Start

Avtal med kvalificerade leverantörer i dynamiskt inköpssystem (DIS)?

Publicerad 18 januari 2019
Hej,
Ska avtal skrivas med leverantörerna i DISet efter kvalificering eller ska avtal endast skrivas efter avrop med vinnande leverantör?
Tycker personligen att avtal bör skrivas med samtliga leverantörer antagna i DISet och sedan ytterligare avtal eller kontrakt för respektive avrop, men kan inte se att det står någonstans.

Anonym

Publicerad 18 januari 2019

Hej,

Leverantörer har möjlighet att ansöka om att få delta i ett dynamiskt inköpssystem enligt de villkor som systemet anger. Den upphandlande myndigheten ska sedan fatta beslut om leverantörens deltagande i systemet. Ansökan att få delta och utträde ur systemet kan ske när som helst under systemets giltighetstid. Det finns inget krav på att avtal ska ingås med kvalificerade leverantörer.

Dynamiska inköpssystem är en elektronisk metod för upphandling som ger möjlighet för upphandlande myndigheter att få tillgång till ett särskilt brett urval av anbud från kvalificerade leverantörer. DIS kan delvis jämföras med när en upphandlande enhet upprättande av prekvalificeringssystem enligt lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF). I båda fallen innebär ett deltagande inte att de godkända leverantörerna är förpliktade till något, exempelvis att lämna anbud i kommande upphandlingar. Godkända leverantörer har även en möjlighet att när som helst utträda ur systemet, varför vi har svårt att se att det skulle finnas något att avtala om innan någon upphandling har genomförts. Att det i praktiken förekommer upphandlande myndigheter som upprättar avtal med godkända leverantörer bör, med ovanstående i beaktande, inte innebära någon upphandlingsrättslig problematik.

Källhänvisningar
  • 8 kap. 7 och 9 §§ lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – ansökan till och underrättelse om beslut om deltagande i ett dynamiskt inköpssystem
  • beaktandesats 63 i LOU-direktivet – om dynamiska inköpssystem
  • 14 kap. 4 § lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) – upprättande av ett kvalificeringssystem.
Med vänlig hälsning,

Rasmus

22 januari 2019 (Uppdaterat 26 maj 2021)

Hej igen,
Liksom leverantören har rätt att utträda ur DIS:et har vi då rätt att utesluta dem ur DIS:et om det skulle vara så att en leverantör vid uppföljning till exempel inte längre uppfyller ett kvalificeringskrav?

Anonym

23 januari 2019

Hej,

Det korta svaret på din fråga är ja. Den upphandlande myndigheten får när som helst under inköpssystemets giltighetstid begära att en godkänd leverantör ska lämna in en ny och uppdaterad version av sin egenförsäkran. En egenförsäkran omfattar bland annat kvalificeringskraven. I förarbetena anges att det får anses följa av allmänna principer att om leverantören inte kan presentera de efterfrågade dokumenten så kan leverantören uteslutas från systemet. Leverantören ska dock ha möjlighet att yttra sig innan en uteslutning från inköpssystemet kan ske.

Källhänvisningar:  
  • 8 kap. 13 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) och prop. 2015/16:195 s. 1030–1031 – egenförsäkran av leverantörer
  • 15 kap. 3–5 §§ LOU – Kompletterande dokument när en leverantör har lämnat in en egenförsäkran.
Med vänlig hälsning,

Rasmus

25 januari 2019 (Uppdaterat 26 maj 2021)

Hej

Om det det inte finns något krav på att avtal ska ingås med kvalificerade leverantörer i ett dynamiskt inköpssystem så är ju den upphandlande myndigheten inte heller civilrättsligt bunden att göra köp via ett upprättat dynamiskt inköpssystemet. Det borde innebära att myndigheten, för varje inköp, kan välja om det dynamiska inköpssystemet ska användas eller om köpet istället ska göras via en annonserad upphandling eller direktupphandling.

Stämmer det?

Per Johansson

26 maj 2021

Hej Per,

Det stämmer att det inte finns någon generell skyldighet för en upphandlande myndighet som har inrättat ett dynamiskt inköpssystem att alltid genomföra sina inköp genom systemet.

Ett dynamiskt inköpssystem är en metod för upphandling som syftar till att effektivisera upphandlingsprocessen och därmed minska kostnaderna. Till skillnad från vad som gäller för ramavtal så är ett dynamiskt inköpssystem inte ett slutet system vilket innebär att nya leverantörer kan tillkomma under hela inköpssystemets löptid. Även om den upphandlande myndigheten gör en upphandling vid sidan av ett dynamiskt inköpssystem så har de leverantörer som är anslutna till systemet samma möjlighet som övriga leverantörer att delta i den specifika upphandlingen. Det finns därför inte heller någon risk för att det dynamiska inköpssystemet användas på ett otillbörligt sätt eller på ett sådant sätt att konkurrensen förhindras, begränsas eller snedvrids.

Den upphandlande myndigheten kan alltså välja om den konkurrensutsätter sin anskaffning inom ramen för det dynamiska inköpssystemet eller om man vill öppna upp konkurrensen ytterligare genom att exempelvis genomföra en annonserad upphandling.

Läs mer 
Läs mer om möjligheterna att göra upphandlingar vid sidan av ett dynamiskt inköpssystem i inläggen Är det tillåtet att kombinera ett ramavtal med ett dynamiskt inköpssystem (DIS)? och Kan man genomföra en direktupphandling inom ramen för ett dynamiskt inköpssystem (DIS)? i vår Frågeportal. Se även vår webbplats för ytterligare information om möjligheten att kombinera ett dynamiskt inköpssystem med ett ramavtal.

Källhänvisningar
  • prop. 2015/16:195 s. 920 – dynamiska inköpssystem är en metod för upphandling som syftar till effektivisering
  • prop. 2015/16:195 s. 561 – till skillnad från ett ramavtal, som är ett slutet system, så kan nya leverantörer ansluta till ett dynamiskt inköpssystem efterhand.
Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

28 maj 2021

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.