Start

Är inte en leverantör alltid skyldig att erbjuda och prissätta optionen i sitt anbud?

När man har optioner på ytterligare vara/tjänst med i en upphandling är det väl obligatoriskt för att anbudsgivaren att kunna erbjuda dem och prissätta dem vid anbudslämnandet? Inte frivilligt alltså för leverantören att erbjuda dem ”om de kan” och prissätta dem om de ”kan” dvs. ”en fråga bara typ”. En option är väl en rätt för beställaren men inte en skyldighet att beställa?

Upphandlare

Publicerad 22 april 2024

Hej,

En option innebär, precis som du är inne på i din fråga, som utgångspunkt en rätt men inte en skyldighet för beställaren att köpa det som omfattas av optionen till ett förbestämt pris. Vilken skyldighet som leverantören har att erbjuda det som omfattas av en option samt lämna ett pris på optionen beror dock till stor del på vad som anges i upphandlingsdokumenten och därefter i avtalet.

Har leverantören inte en obligatorisk skyldighet att erbjuda tjänsten och prissätta densamma i sitt anbud så finns det inte heller något absolut krav vilket innebär att en leverantör i det fallet frivillig kan välja om den vill erbjuda optionen eller inte.

Notera att en förutsättning för att den upphandlande organisationen ska få ändra ett kontrakt eller ett ramavtal utifrån en optionsklausul är att kontraktets eller ramavtalets övergripande karaktär inte ändras och klausulen:
  • har angetts i något av upphandlingsdokumenten i den ursprungliga upphandlingen,
  • klart, exakt och entydigt beskriver under vilka förutsättningar den kan tillämpas, och
  • anger omfattningen och arten av ändringarna som kan komma att göras. 
Läs mer
Läs mer om optioner i offentlig upphandling och när en option måste ingå i utvärderingen samt hur tydlig optionsklausulen måste vara i inläggen Hur får optioner användas? och Hur pass tydlig måste en optionsklausul vara i upphandlingsdokumenten? i vår Frågeportal.

Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

22 april 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.