Start
En grupp glada seniorer äter frukost tillsammans.

Eskilstunas äldre i matlag

Publicerad 18 november 2020
  • Livsmedel och måltidstjänster

I Eskilstuna finns möjligheten för de äldre att äta tillsammans i gemytliga miljöer. I matlag blir de serverade måltider vid bordet i stället för att få en matlåda hemlevererad.

Om Helena

Namn: Helena Elmberg  

Titel: Kostansvarig på vuxenförvaltningen  

Kommun: Eskilstuna  

År: 2014 

Bakgrunden var att man ville hitta ett komplement till den traditionella distributionen av mat till pensionärer. I stället för att leverera maten hem till dem, så har man upprättat matlag. Matlagen är fördelade geografiskt över kommunen, dit de äldre har möjlighet att ta sig för att vara med i en gemenskap kring måltiden. För de som inte kan ta sig dit finns hjälp att få; någon kan komma och hjälpa den äldre. Personerna som serverar i matlaget är den ordinarie hemtjänstpersonalen. 

– I stället för engångsförpackade matlådor är det tallriksservering på dukade bord. Det skapar trevnad och är bra både för den sociala och för den globala miljön, säger Helena Elmberg, kostansvarig på vuxenförvaltningen i Eskilstuna kommun. 

Pensionärerna har även möjlighet att besöka någon av kommunens restauranger som ligger i anslutning till äldreboenden. Dessa vänder sig främst till pensionärer. 

"Lokalerna är ombonade och det ger hemkänsla att komma dit. Det är trevligt för gästerna att möta samma personer varje dag, och det skapar en relation mellan dem. Om någon inte kommer frågar de andra efter personen, så det skapar starka band."

I samband med måltiderna förekommer även andra aktiviteter, till exempel underhållning. Det verkar friskhetsbevarande, och gästerna kan stanna kvar efter måltiden för att de tycker att aktiviteten som följer är trevlig.  

"Målsättningen var att skapa välbefinnande och en social gemenskap. Maten smakar ju bättre om du har en granne att prata med! Det ska vara en trivselpunkt, en mötesplats."

Hon menar att utmaningen är att vara heltäckande över staden, så att ännu fler ska kunna ta sig till dessa måltids- och gemensamhetsstunder. 

När Upphandlingsmyndigheten var i kontakt med Eskilstuna kommun under våren 2017 var matlaget fortfarande uppskattat.  Fler matlag hade tillkommit i flera geografiska områden inom kommunen. 

Vill du veta mer? 

Kontakta Helena Elmberg hos Eskilstuna kommun eller Upphandlingsmyndighetens livsmedelsteam