Start

Gäller lagen om e-faktura även för hyresundantaget?

Publicerad 24 januari 2019
Gäller den nya lagen på e-faktura även när kommun hyr fast egendom då dessa undantas från lagens tillämpningsområde enligt 3 kap. 19 § LOU (s.k. hyresundantaget)?

Belinda

Publicerad 24 januari 2019

Hej Belinda,

Nej, lagen (2018:1277) om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling (lagen om e-faktura vid upphandling) gäller inte när en upphandlande myndighets köp undantas från samtliga upphandlingslagarnas tillämpningsområde.

Exempelvis om en upphandlande myndighet hyr fast egendom gäller inte LOU (se 3 kap. 19 § LOU). Om det inte heller är frågan om en koncession enligt lagen (2016:1147) om upphandling av koncessioner (LUK) är det sannolikt inte fråga om ett upphandlingspliktigt köp. I den situationen är inte hyresvärden skyldig att utfärda hyresfakturorna enligt lagen om e-faktura vid upphandling.

Läs mer
Mer information om lagen om e-faktura vid upphandlings tillämpningsområde hittar du i inlägget Vad innebär lagen om e-faktura som började gälla den 1 april 2019? i vår Frågeportal.

Med vänlig hälsning,

Gustav

28 januari 2019 (Uppdaterat 31 mars 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.