Start

Svårt att nå fram till fackföreningar avseende kollektivavtal?

Hej!

Med jämna mellanrum när vi genomför upphandlingar där vi vill ställa arbetsrättsliga villkor i upphandlingarna så går vi bet med att få tag på kollektivavtalet. Detta rör alltså områden som vi bedömer som riskbranscher även om UHM inte har gjort det eller om ni inte har nya villkor färdiga i tid.

Flera gånger har vi nekats att få ta del av kollektivavtalet och vi får heller inte inte svar på frågor när vi hör av oss. Detta försvårar för oss att följa lagen. Ett följdproblem blir även när vi ska göra avstämning med både arbetsgivarorganisationer och fack gällande villkoren vi ställer.

Det största problemet uppstår när vi inte får tillgång till kollektivavtalet alls. Många gånger är det svårt att nå fram till fackföreningarna.

Kan ni samla kontaktuppgifter hos er till dessa? Kan ni lyfta frågan vidare på något sätt? Antar att detta problem inte är unikt för oss.

Karolina

Publicerad 09 april 2024

Hej Karolina,

Vi känner till att det kan vara svårt att få tag på företrädare för arbetsmarknadens parter, även om det verkar vara väldigt blandat.

Skyldigheten att ställa arbetsrättsliga villkor när det är behövligt framgår i 17 kap. 2 § lagen om offentlig upphandling (LOU). I 17 kap. 3 § 2 st. anges att myndigheten när den fastställer nivån på villkoren ska ge de avtalsslutande parterna i kollektivavtalet möjlighet att yttra sig om det inte är obehövligt. I förarbetena anges att det är obehövligt om Upphandlingsmyndigheten har tagit fram sådana villkor. Skälet till detta är att det är parterna som äger sina avtal, och att det med hänsyn till det är de som kan tolka dem. Det är därför nödvändigt att rådgöra med dem i utformningen av villkoren.

I 17 kap. 3 § 3 st. LOU framgår att myndigheten inte är skyldig att ställa arbetsrättsliga villkor om det saknas förutsättningar att ange nivån på villkoret i fråga. I förarbetena anges att om villkorsnivåerna inte framgår av avtalen med anledning av att de utgör s.k. sifferlösa avtal, om arbetsmarknadens parter inte lämnar ut avtalen, eller om parternas tolkning av villkoren är sådan att de över huvud taget inte går att ställa, kommer den upphandlande myndigheten eller enheten att sakna underlag för att ställa villkoren, och då blir undantaget till skyldigheten tillämpligt. I en sådan situation som den du beskriver, är ni alltså inte längre skyldiga enligt lag att ställa arbetsrättsliga villkor, men det kan ju finnas exempelvis politiska målsättningar och interna styrdokument som man i så fall behöver frångå.

Vad gäller frågan om vi kan samla kontaktuppgifter hos oss är det inget som vi ser behov av att göra. På Medlingsinstitutets webbplats finns alla arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer uppräknade, och förbunden har så vitt jag sett kontaktuppgifter på sina respektive webbsidor. Om parterna av något skäl väljer att inte medverka är det dessvärre inte särskilt mycket att göra åt. Ett tips kan vara att höra av sig till någon av centralorganisationerna och be om hjälp att nå rätt person.

Slutligen vad gäller tillgång till kollektivavtalen i sin helhet så ska de finnas hos Medlingsinstitutet, och eftersom det är en myndighet utgör avtalen allmän handling och kan begäras ut. Som nämnts ovan är det dock oftast nödvändigt att höra parterna för att kunna fastställa villkoren. Om det i stället gäller att kontrollera om leverantören följer villkoren i kollektivavtalet som den är bunden av, vilket är ett sätt att uppfylla de arbetsrättsliga villkoren, behöver ni tillgång till de bestämmelser om lön, semester och arbetstid som motsvarar de arbetsrättsliga villkoren eftersom ni behöver veta vilka de är för att kunna kontrollera att de följs. Vid sådana kontroller är det ändå klokt och oftast nödvändigt att prata med facket i fråga för att få hjälp att tolka bestämmelserna.

Läs mer
Du kan läsa mer om vårt stöd om Arbetsrättsliga villkor enligt kollektivavtal på vår webbplats.
Du kan även läsa mer om Medlingsinstitutets information om kollektivavtal och arbetsmarknadens parter på deras webbplats.

Källhänvisningar
  • 17 kap. 2-3 §§ lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – om särskilda arbetsrättsliga villkor
  • Prop. 2016/17:163 s. 47 och s. 70 – förarbetena om att ställa arbetsrättsliga villkor.
Med vänlig hälsning,

Frida

Jurist

19 april 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.