Start

Miljökrav för köp av båt

Vilka miljökrav bör ställas vid upphandling av båt, användning i skärgården/insjö? Vad bör man tänka på:
Fokus på bränsle?
Hur den förs fram (skapar svall?).
Konstruktionsmaterial?
Annat - som hur den tas om hand? Liksom i hyresbilavtal där krav på hur den tvättas mm. …?

Birgitta

Publicerad 04 maj 2021

Hej

Tack för frågan! Upphandlingsmyndigheten har tyvärr inte något stöd avseende båtar. IVL har tagit fram en intressant skrift om inköp av mindre båtar och miljöval som kan göras: Köpguide för motorbåtar - – eftersom du inte vill förstöra miljön medan du upplever den (ivl.se).

Utifrån IVL:s skrift så är det ofta bästa miljövalet att köpa en begagnad båt, och avseende arbetsbåtar sannolikt med aluminiumskrov. Miljöanpassade båtmotorer och drivmedel kan vara svårt att hitta. Än så är många el-motorer svaga eller kräver väldigt tunga batterier men det beror också på båtens användningsområde och är värt att undersöka.

Konvertering av fyrtaktsmotor till E85-drift kan vara det näst bästa miljövalet för tillfället och kan därför också vara ett alternativ att undersöka. Vi får hänvisa er till IVL:s skrift för mer ingående resonemang och fakta.

Med vänlig hälsning

Jens

Hållbarhetsspecialist

12 maj 2021

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar.