Start

Finns någon definition av ordet "miljökrav"?

Publicerad 01 augusti 2018
Hej!
Jag letar efter en definition till ordet "miljökrav" - kan ni hjälpa mig med det?
Tack i förväg!
Caroline

Caroline

Publicerad 01 augusti 2018

Hej Caroline,

Det finns tyvärr inte någon upphandlingsrättslig definition av
"miljökrav".

Med miljökrav avses vanligen upphandlingskrav som syftar till en positiv eller minskad negativ påverkan på miljön. Det kan till exempel vara krav som ställs på leverantörernas miljöledningssystem, miljökompetens, produkternas energianvändning, innehåll av farliga ämnen, materialval, återvinningskrav, livslängd med mera. I upphandlingsprocessen finns möjlighet att ta miljöhänsyn dels genom att ställa obligatoriska krav och dels genom att använda sig av tilldelningskriterier och kontraktsvillkor.

Vänliga hälsningar

Anette

Hållbarhetsspecialist

01 augusti 2018

Hej! Jag har en liknande fråga. Det pratas också om att man kan ställa hållbarhetskrav, i ex. en upphandling. Själv tycker jag att det borde vara de krav som man på ett logiskt sätt kan argumentera för bidrar till hållbarhet (nu finns det ju ett par olika beskrivning av av vad hållbarhet är, så det kommer ju ställa till det lite, men jag bortser från det i denna fråga).
Finns det någon definition på hållbarhetskrav någonstans?

Fredrik

18 augusti 2018

Hej Fredrik,

Liksom för "miljökrav" finns det ingen upphandlingsrättslig definition av "hållbarhetskrav".

Som du skriver finns det olika definitioner av begreppet "hållbarhet". Vanligen anses begreppet omfatta miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Information om FN:s globala hållbarhetsmål och FN:s definition av hållbar utveckling finns på webbplatsen Globala Målen.

Vänliga hälsningar

Anette

Hållbarhetsspecialist

21 augusti 2018 (Uppdaterat 05 augusti 2020)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.