måltid i förskolan? 

– Samverkan mellan köket och pedagogerna är jätteviktigt. Har vi inte pedagogerna med oss, så blir det inte bra i slutändan. Aktiva föräldrar är också viktigt som kan stötta och lämna sina synpunkter. 

För att nå högsta KRAV-certifieringen 90 procent så krävs det att det finns falukorv och annan typ av korv som är KRAV-märkt att köpa.  

Hur ser du på framtiden för maten i offentlig verksamhet?  

– Jag tror att vi bara har sett början på en fantastisk utveckling av goda matvanor. Vegankosten är här för att stanna och kött kommer att bli mer och mer sällsynt. Kött, fisk och kyckling, äter man hemma istället. 

Vill du veta mer?