Start

Takvolym och dynamiska inköpssystem

Publicerad 04 november 2019
Hej.

I Coopservice-domen så förstår jag det som att domslutet har tagit vägledning från vad som står i artikel 9 i 2004 års direktiv. Den artikeln behandlar ju inte bara ramavtal utan även DIS.

Innebär detta att takvärde/totalvärde även ska anges vid skapandet av ett DIS?

Tack för hjälpen

Johanna

Publicerad 04 november 2019

Hej Johanna,

Det stämmer att EU-domstolen i Coopservice-domen tar vägledningen av en artikel som berör metoder för beräkning av det uppskattade värdet på kontrakt, ramavtal och dessutom dynamiska inköpssystem (kallas ibland DIS). I övrigt berör dock inte domen dynamiska inköpssystem.

I sammanhanget bör noteras att dynamiska inköpssystem är en annan metod för tilldelning av kontrakt än ramavtal och som omfattas av andra regler än de som gäller för ramavtal. En personlig reflektion är att det inte framgår av Coopservice-domen att motsvarande gäller för dynamiska inköpssystem. Vad som gäller får avgöras i rättstillämpningen.

Läs mer
Läs mer om domens innebörd i inlägget Vilken volym ska anges vid upphandling för att ingå ramavtal? i vår Frågeportal.

Källhänvisningar
C-216/17 Coopservice – EU-domstolens avgörande i Coopservice-domen.

Med vänliga hälsningar,

Erika

Jurist

11 november 2019

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.