Start

Hållbarhetskrav termomuggar och vattenflaskor

Vi vill i samband med en större kontorsflytt göra oss av med pappmuggarna till kaffe- och vattenmaskinerna.
Men jag letar nu efter råd och underlag kring vilken typ av (termo)mugg och vattenflaska som vi ska välja istället och vilka miljökrav vi ska ställa på dem?
Vi måste ha egna muggar och vattenflaskor då vi inte kommer ha förutsättningar för att det ska finnas vanliga kaffekoppar överallt.
Det kan vara så att vi ev måste upphandla produkterna och jag letar därför efter märkningar och annat alt LCA studier jag kan hänvisa till för att kunna prioritera rätt produktion och material. En första ansatsär:
- I första hand
Porslin
Glas
Metall
- I andra hand
PLA (klassas som bioplast, är biologiskt nedbrytbar och kan vara antigen polymeriserad mjölksyra eller bambuplast t) förutsatt att det INTE är bambuplast inblandning
I kriterierbilioteket hittar jag inget stödunderlag till just detta.
Det övergripande resonemanget är:
Vi vill en mugg och vattenflaska som är hållbara genom en:
  • Hållbar produktion och materialval
  • Lång hållbarhet
  • Enkelt att diska ur och använda
  • Passar i våra kaffemaskiner 
  • Håller tätt
  • Enkel att återvinna

Gun Lange

Publicerad 23 februari 2021

Hej Gun!

Eftersom vi inte har några hållbarhetskriterier för muggar och vattenflaskor saknar vi expertkunskap på detta område och tyvärr har varken Nordisk miljömärkning (Svanen) eller Bra Miljöval någon märkning på området.
Vi har tagit fram ett generellt stöd om upphandling för att främja cirkulär ekonomi som finns på vår webbplats som du kanske kan bli inspirerad av.

Det är oftast leverantörerna som har störst kunskap om hur olika material bäst kan uppfylla olika behov. Ett sätt att komma vidare kan därför vara att kontakta några leverantörer för dialog kring de behov du beskriver i din fråga. Läs mer om tidig dialog på vår webbplats.

Det kan också vara bra att fundera på hur muggarna och flaskorna ska diskas. Det går åt upp till fyra gånger mer energi om man diskar för hand i stället för i diskmaskin. Du kan läsa mer om energiåtgång vid disk på Energimyndighetens webbplats.

Med vänlig hälsning

Susanna

Hållbarhetsspecialist

25 februari 2021

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar.