Start

Går det att ställa krav på endast elbilar?

Publicerad 09 maj 2020
Kan en kommun i en upphandling av fordon kräva att endast batterielbilar offereras? (vätgas kan ju ingå men där finns ju inga bilar eller tankställen).

Anders A. Andersson

Publicerad 09 maj 2020

Hej Anders,

Ja, det är möjligt för en upphandlande organisation, exempelvis en kommun, att fråga efter batterielfordon förutsatt att de följer de grundläggande upphandlingsprinciperna.

Sverige har som mål att minska transporternas klimatpåverkan med 70% till år 2030. Detta mål tillämpas av många kommuner. För att uppnå målet att minska transporterna klimatpåverkan är det därför viktigt med högt ställda miljökrav. I Upphandlingsmyndighetens kriterier motsvarar detta spjutsspetsnivån, som inkluderar även biogas. Det är den upphandlande organisationen som sätter kraven i den enskilda upphandlingen utifrån sina mål och förutsättningar.

Med vänlig hälsning,

Heini-Marja

Hållbarhetsspecialist

18 maj 2020 (Uppdaterat 11 maj 2022)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.