Start

11010, 10889:1 och 11450

Publicerad 02 februari 2023
Hej,

Vi säljer matfetter, där många av dem är helt vegetabliska (dvs. utan ägg eller mjölkråvara). Vi får i upphandlingar frågor om vi uppfyller både enkla sammansatta kraven 11010 och sammansatta 10889:1. Men dessa två ska ha slagits ihop till 11450 men gäller då produkter med mjölk och/eller äggråvara på minst 20%.

Vilket/vilka UHM-krav ska vi uppfylla och vad kan vi ange?

Maria D

Publicerad 02 februari 2023

Hej Maria,  

För vegetabiliska fetter har Upphandlingsmyndigheten endast ett kriterium för information om ursprung. Det är kravID 11010 information om råvarans ursprung – enkla produkter.

För sammansatta produkter finns i dagsläget inget kriterium för information om ursprung i produktgruppen vegetabiliska fetter. När kriterierna togs fram gjordes bedömningen att marknaden inte var mogen för att kunna uppge ursprung för sammansatta produkter, men det kan ha förändrats. När vi uppdaterar kriterierna är det en av sakerna vi kommer att se över.

Rekommendationen är därför att ni tillämpar kravID 11010, även på sammansatta produkter. Om ni lämnar uppgifter i något digitalt system, till exempel Dabas, kan ni komplettera med uppgifter om ursprung på de olika ingående råvarorna.

Gällande kravID 11450 så är det mycket riktigt en sammanslagning av kravID 11010 och 10889:1. Precis som du skriver så är kravID 11450 tänkt för produkter som innehåller mjölk- och/eller äggråvara. Vi rekommenderar därför inte att ni tillämpar detta kriterium på era helt vegetabiliska produkter eftersom det felaktigt skulle kunna indikera att produkten innehåller mjölk eller ägg.

Om ni har en produkt som innehåller både vegetabiliska fetter och mjölkråvara kan ni använda KravID 11010 för vegetabilisk råvara och 11450 för mjölkråvara. Rekommendationen på 20% finns till för att ge vägledning och ska ses just som en rekommendation för både köpare och säljare. Men det finns ingenting som hindrar er från att uppge ursprung för råvaror som utgör mindre än 20% om ni har den uppgiften. Likaså är det möjligt för upphandlande organisationer att ställa kravet på produkter med lägre innehåll än 20%, men det ska sättas i perspektiv till de resurser som krävs att följa upp och att det kan begränsa marknadstillgången.

Du hittar samtliga hållbarhetskriterier för vegetabiliska fetter i vår kriterietjänst .

Hör gärna av dig på nytt om något är oklart.

Med vänlig hälsning,

Charlotta

07 februari 2023

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Från och med vecka 23 till och med vecka 33 når du Frågeservice via chatt måndag och fredag klockan 9–12 och via telefon tisdag–torsdag klockan 9–12. Vecka 28 och 29 är Frågeservice helt stängd.