Start

Hur ska upphandlingar av sociala och andra särskilda tjänster över tröskelvärdet annonseras?

Den 25 oktober 2023 blir EU:s nya standardformulär för annonsering av offentliga upphandlingar, eForms, obligatoriskt att använda vid annonsering över tröskelvärdena. Det här inlägget berörs i viss utsträckning av ändringarna men har ännu inte uppdaterats med aktuell information. Vi avser uppdatera inlägget inom kort.

Hej,

Jag har förstått att sociala tjänster över tröskelvärdet ska annonseras i EU och att ett särskilt formulär då ska användas. Vidare att vissa direktivstyrda bestämmelser ska användas. Jag undrar vilka dessa är?

Helena

Publicerad 17 januari 2018


Hej Helena!

Det stämmer att upphandlingar över tröskelvärdet av tjänster av sådant slag som anges i bilaga 2 i lagen om offentlig upphandling (LOU) (sociala tjänster och andra särskilda tjänster) ska annonseras i EU:s gemensamma databas för annonsering av upphandlingar (Tenders Electronic Daily, förkortas TED). Skyldigheten att publicera en sådan annons i TED framgår av upphandlingsförordningen.

En annons eller ett meddelande som skickas till TED ska utformas enligt Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1986. Vad som ska finnas med i en annons om upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster anges i standardformulär 21 (exempelformulär) och ytterst av artikel 75.1 och del H i bilaga V i LOU-direktivet. Detta standardformulär är vanligen integrerat i de upphandlingsverktyg som finns på marknaden, varför dess existens kanske inte alltid framgår.

Annonseringen kan göras antingen genom en annons om upphandling eller genom en förhandsannons. Även en efterannons med resultatet av upphandlingen måste publiceras. Annonserna ska också publiceras i en registrerad annonsdatabas.

Läs mer
Läs mer om vilka regler som ska tillämpas vid upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster i inlägget Förfarande vid upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster över tröskelvärdet? i vår Frågeportal. Se även inlägget Vad ska framgå i en förhandsannonsering? i vår Frågeportal för mer information om förhandsannonsering.

Källhänvisningar
  • 2 § upphandlingsförordningen  - vilka typer av upphandlingar som ska annonseras via TED
  • 5 § upphandlingsförordningen - en annons eller ett meddelande som skickas till TED ska utformas enligt Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1986
  • 19 kap. 7 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – upphandlingar ska efterannonseras. Efterannonser av upphandlingar som avser bilaga 2 kan samlas kvartalsvis.  
  • 19 kap. 8 § LOU - annonser ska publiceras i en registrerad annonsdatabas.
Med vänliga hälsningar,

Erika

Jurist

19 januari 2018 (Uppdaterat 01 februari 2022)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.