Start

Hur upprättar man ett dynamiskt inköpssystem (DIS) när det inte är en direktivstyrd upphandling?

Publicerad 17 februari 2017
Hej,

Det förefaller råda något förvirrade anvisningar avseende DIS enligt kap 19 LOU. Är det möjligt? Hur ska man gå tillväga?

per

Publicerad 17 februari 2017

Hej Per!

De direktivstyrda reglerna om dynamiskt inköpssystem (DIS) gäller inte vid icke-direktivstyrd upphandling. Det är dock möjligt att inrätta ett DIS vid sådan upphandling eftersom det som är tillåtet vid direktivstyrd upphandling även är tillåtet vid upphandling enligt 19 kap. lagen om offentlig upphandling (LOU).

Att det inte finns några särskilda regler om DIS vid icke-direktivstyrd upphandling innebär att det kommer att ställas höga krav på upphandlande organisationer att beskriva hur en sådan metod för löpande tilldelning av kontrakt kommer att gå till. Inspireras gärna av vad som gäller för dynamiska inköpssystem enligt 8 kap. 1–14 §§ LOU.

Enligt de direktivstyrda reglerna framgår det att ett DIS är en helt elektronisk process. Det innebär ett krav på att all kommunikation mellan den upphandlande organisationen och leverantörerna ska ske elektroniskt. Detta krav finns inte vid icke-direktivstyrd upphandling. Vid sådan upphandling gäller krav på skriftlig kommunikation som huvudregel. Däremot finns inget krav på att kommunikationen måste vara elektronisk.

Med vänlig hälsning

Upphandlingsmyndigheten

22 februari 2017 (Uppdaterat 01 februari 2022)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.