Start

Behöver vi tydliggöra att egenförsäkran (ESPD) inte accepteras vid upphandling under tröskelvärdet?

Publicerad 08 november 2017
Hej!

Om jag förstått rätt finns det ingen skyldighet att, vid upphandling, under tröskelvärdet acceptera ESPD - korrekt?

I våra upphandlingar under tröskelvärdet ställer vi i princip bara frågor till anbudslämnaren avseende att denne uppfyller kvalificeringskraven. Det enda som behöver skickas in kan vara bevis om "ekonomisk ställning" om det saknas "rating" hos vårt kreditupplysningsföretag.

Eftersom en ESPD nästan enbart gör det hela svårare funderar jag på att skriva något i stil med "Upphandlande myndighet vill att anbudslämnaren bevisar uppfyllnad av ställda kvalificeringskrav genom att besvara frågorna i upphandlingsdokumentet samt insänder bevis/dokument om så krävs. ESPD accepteras ej i denna upphandling och ska inte insändas".

Är det okej att skriva så? Kommentarer/Synpunkter?

S

Publicerad 08 november 2017

Hej!

Ja, det stämmer att ni inte har en skyldighet att vid upphandling under tröskelvärdet acceptera en egenförsäkran (ESPD).

Att, som du föreslår, tydliggöra att ni inte kommer att tillhandahålla ett ESPD-formulär och att en egenförsäkran inte kommer att accepteras är bra eftersom det gör förutsättningarna tydliga för leverantörerna.


Källhänvisningar
  • 19 kap. lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – bestämmelser om inte direktivstyrd upphandling
  • 19 kap. 17 § LOU – uteslutning av leverantörer.

Upphandlingsmyndigheten

09 november 2017 (Uppdaterat 01 februari 2022)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.