Start

Får man stänga ett valfrihetssystem för ansökningar under en begränsad tid?

Hej!

Ekerö kommun upphandlar hemtjänst enligt LOV. Vi har nu gjort en större revidering av förfrågningsunderlaget och de nya kraven kommer att gälla från 2020. Vi vill undvika nya ansökningar på det "gamla" underlaget fram tills att vi öppnar upp för ansökningar på det nya underlaget. Jag undrar därför om man kan stänga upphandlingen för nya ansökningar?

Karolina Nygren

Publicerad 26 juni 2019

Hej Karolina,

Annonsering av valfrihetssystem ska ske löpande. Det innebär att det inte är möjligt att tillfälligt ta bort en annons, eller stänga ett system för nya ansökningar, för ett valfrihetssystem som är i drift. Leverantörer måste kunna ansöka till systemet löpande. Så fort kraven och villkoren har uppdaterats måste alla leverantörer i systemet återigen prövas mot de uppdaterade kraven och villkoren för att kontrollera att de fortfarande kan ingå i systemet.

Ett alternativ kan vara att skapa en ny annons för det nya förfrågningsunderlaget och hänvisa nya potentiella leverantörer dit, men fortfarande ha kvar den gamla annonsen under övergångsperioden. Det kan då vara lämpligt att ange i den äldre annonsen att den upphör att gälla vid ett visst datum. Glöm då inte att ta bort den gamla annonsen när den inte längre är aktuell.

Med vänlig hälsning,

Erika

Jurist

27 juni 2019 (Uppdaterat 11 januari 2022)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.