Start

Vad händer med avtal som ingåtts innan en organisation omfattades av upphandlingslagarna?

Hej,
Om det är flera institut som var för sig inte har varit upphandlingsskyldiga som går samman och därmed bildar ett upphandlingsskyldigt bolag. Vad händer med tecknade avtal som har skrivits under innan sammanslagningen?

Alltså kan ett avtal som tecknats innan bolaget blev upphandlingsskyldigt, ca 6 månader, på belopp över direktupphandlingsgränsen i värde vara okej? Låter man dessa avtal löpa på tills avtalsslut (ca 2 år) eller måste de omförhandlas i och med att bolaget blev upphandlingsskyldigt?

Vänliga hälsningar
Frida

Frida Carlstén

Publicerad 25 februari 2019

Hej Frida,

Upphandlingslagstiftningen gäller inte retroaktivt. Upphandlingslagarna ska tillämpas på anskaffningar som genomförs av en upphandlade myndighet. Det finns inget krav på att avtal som ingåtts under en tid då en organisation inte var en upphandlande myndighet ska upphandlas i efterhand. För nya anskaffningar gäller dock att upphandlingslagstiftningen ska tillämpas om organisationen är en upphandlande myndighet.

Källhänvisningar
  • 1 kap. 2 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – LOU:s tillämpningsområde.

Med vänlig hälsning,

Rasmus

27 februari 2019 (Uppdaterat 11 augusti 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.