Växthusgaser
Nivå: Basnivå. Finns även som Spjutspetsnivå
Nettotillskottet av koldioxid bildas vid förbränning av fossila bränslen. Förhöjda halter av koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären bidrar till en successivt minskad utstrålning av värme från jordens yta och bidrar därför till växthuseffekten.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10166:1
- Grupp:
- Tryck- och kopieringspapper
- Engelska:
Kriterietext
Utsläpp av koldioxid från fossila bränslen för produktion av processvärme och el som används vid tillverkning av tryck- och kopieringspapper ska beräknas enligt EU Ecolabels kriterium 1c för grafiskt papper ((EU) 2019/70) och ska inte överstiga följande värden:
- 1100 kg CO2/ton för papper tillverkat av 100% avsvärtad massa eller returfibermassa
- 1 000 kg CO2/ton för papper tillverkat av 100% kemisk massa
- 1600 kg CO2/ton för papper tillverkat av 100% mekanisk massa
Utsläppsvärdet ska beräknas som summan av utsläppen från produktionen av massa och papper med hänsyn tagen till den använda massablandningen.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Giltig licens för någon av till exempel följande märkningar:
- EU Ecolabel för grafiskt papper ((EU) 2019/70)
- Svanen (Nordisk miljömärkning), kriterier för kopierings- och tryckpapper, version 5.
- Leverantörens egendeklaration med beräkning enligt EU Ecolabels kriterium 1c för grafiskt papper ((EU) 2019/70) som visar att kravet uppfylls.
- Leverantörens egendeklaration, inklusive teknisk dokumentation av kravuppfyllelse, ska vara verifierad av ett ackrediterat verifieringsorgan som är ackrediterat för uppgiften enligt ISO/IEC 17029 eller likvärdig standard.
Förslag till uppföljning
Märkning
Kontrollera att det finns en giltig licens för den aktuella produkten. Detta kontrolleras här: EU Ecolabel och Svanen (Nordisk miljömärkning).
Egendeklaration med beräkning
Om kravet verifierats med egendeklaration och beräkning, begär en aktuell beräkning från leverantören.
Egendeklaration verifierad av ett ackrediterat verifieringsorgan
Om en verifierad egendeklaration används som bevis för kravet, begär in leverantörens egendeklaration inklusive dokumentation som visar att kravet uppfylls. Egendeklarationen ska vara verifierad av ett verifieringsorgan ackrediterat för uppgiften enligt ISO/IEC 17029 eller likvärdig standard.
Information om kriteriet
Observera att kravet inte är lämpligt att ställa för arkivbeständigt papper, då det består till största del av textilfiber och eventuellt en mindre del pappersmassa.
Det finns idag ett begränsat antal ackrediterade verifieringsorgan för ISO/IEC 17029 (Bedömning av överensstämmelse - Allmänna principer och krav för validerings- och verifieringsorgan) eftersom det är en relativt ny standard. Detta kan komma att ändras, särskilt om efterfrågan på att verifiera kravuppfyllelse på detta sätt ökar. Mer information om standarden och ackrediterade verifieringsorgan finns på Swedacs webbplats.
Miljömål
Motiv
Växthusgaser som vattenånga (H2O), koldioxid (CO2) och metan (CH4) bidrar till uppvärmningen av jorden genom den naturliga drivhuseffekten, vilken är helt nödvändig för liv på jorden. Enligt FN:s klimatpanel IPCC har människans utsläpp av växthusgaser orsakat merparten av den globala temperaturökning som skett sedan industrialiseringen inleddes i mitten av 1700-talet. Antropogena (mänskliga) källor till utsläpp som bidrar till global uppvärmning är koldioxid (förbränning av fossila bränslen), metan (syrefri nedbrytning av organiskt material i våtmarker, risfält, torvmossar och avfallsupplag samt från djurhållning), lustgas (gödselspridning i jordbruket, djurhållning, industri och förbränning), ozon, CFC och HCFC.
Halten koldioxid i atmosfären har ökat från förindustriella nivån 285 ppm (miljondelar) till dagens 465 ppm. För att begränsa höjningen av jordens medeltemperatur till två grader och därmed minska risken för farlig klimatpåverkan bör koncentrationen av växthusgaser i atmosfären på sikt stabiliseras på 400 ppm, vilket motsvarar utsläpp av ett ton koldioxid per person och år. Den genomsnittliga svenska medborgaren släpper ut ca 6 ton koldioxid per år, eller 13 ton om även konsumtion och offentlig sektor räknas in. Sveriges totala utsläpp av inhemska växthusgaser var 2012 närmare 58 miljoner ton. Utsläppen från transporter stod för en tredjedel av utsläppen (personbilar 19 %, lastbilar och bussar 12 %, övriga inrikes transporter 2 %), industriprocesser och förbränning för 25 %, energiindustrin för 18 % samt jordbruk för 13 %.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10166:1
- Versionsdatum
- 2019-10-30
- Senast granskad
- 2022-06-30
2019-10-30, Krav ID 10166:1: Kravet ändrat till olika kravnivå för olika papperstyper enligt EU Ecolabel.
2011-09-15, Krav ID 10166: Ursprunglig version