Start

Hur tillämpas Clean Vehicle Directive för lätta lastbilar?

Publicerad 02 juni 2022
Hur tillämpas Clean Vehicle Directiv för lätta lastbilar? Är det max 50 g CO2/km till år 2025 precis som för personbilar som gäller?

Annica

Publicerad 02 juni 2022

Hej,

Tack för din fråga. Från och med 1 juni 2022 så omfattas personbilar, lätta lastbilar och bussar med totalvikt av högst 5 ton av begreppet lätt bil i lagen om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa tjänster inom vägtransportområdet, som är den lag som genomför Clean Vehicle Directive i svensk lagstiftning.

Av lagen framgår att samma regler gäller för alla fordon som omfattas av begreppet lätt bil. Med ren lätt bil avses en lätt bil som under den första referensperioden (till år 2025) har ett utsläpp av koldioxid som inte överstiger 50 gram per kilometer och ett utsläpp av luftföroreningar vid verklig körning (RDE) som är mindre än 80 procent av de tillämpliga utsläppsgränserna.

Källhänvisningar

  • 3 § lag (2011:846) om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa tjänster inom vägtransportområdet – definition av vad som avses med ”lätt bil” och “ren lätt bil” i lagen.
Vänliga hälsningar,

Heini-Marja

Hållbarhetsspecialist

14 juni 2022 (Uppdaterat 01 februari 2023)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.