Start

Orimligt lågt pris av misstag, ska vi godta den nya prisuppgiften?

Publicerad 18 september 2018
Vi har fått in ett anbud där anbudspriset är uppenbart för lågt. Sannolikt har man missat en nolla. Vi begär en förklaring. Men om de då ändrar sitt pris ska vi då acceptera det?

Lars Turesson

Publicerad 18 september 2018

Hej Lars,

En förutsättning för att rättelse, förtydligande och komplettering av anbud ska kunna genomföras är att anbuden inte ändras i sak. Åtgärden måste även vara förenlig med principerna om likabehandling och öppenhet.

Möjligheten till komplettering ska tolkas restriktivt. Som exempel på rättelser som i normala fall anses tillåtna kan nämnas stavfel, räknefel och liknande fel. Det är upp till den upphandlande myndigheten att avgöra om den ska tillåta att en leverantör rättar, förtydligar, eller kompletterar en handling som denne givit in. Den upphandlande myndigheten har alltså en möjlighet att tillåta eller begära sådana kompletteringar, men det är inte en skyldighet.

Bedömer den upphandlande myndigheten att det är frågan om en felskrivning, felräkning eller något annat fel och tillåter att felet rättas ska den nya prisuppgiften beaktas vid utvärderingen av anbuden.

Läs mer
Läs mer i inlägget Rättelse av fel, förtydligande och komplettering - får man godkänna att anbudsgivare kompletterar?
i vår Frågeportal.

Källhänvisningar
4 kap. 9 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) - rättelse, förtydligande och komplettering av anbud.

Med vänliga hälsningar,

Erika

Jurist

19 september 2018 (Uppdaterat 05 oktober 2020)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.