Lösningar för mer cirkulära förpackningar inom vård och omsorg
Nivå: Basnivå
Mer cirkulära flöden av förpackningar ska möjliggöra materialåtervinning samt säkerställa att det inte uppstår ökat spill eller ökat skadat gods
Kriterieinformation
- Typ:
- Särskilda kontraktsvillkor
- Id:
- 11466
- Grupp:
- Förpackningar inom vård och omsorg
Kriterietext
Leverantören ska senast [vid kontraktsstart eller annan tid som bestäms av den upphandlande organisationen] kunna tillämpa lösningar som bidrar till mer cirkulära förpackningsflöden som främjar materialåtervinning och mindre avfall från jungfruliga material för produkter som ingår i kontraktet. Åtgärderna får inte medföra ökat produktionsspill eller ökade transportskador.
De redovisade åtgärderna kan omfatta ett eller flera förpackningsmaterial på en eller flera förpackningsnivåer som används för att förpacka produkten, det vill säga primär, sekundär och tertiär förpackning.
Leverantören ska på begäran av den upphandlande organisationen kunna redogöra för hur kravet uppfylls under kontraktstiden.
Förslag till bevis
Leverantörens accept i anbudet om att kontraktsvillkoret kommer att vara uppfyllt vid de tidpunkter som anges i kontraktet. Detta kan följas upp under kontraktets löptid.
Förslag till uppföljning
Begär in information från leverantören om vilka åtgärder som vidtas vid utförandet av kontraktet.
Kontrollera att det tydligt framgår hur åtgärderna visar på mer cirkulära förpacknings- och emballageflöden, eller på andra sätt bidrar till mer cirkulär hantering av förpackningsmaterial utan att det leder till ökat produktionsspill eller fler transportskador.
Säkerställ att åtgärderna främjar materialåtervinning och mindre avfall från jungfruliga material. Det kan exempelvis visas genom användning av returemballage, färre förpackningsnivåer, tunnare emballage, val av utfyllnadsmaterial eller användning av materialåtervunnen plast.
Under kontraktstiden kan uppföljning göras vid till exempel avstämningsmöten där leverantören redovisar sina åtgärder för mer cirkulära förpacknings- och emballageflöden.
Information om kriteriet
Det här är ett funktionskrav, det vill säga ett krav som beskriver vad som ska uppnås istället för hur något ska uppnås. Fördelarna med sådana här krav är att de öppnar upp för olika tekniker, arbetsmetoder och produkter med nya lösningar för att uppnå en ökad resurseffektivitet.
Kravet kan leda till nya innovationer och lösningar som leverantören kan erbjuda och som resulterar i mer cirkulära förpackningsflöden och minskat avfall från förpackningar- och emballageflöden. Läs mer om att ställa funktionskrav
En god dialog och långsiktig samverkan krävs med förpackningsleverantörer för att kunna erbjuda långsiktiga cirkulära förpackningslösningar som bibehåller relevant funktion och kvalitet hos förpackningsmaterialet för produkter som ingår i kontraktet. Läs mer om marknadsanalys
För vissa produktapplikationer kan mängden förpackning inte minskas genom att förpackningen till sterila förbrukningsartiklar har krav på att vissa lagringstider för produkten och transporthållbarhet, i andra fall är förpackningsmaterialen redan optimerade.
Förpackningar i kontakt med blod eller toxiskt läkemedel, t ex cytostatika, ska hantanteras som farligt avfall tillsammans med skärande, stickande och smittförande avfall. I övrigt så ska alla förpackningar inom vården sorteras och hanteras enligt avfallsförordningen (2020:614) med stöd av miljöbalken.
I Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier för medicinska engångshandskar inom vård och omsorg finns krav på avdelnings-och produktförpackningar och att de ska vara utformade i material som minimerar miljöpåverkan och den totala volymen använt förpackningsmaterial samt att de kan källsorteras och återvinnas.
Om förpackningsnivåer inom vård och omsorg
- Inom vård och omsorg kan produktförpackningen (primär förpackningen) vara en del av produktens funktion utöver att skydda och hålla produkten steril.
- Gruppförpackningen eller avdelningsförpackning (sekundärförpackning) i plast är ett stort flöde inom vården och där plast också kan vara utfyllnadsmaterial i förpackningen.
- Transportförpackning (tertiärförpackning) kan vara i form av en ytterförpackning och/eller emballage som krymp-och sträckfilm.
Den nya förordningen (2022:1274) om producentansvar för förpackningar började gälla den 1 januari 2023. Läs mer om lagstiftning och producentansvar för förpackningar
Motiv
Plastanvändningen ökar inom vården.1Användningen av stora mängder förpacknings- och emballagematerial bidrar till stora mängder avfall. Nya lösningar för att optimera förpacknings- och emballagematerial bidrar därmed till resurseffektivitet genom en minskad miljöpåverkan för den förpackade produkten. Kravet möjliggör att arbeta med alla typer av förpackningsmaterial och förpackningsskikt samt även att arbeta mot nya lösningar. Nya lösningar kan till exempel innefatta förpackningsfria lösningar eller att produkter och varor designas med utgångspunkt att minska mängden förpackningar och emballage.
Det övergripande syftet är att undvika att onödiga mängder förpackningar och förpackningsnivåer används oavsett material och som möjliggör ett skifte till en ökad återanvändning och återvinning av material. En hållbar plastanvändning behöver därmed inte betyda en minskad användning av plast utan ett skifte till mer cirkulära lösningar för återvunnen plast genom att plasten kan återanvändas och/eller återvinnas.2
Kravet främjar mer cirkulära lösningar och sträcker sig utöver gällande lagstiftning som anges i förpackningsdirektivet (94/62/EG) om hantering av förpackningar och ett minskat förpackningsavfall. Direktivet utgår från att
- förpackningar ska endast användas när det är nödvändigt
- volym och vikt ska begränsas till det som anses vara nödvändigt för att hålla en god säkerhet- och hygiennivå
- skadligheten för miljön ska begränsas genom val av de ämnen och material som används i förpackningen.
EU:s avfallslagstiftning reviderades 2018 i det så kallade avfallspaketet (2018:851) med förändringar inom producentansvaret och förpackningsdirektivet med ytterligare regleringar för att för att förebygga uppkomsten av förpackningsavfall, främja återanvändning av förpackningar, justering av målen för materialåtervinning samt förändring gällande beräkning av målen.
Regeringen har beslutat om förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar (fortsättningsvis kallad förpackningsförordningen). Förordningen trädde i kraft den 1 januari 2023, men alla bestämmelser tillämpas inte direkt från och med detta datum då det finns vissa övergångsbestämmelser. Läs mer i Naturvårdsverkets vägledning om producentansvar för förpackningar.
1Dagens Medicin, 2019. Plastanvändning ökar i vården (hämtad 210609).
2Naturvårdsverkets webb. Plast i vården (hämtad 230704)
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11466
- Versionsdatum
- 2021-06-09
- Senast granskad
- 2024-05-29