Start
Ett litet barn håller i en bricka med mat i skolmatsalen.

Tyresö såg över organisationen från grunden

Publicerad 18 november 2020
  • Livsmedel och måltidstjänster

I Tyresö kommun har man sedan länge satsat ordentligt på skolmaten.

Utbildning av personal och svinnberäkningar gav kostnadsbesparingar som kunde användas till att investera i utrustning och öka antalet tillagningskök. Hur ser det ut i Tyresö idag? Vi frågar Therese Gyllander, områdeschef för måltider i Tyresö.   

Om Therese

Namn: Therese Gyllander  

Titel: Områdeschef måltid  

Kommun: Tyresö  

År: 2018 

Berätta lite om hur måltidsorganisationen ser ut i Tyresö? 

– Vi har 38 kök, varav 23 förskolekök och 14 skolkök samt ett äldreboendekök. I varje skolkök finns en köksmästare, kock samt köksbiträden. Centralt finns tre områdeschefer och en gastronomisk chef. 

Vilken är den största skillnaden mellan hur den offentliga maten i Tyresö fungerar idag jämfört med för 15 år sedan? 

– Idag finns helt andra riktlinjer från Livsmedelsverket. Vi har kockar som kommer från den privata restaurangbranschen som skapar lite mera ”nytänk” i köken. Vi har en helt annan salladsbuffé där vi har flera sorter att välja på och vi har mer och mer baljväxter och säsongsbetonade grönsaker. Maten är oftast tillagad från grunden och det är sällan man använder helfabrikat. 

– Vi har minst två alternativa rätter i skolorna varav en alltid är vegetarisk samt en soppa. 

Vad skulle du säga är framgångsnyckeln i ert arbete?  

– Att bryta loss skolorna och förskolorna och skapa en organisation är givande och en bra förutsättning för att köken ska få gehör och förståelse för det de gör eftersom kunskapen finns i organisationen, säger Therese. –Vi strävar efter att ha en så bra kvalitet på måltiderna att barnen ska äta maten och därmed orka hela dagen i skolan eller förskolan, fortsätter hon. Vi har en långsiktig strategi som är hållbar när det gäller utveckling, ekonomi och inte minst kvalitet. Vi siktar på en utvecklingsprocess som ska vara väl förankrad i alla riktningar och inte bara inom måltidsservice. 

Vill du veta mer? 

Kontakta Therese Gyllander hos Tyresö kommun eller Upphandlingsmyndighetens livsmedelsteam