Plastförpackningar i förnybar råvara
Nivå: Avancerad nivå
Plastförpackningar som tillverkas av material från förnybar råvara utgående från spill- eller biprodukter från annan produktion i stället för fossil råvara, kan bidra till mer klimateffektiva och cirkulära flöden för relevanta förpackningar.
Kriterieinformation
- Typ:
- Tilldelningskriterier
- Id:
- 11461
- Grupp:
- Förpackningar livsmedel
Kriterietext
För att erhålla [poäng eller prisavdrag] vid anbudsutvärderingen ska leverantören i sitt anbud intyga att plastförpackningar som används inom ramen för kontraktet består av förnybar råvara från spill- och biprodukter.1 Leverantören ska i sitt anbud ange hur stor procentuell andel den förnybara råvaran utgör.
Följande produkter ska minst omfattas: [ange vilken eller vilka produkter].
Leverantören ska på begäran redovisa beräkningen av andel förnybar råvara samt vilket ursprung den förnybara råvaran har. Beräkningen kan göras enligt principen om massbalans2 under en definierad tidsperiod via förpackningsleverantörens kontroll och rapportering.
1Med spill-och biprodukt avses råvara som är en restprodukt från en annan produktionsprocess, till exempel cellulosa eller stärkelse.
2Massbalans kan tillämpas med olika metoder som mäter produktutbytet med spårbarhet till produktion och råvara vid övergång till återvunna och förnybara råvaror. Läs mer om olika metoder för massbalans
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
Teknisk dokumentation för den eller de förpackningar som består av förnybar råvara (inklusive flaska/burk, påse, tråg och förslutning) som minst visar:
- Vilken förnybar råvara som används i förpackning och förslutning samt från vilken process den är spill- eller biprodukt med spårbarhet i tillverkningskedjan. Ursprunget av den förnybara råvaran ska till exempel kunna styrkas med ekonomisk transaktion, 3:e parts certifiering, eller egenförsäkran om källan är den egna produktionen.
- Procentandel förnybar råvara i förpackning och/eller förslutning samt redovisning hur den beräknats.
Förslag till uppföljning
Kontrollera vid anbudsutvärdering att den angivna tekniska dokumentationen är i enlighet med tilldelningskriteriet för den/de produkter som leverantören angivit klarar kriteriet och tilldelas poäng/prisavdrag för.
Under kontraktstiden kan uppföljning göras vid till exempel avstämningsmöten med leverantören. Begär in information från leverantören och kontrollera att leverantören uppfyller tilldelningskriteriet under hela kontraktsperioden för det mervärde som leverantören har fått för produkter med förpackningar med förnybar råvara. Dokumentationen ska redogöra för hur beräkningen av andel förnybar råvara har gjorts, råvarans ursprung samt vilken tidsperiod beräkningen avser.
Information om kriteriet
Det här kravet är formulerat som ett tilldelningskriterium. Leverantörer vars anbud uppfyller kriteriet premieras genom mervärde vid anbudsutvärderingen, men utesluter inte leverantörer som inte gör det från att gå vidare i anbudsutvärderingen.
Innan kriteriet ställs och eventuell procentsats anges bör en marknadsdialog genomföras för att säkerställa rimligheten för aktuell produkter/er. Kravet kan ställas för primärförpackningar i direktkontakt med livsmedel. Det är viktigt att säkerställa att all materialinblandning utöver förnybar råvara är livsmedelssäker enligt artikel 3 i Ramförordningen, FCM, (EG) 1935/2004. Läs mer om marknadsanalys
Välj en utvärderingsmodell som passar för just er upphandling där det här tilldelningskriteriet kan ingå. Tänk på att ange tilldelningskriteriernas viktning utifrån era behov och mål. Läs mer om utvärderingsmodeller och grunder för utvärdering.
Kravet omfattar inte plast som är bionedbrytbar och inte kan återvinnas i befintliga återvinningssystem. Det finns i Sverige ingen kompostering av sådana plaster så de skickas till förbränning. Eventuellt kan ytterligare mervärde ges för förnybara plaster som kan materialåtervinnas i befintligt återvinningssystem om bedöms som relevant i den utvärderingsmodell som används. Förnybara plaster som kan återvinnas i ett befintligt återvinningssystem brukar kallas ”drop-in-plaster, exempelvis bio-PE (bio-polyeten) eller bio-PET (bio-Polyetentereftalat).
I dag finns ingen standard för innehåll av återvunnen eller förnybar råvara kopplad till spårbarhet och certifiering av återvunna eller förnybara material. Det pågår arbete med att ta fram globala ISO-standarder inom europeiska standardiseringsorganet, CEN/SIS, exempelvis för massbalans. Läs mer om massbalans
Motiv
I en cirkulär ekonomi ses avfall som en resurs som kan cirkulera och genom att kunna återanvända råvaror minskar oljeberoendet och utsläpp av växthusgaser.1 Genom krav om att förpackningen ska innehålla återvunnen råvara ökar efterfrågan på återvunnen råvara. Utmaningen när det gäller återvunnen råvara är att få tag på rätt typ av material. Återvunnet material kan innehålla farliga ämnen och att det är svårt att få kännedom om kvaliteten på det återvunna materialet. Ett annat alternativ är förpackningar framställda i material av förnybar råvara med högre kännedom om kvalitet och råvarans ursprung, det vill säga att bioråvara som ersätter fossil råvara i produktion av plast har utvunnits på ett hållbart sätt.
Plast kan till exempel framställas från förnybar råvara, exempelvis skogsråvara och tallolja. Detta kan möjliggöra en klimatneutral plast och som kan återvinnas en eller flera gånger om det finns tillgång på förnybar råvara i de volymer som efterfrågas. Det är dock viktigt att miljöpåverkan för hela tillverkningsprocessen beaktas. Inom livsmedelssektorn och dagligvaruhandel pågår mycket arbete med att ta fram nya och innovativa förpackningslösningar från förnybar råvara, vilken även skulle kunna användas till relevanta primärförpackningar. Det finns också studier som visar på att biobaserad plast ger mindre koldioxidutsläpp än återvunnen om inte återvinningsprocessen är effektiv.1
Idag utgör bioplast under en procent av de mer än 320 miljoner ton plaster som produceras årligen på jorden.2 Bioplastindustrin växer snabbt och på ett innovativt sätt men det är viktigt att biologisk mångfald och ekosystemtjänster inte påverkas negativt. Det är därför viktigt med en hållbar tillgång på en förnybar råvara och att ursprung av råvaran och att andel biobaserad plast som ingår i varor och tjänster kan säkerställas och redovisas på ett tillförlitligt sätt. Idag kan man inte få 100 procent förnyelsebar plast. Den högsta andelen ligger runt 70–90 procent, exempelvis förnybar polyeten utgående från sockerrör. Det är viktigt att produktion av biobaserad råvara inte utgår från livsmedelsproduktion långsiktigt.
1Naturvårdsverket 2021; Plast i byggsektorn. En kartläggning av biobaserade och återvunna alternativ (hämtad 240624).
2Nordisk bioplastförening. Vad skiljer en bioplast från vanlig plast? (hämtad 240624)
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11461
- Versionsdatum
- 2021-06-09
- Senast granskad
- 2024-06-24