Start

Kan en upphandlande organisation använda ett auktorisationssystem för att tilldela ett kontrakt?

Vår kommun har upprättat ett auktorisationssystem för insamling av förpackningar. Hur väljer vi, som allmännyttig bolag, leverantör i detta system? Min uppfattning är att auktorisationssystem faller utanför ramarna för LOU, vilket då borde betyda att vi som beställare har fri valmöjlighet att välja leverantör i systemet. Har jag uppfattat det hela rätt?

Maria

Publicerad 07 juni 2023

Hej Maria,

Precis som du skriver i din fråga så omfattas inte ett auktorisationssystem i sig av upphandlingsplikt Ett auktorisationssystem innebär att alla leverantörer som uppfyller de krav som ställs upp av den upphandlande organisationen får vara med i systemet och därefter är det den enskilde som väljer vilken leverantör som ska få leverera tjänsten. Anledningen till att ett auktorisationssystem inte omfattas av upphandlingsplikt är bland annat att det inte sker någon selektering från den upphandlande organisationens sida avseende vilka leverantörer som ska få delta i systemet eller vilken leverantör det är som slutligen ska få leverera. Ett auktorisationssystem är med andra ord inte ett upphandlingspliktigt kontrakt.

Om det däremot är en upphandlande organisation och inte en enskild som ska anskaffa något som omfattas av auktorisationssystemet, det vill säga tilldela ett kontrakt, så ska anskaffningen upphandlas enligt tillämpliga bestämmelser i lagen om offentlig upphandling (LOU). Detta eftersom det i det läget sker en selektering från den upphandlande organisationens sida avseende vilken leverantör det är som ska få leverera tjänsten, vilket innebär ett upphandlingspliktigt kontrakt. Det är alltså inte möjligt för en upphandlande organisation att enbart välja en leverantör som är ansluten till ett auktorisationssystem för att utföra en tjänst åt organisationen.

Läs mer
Läs mer om auktorisationssystem i inlägget Omfattas auktorisationssystem av LOU? i vår Frågeportal och definitionen av ett upphandlingspliktigt kontrakt på vår webbplats.

Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

15 juni 2023

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

25–26 april är Frågeservice stängd på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.