Start

Heter det upphandlande myndighet eller upphandlande organisation?

Ett bolag som ägs av kommuner och landsting och lyder under LOU, benämns det "upphandlande myndighet" i upphandlingssammanhang, eller kan man även säga "upphandlande organisation"?

Ulrika

Publicerad 07 april 2017

Hej Ulrika,

Ett sådant bolag är att betrakta som ett offentligt styrt organ, se 1 kap. 18 § LOU, och sådana  jämställs med begreppet upphandlande myndighet, se 1 kap. 22 § LOU.

Begreppet Upphandlande organisation är inte definierat i lag, men det innebär inte att det förhindrar någon från att använda begreppet. Vi har noterat att begreppet används av vissa ibland, men det vanligaste är att man pratar om den upphandlande myndigheten (LOU) eller den upphandlande enheten (LUF).

Den upphandlande myndigheten eller enheten är en juridiskt korrekt benämning som sammanfattar alla offentliga organisationer som kan vara aktuella i upphandlingssammanhang. För att texter inte ska bli för tung bör inte begreppet överanvändas. Det kan därför vara lämpligt att använda "den upphandlande myndigheten eller enheten" högst en gång per stycke, i början av stycket. Vid behov av kan texter varieras med användning av "organisationen" eller "den upphandlande organisationen" som synonym.

Uppdaterad: den 20 augusti 2019

Med vänlig hälsning

Mattias

09 april 2017

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Från och med vecka 23 till och med vecka 32 når du Frågeservice via chatt måndag och fredag klockan 9–12 och via telefon tisdag–torsdag klockan 9–12. Vecka 28 och 29 är Frågeservice helt stängd. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.