Start

Får man i ett enstegsförfarande göra urval i kvalificeringsfasen?

Får man i ett enstegsförfarande göra urval i kvalificeringsfasen?
Exempel: de tre anbudsgivare som (såklart uppfyller ställda kvalificeringskrav) den upphandlande myndigheten bedömer har lämnat, för upphandlingsföremålet, de bästa referensprojekten går vidare till anbudsutvärdering?

Det kan i vissa upphandlingar upplevas onödigt tidskrävande att behöva dela upp en upphandling i två steg.  

Anna

Publicerad 05 juli 2017

Hej Anna!

I ett annonserat enstegsförfarande (öppet förfarande) har alla leverantörer rätt att lämna ett anbud. Här kan inga "för-krav" ställas upp för att ett anbud ska få lämnas in av en leverantör. Om anbud lämnas in kontrolleras att leverantören inte ska uteslutas, att leverantören uppfyller samtliga kvalificeringskrav och att anbudet uppfyller alla obligatoriska (och formella) krav. När det gäller kvalificeringskraven ska de avse leverantörens allmänna förmåga att kunna utföra uppdraget. Antingen bedöms anbudsgivarna klara av kvalificeringskraven, det vill säga anbudsgivaren anses ha förmåga att leverera enligt kontraktet, eller också bedöms anbudsgivaren inte ha sådan förmåga. Någon bedömning av om anbudsgivaren uppfyller kvalificeringskraven bättre eller sämre får inte göras. Om anbudsgivaren inte uppfyller kvalificeringskraven ska anbudet förkastas.

I ett öppet förfarande kan omvänd utvärdering tillämpas enligt 4 kap. 12 § lagen om offentlig upphandling (LOU). Det innebär att den upphandlande myndigheten kan välja att först utvärderar anbuden och därefter kontrollera leverantörerna enligt 4 kap. 10 § punkterna 2 och 3 LOU. Med detta avses en kontroll av uteslutningsgrunderna och uppställda kvalificeringskrav. Kvalificeringskraven kan dock fortfarande bara bedömas som uppfyllda eller inte. Det bör alltså inte vara möjligt att enligt LOU skatta anbudsgivarens allmänna förmåga att kunna utföra uppdraget på någon sorts skala.

Med vänlig hälsning,

Erika

Jurist

06 juli 2017 (Uppdaterat 31 januari 2022)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.